Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnelmat useilla Postin työpaikoilla kiristyneet – postinkulussa jälleen häiriöitä

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Useilla Postin työpaikoilla on pitkin viikkoa ollut kiistoja.
Useilla Postin työpaikoilla on pitkin viikkoa ollut kiistoja. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Tunnelmat useilla Postin työpaikoilla ympäri Suomea ovat kiristyneet, mikä on aiheuttanut viiveitä postinkulussa. Torstaina kiistoja oli Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Oulussa, Kempeleellä, Raahessa, Torniossa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä eli yhdeksässä työpisteessä. Postilla on noin 400 jakelupistettä.

Postin mukaan sanomalehtien varhaisjakeluun kiistat eivät ole vaikuttaneet.

Työntekijät ja työnantajat riitelevät vuokratyöntekijöiden kouluttamisesta. Posti haluaa, että Postin työntekijät kouluttavat vuokratyöntekijöitä, mutta työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on kieltänyt koulutuksen.

PAU:n mukaan Posti on estänyt postinjakelun poistamalla työpaikoilta työntekijöitä, jotka ovat kieltäytyneet kouluttamasta mahdollisten tulevien lakkojen varalle vuokratyöntekijöitä.

Posti puolestaan sanoo, että kyseessä on työntekijöiden laiton työtaistelu, koska työntekijät ovat kieltäytyneet kouluttamasta, vaikka kouluttaminen kuuluu kyseisten työntekijöiden työtehtäviin ja siitä maksetaan heille palkkaa. Paun mukaan työntekijät eivät ole itse poistuneet työpaikalta, vaan Posti on poistanut työntekijät työnpaikalta.

Postin jakelujohtaja Anu Punola sanoo tilanteiden yleensä menneen niin, että työnjohtaja on pyytänyt koulutuksesta kieltäytynyttä poistumaan työpaikalta.

”Mutta on ollut myös selkeitä ulosmarssejakin. Häiriöitä on kuitenkin ollut vain 2–4 prosentissa meidän työpisteistä eli työpaikoilla on pääosin edelleen rauhallista”, Punola sanoo. Hän sanoo, että valtaosin myös vuokratyövoiman kouluttamisesta on sujunut häiriöittä.

Postin Espoon, Vantaan ja Kauniaisen pääluottamusmies Asko Juvanoja ihmettelee, miksi Posti on huolestunut jakeluhäiriöistä, kun yhtiö itse estää jakajia jakamasta.

”Tänään Espoon Niittykummussa esimies kysyi pääluottamusmieheltä, otetaanko [henkilöstön vuokraamista tarjovan] SOL:n työntekijä koulutukseen. Kun pääluottamusmies sanoi ei, niin hänet ja lopulta muutkin komennettiin pois työpaikalta, vaikka he olivat valmiita jakelutöihin. Vain kolme autonkuljettajaa jäi töihin, koska he jo olivat reitillä”, Juvanoja sanoo.

Tulehtunut ilmapiiri työpaikoilla ei helpota parhaillaan käytäviä neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta, joka umpeutui 31. lokakuuta.

Neuvottelut uudesta sopimuksesta eivät ole edenneet. Huomenna perjantaina sovun etsintää jatketaan valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Osapuolet eivät usko nopeaan ratkaisuun.

Torstaina Postin työntekijöitä edustava Pau ja Postia edustava Palta yrittivät löytää ratkaisun joihinkin kokonaisuuden kannalta pienempiin kysymyksiin kuten työterveydenhuoltoon.

”Yritämme saada pienempiä asioita pois pöydältä keskenäisissä neuvotteluissa, jotta voimme keskittyä valtakunnansovittelijan kanssa isompiin asioihin”, sanoo Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen. Isompia asioita ovat muun muassa palkat, työajat, ulkopuoleisen työvoiman käyttö ja irtisanomistilanteiden muutosturva.

Nieminen sanoo, että liitto ilmoittaa jokseenkin joka ilta uusista lakkotoimista. Ilmoituksia tulee tipottain, sillä lakoista pitää ilmoittaa kaksi viikkoa etukäteen. Lakot alkavat ensi viikon torstaina 19. marraskuuta, jolloin lakossa ovat Helsingin postinjakelu, pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sanomalehtien jakelu, Helsingin postikeskus ja Vantaan logistiikkakeskus. Tähän asti Pau on ilmoittanut marraskuun 19.–26. päiville osuvista lakoista.

”En uskalla edes arvailla, milloin ratkaisu voisi syntyä. Siinäkin tapauksessa, että pääsisimme pienistä asioista sopuun, olemme kaukana. Emme ole päässeet edes käsittelemään kunnolla isoja kysymyksiä, koska Pau ei halua tunnustaa alan ongelmia ja työehtoihin liittyviä muutostarpeita ja on pysytellyt siilipuolustuksessa”, sanoo Palvelualojen työnantajajärjestön Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Paun Nieminen sanoo, että Pau hakee työllisyys- ja kasvusopimuksen kaltaista matalaa palkkaratkaisua. Aarton mukaan Posti on niin vaikeissa ongelmissa jakelumäärien pienentymisen takia, ettei kosmeettinen ratkaisu enää riitä, jotta Posti pysyisi kilpailukykyisenä.

”Esimerkiksi yötunneilta Postilla maksetaan 30 prosenttia peruspalkan päällä, kun taas kilpailijalla 65 senttiä tunnilta, mikä on noin 7–8 prosentin lisä. Postin kilpailuasemaan pitää löytyä ratkaisu”, Aarto sanoo.

Useat palkansaajaliitot ovat ilmoittaneet olevansa valmiita osallistumaan tukilakkoihin, mikäli Pau sitä pyytää. Vielä ei ole tiedossa, kuinka laajalle tukilakot mahdollisesti leviäisivät. On mahdollista, että esimerkiksi kuljetusala järjestää tukilakkoja marraskuun loppupuolella, mikäli neuvottelutulosta ei synny.

Tällöin postialan ongelmat vaikeuttaisivat mahdollisesti myös meneillään olevia työmarkkinaneuvotteluja, joissa etsitään pitkäkestoista palkkaratkaisua ja samalla työrauhaa. Jos työmarkkinaneuvotteluissa ei löydy ratkaisua, hallitus tuo eduskunnan hyväksyttäväksi työehtoja heikentävät pakkolait.

Aikaisemmin postilakoissa sanomalehtien jakelu on suljettu useimmiten kiistan ulkopuolelle, mutta tällä kertaa myös lehtien jakelu tulee keskeytymään ellei sopua ennen lakkoja synny. Tämä merkitsisi myös häiriöitä Helsingin Sanomien jakelussa.

Sen sijaan työtaistelun ulkopuolelle on rajattu suoraan terveyteen tai turvallisuuteen vaikuttavat asiat. Niinpä esimerkiksi vanhusten ateriapalvelut ja laboratorioiden kuljetukset hoidetaan normaalisti.

Niemisen mukaan esimerkiksi joillakin Helsingin Sanomien jakajilla Paltan ehdotus merkitsisi 400 euron leikkausta 1 400 euron palkasta. Aarton mukaan Pau laskee lukuja huonoimman mukaan. Hänen mielestään ei ole mitään hyötyä laskea vaikutuksia ennen kuin on edes kunnolla päästy neuvottelemaan palkitsemis- ja työvuorojärjestelmän kokonaisuudesta ja uudistuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat