Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto­lehdissä jouduin kahnauksiin puolueen kanssa – poliitikoksi alkava toimittaja luopuu totuuden etsinnästä

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Minulta on kysytty monesti, miksi en ala poliitikoksi. Hyvää tarkoittavat kysyjät ovat ajatelleet, että esimerkiksi kansanedustajan työ olisi hienompaa kuin vaikkapa sanomalehden päätoimittajan työ. Olen torjunut ehdotukset jyrkästi.

Moni toimittaja on päätynyt poliitikoksi. Toimittajatausta on ollut esimerkiksi Paavo Väyrysellä (kesk), Esko-Juhani Tennilällä (vas), Esko Seppäsellä (vas), Liisa Jaakonsaarella (sd) ja Petri Sarvamaalla (kok). Tuoreemmista poliitikoista entinen toimittaja on muiden muassa Timo Harakka (sd).

Toimittajalla on edellytyksiä poliitikoiksi. Hänellä on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi vaaleissa, koska hänet tunnetaan jo ennestään. Hänellä on usein hyvä yleissivistys, ja hän tuntee jo valmiiksi politiikan. Hänellä on yhteysverkostot ja taito hankkia tietoa. Hänellä on yleensä kyky ilmaista itseään suullisesti ja kirjallisesti.

Toimittajataustaiset poliitikot eivät mahdu yhteen muottiin. Heistä näyttää kuitenkin tulevan muita useammin populisteja. He tietävät muita paremmin, miten miellyttää äänestäjiä. He käyttävät joskus hyvinkin härskisti toimittajan avujaan poliitikon uransa rakentamiseen.

Toimittajan perustehtävä on totuuden etsiminen. Aina se ei löydy, mutta ainakin hänen on siihen pyrittävä. Kun toimittaja ryhtyy poliitikoksi, hän yleensä luopuu tästä tehtävästä. Samalla hän heittää epäilyksen varjon myös toimittajan uralleen: ”Ahaa, tätäkö varten hän on kirjoittanut tai puhunut toimittajana niin kuin on tehnyt”, moni ajattelee, sanookin.

Minua on likimain kauhistuttanut se, kuinka helposti toimittajan muodonmuutos käy. Vielä eilen hän ainakin yritti pysyä totuudessa ja tasapuolisuudessa. Jo tänään hän syytää sujuvasti puolueensa propagandaa, vaikka tietää hyvin, että se on yleensä enintään toinen puoli totuudesta, jos sitäkään. Miten he pystyvät?

Itse en pystyisi. Se on tärkein syy siihen, miksi minusta ei ole koskaan tullut poliitikkoa. En ole sitä edes vakavasti miettinyt – paitsi aivan poikasena, jolloin sanoin perheelleni, että voin alkaa presidentiksi, jos Suomen kansa sitä yksimielisesti pyytää.

Ehdin toimia yhteensä 21 vuotta kahden vasemmistolaisen lehden päätoimittajana. Voisi luulla, että siinä tehtävässä joutuu väkisinkin tinkimään pyrkimyksestään totuuteen. Minun ei tarvinnut tehdä sitä koskaan.

En kirjoittanut ainuttakaan juttua, jossa olisin kehunut katteettomasti omaa puoluettani ja mollannut muita. En koskaan kirjoittanut mitään hyvää Neuvostoliitosta. Olin aina kriittisempi omia kuin muita kohtaan. Olin usein isoissakin asioissa eri linjoilla kuin puolueeni. Kannatin esimerkiksi Suomen EY-jäsenyyttä, kun Vasemmistoliitto vastusti sitä.

Jouduin usein kahnauksiin puolueeni kanssa, totta kai. Painostus ja vaikutusyritykset olivat päivittäisiä. Ne tulivat kuitenkin yleensä niin sanotulta kentältä ja piiritasolta eivätkä puoluejohdosta. Puoluejohto oli siihen liian sivistynyttä. Se myös tunsi minut kyllin hyvin tietääkseen, ettei minua kannata painostaa.

En lähtenyt Kansan Uutisten päätoimittajan tehtävistä ja Vasemmistoliitosta vuonna 2004 kenenkään painostamana saati erottamana, vaan omasta vapaasta tahdostani. Olin vakuuttunut siitä, ettei Vasemmistoliitosta koskaan tulisi oikein mitään. Aloin olla liian monista isoista asioista eri mieltä puolueeni kanssa. Oli sekä itselleni että Vasemmistoliitolle onneksi, että tiemme erosivat.

Minusta ei ole tullut poliitikkoa myöskään siitä syystä, ettei minusta ole itseni myyjäksi. Olen ollut ehdolla vain ylioppilaskuntavaaleissa ja tullut niissä aina valituksi. Poliitikkohan joutuu kauppaamaan itseään vaalikansalle vähintään kerran neljässä vuodessa. Toimittajan ei tarvitse pyrkiä miellyttämään ketään. Jos totuus ei jotakuta lukijaa miellytä, se on hänen ongelmansa ja häpeänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat