Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner vakuutti, että korvaavaa liikennettä junareiteille löytyy

Politiikka
 
Jussi Nukari
Hallituksen vastauksen välikysymykseen esittää liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).
Hallituksen vastauksen välikysymykseen esittää liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Kuva: Jussi Nukari

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) puolusti eduskunnassa tiistaina hallituksen liikennepolitiikkaa, kun hän vastasi oppositiopuolueiden välikysymykseen. Varsinkin keskusta joutui opposition ryöpytyksen kohteeksi. Hallituksen leikkauksia varsinkin junaliikenteeseen pidettiin pöyristyttävinä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ja VR julkaisivat syyskuussa suurta huolta ja huomiota aiheuttaneen ehdotuksensa ostojunaliikenteen leikkauksista.

Berner vakuutti tiistaina, että jo tässä vaiheessa on ilmennyt, että markkinaehtoista linja-autoliikennettä harjoittavat yritykset ovat tarttuneet aktiivisesti mahdollisuuteen tuottaa korvaavia liikennepalveluita yhteysväleille, joilla junaliikenne lakkaa tai vähenee ensi keväänä.

Sitä täydennetään väliaikaisesti junaliikenteen velvoiteratkaisuilla ensi vuoden loppuun asti niillä väleillä, joilla junaliikennettä ei muuten synny, Berner sanoi.

Bernerin mukaan velvoiteliikennettä on mahdollista lisätä noin viiden miljoonan euron arvosta niille yhteysväleille, joilta ostoliikenne on esitetty lopetettavaksi kokonaan.

Helsingin ja Karjaan välillä liikennöivän Y-junan lopettaminen vaikuttaa etenkin siuntiolaisiin ja inkoolaisiin työ- ja opiskelumatkalaisiin.

”Käsittelyssä on ratkaisu, jossa raideliikenteen toimivaltaisena viranomaisena toimiva liikenne- ja viestintäministeriö valtuuttaisi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ja Siuntion kunnan hankkimaan junaliikennettä Helsingin ja Karjaan välille”, Berner selitti.

Bernerin mukaan Tampereen ja Keuruun välille on haettu yhtä linja-autoliikenteen reittiliikennelupaa. Se korvaisi Bernerin mukaan valtaosan lakkautettavasta junaliikenteestä.

Jyväskylä–Haapamäki–Seinäjoki-välille on haettu kahta reittiliikennelupaa, joilla saadaan lakkautettava junaliikenne korvattua.

Joensuun ja Nurmeksen välille on haettu reittiliikennettä, joka korvaa Bernerin mielestä hyvin lakkaavat junavuorot.

Myös Joensuun ja Pieksämäen sekä Joensuun ja Helsingin välille on kumpaankin haettu yhtä reittiliikennelupaa, jotka korvaavat aiemmin Pieksämäen ja Joensuun välillä liikennöidyn junayhteyden.

Kajaanin ja Oulun välille on haettu reittiliikennelupaa, joka korvaa väliltä poistuvan yhden junavuoron, ministeri jatkoi listaa.

Rautatieliikenteen tarjonnan supistuminen osoittaa ministerin mukaan sen, että kotimainen yksinoikeuteen perustuva järjestelmä ei ole kilpailukykyinen muiden joukkoliikennemuotojen kanssa.

”Rautatieliikenteen kilpailukyvyn ja asiakaslähtöisyyden parantaminen edellyttävät, että henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamista kiirehditään”, hän sanoi.

Hallitus on ottanut tavoitteeksi, että liikenne- ja viestintäministeriön toimivaltaan kuuluvan liikenteen osalta kilpailun avaamisen edellytykset ovat olemassa keväällä 2016.

”Kyse on siis kilpailun avaamisen edellytysten varmistamisesta, ei siitä, että uudet toimijat tosiasiallisesti aloittaisivat toimintansa jo ensi keväänä”, Berner täsmensi.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että uusia rautatieyrityksiä tulee markkinoille vasta vuoden 2017 aikana.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, Sdp:n kansanedustaja Katja Taimela epäili Bernerin vakuutteluja. Hän sanoi uskovansa vahvasti siihen, että raideliikenne lakkaa niiltä reiteiltä, jotka ovat nyt uhanalaisia.

Taimela ihmetteli maakuntien puolustajana aiemmin tunnetun keskustapuolueen ministerin toimia. Taimela huomautti, että monet keskustalaiset ovat yllättyneet päätöksistä.

Taimelan mukaan maakuntien Suomi on noussut keskustan ministeri Berneriä vastaan.

Konduktöörinä työskennellyt Harry Wallin (sd) sanoi, ettei hän olisi ikinä uskonut, että pääministerin ja liikenneministerin ollessa keskustalaisia, maan poikittaisliikennettä supistetaan.

”Keskusta on hylännyt aluepolitiikan”, Wallin päivitteli.

Hänen mielestään on uskomatonta, että Uudellamaalla lakkautetaan Y-juna, joka on tärkeä etenkin työmatkalaisille.

Wallinin mielestä hallituksella olisi mahdollisuus säilyttää lakkautettava junaliikenne ja velvoittaa valtion sataprosenttisesti omistama VR jatkamaan liikennettä näillä reiteille.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) muistutti, että Y-junavuoron lakkauttaminen ei ole hallituksen päätös, vaan VR:n oma, liiketaloudellisin perustein tehty leikkauspäätös.

Jalosen mukaan hallitus leikkasi joukkoliikenteen ostorahoja ”pienehkön summan”, mutta VR:n vastaus leikattavista reiteistä oli hänen mukaansa yllättävä.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat