Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehellisiä lehmänkauppoja – uusi avoin poliittinen kulttuuri kesti kaksi tuntia

Politiikka
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) rehvasteli maanantaina lyhytviestipalvelu Twitterissä perussuomalaisten sote-neuvotteluissa tekemillä lehmänkaupoilla. ”Vai ei PS saanut mitään soteneuvotteluissa. Eläkeläisten asuntotuen leikkaus peruutetaan. . .”, Turunen kirjoitti.

Toissa viikon sote-neuvotteluissahan keskusta sai haluamansa maakuntamallin ja kokoomus yksityisiä terveyspalveluyrityksiä suosivan valinnanvapauden. Turunen kertoi siis, että suostumalla näihin kolmas hallituspuolue perussuomalaiset sai omia tavoitteitaan läpi.

Twiittauksen jälkeen Turunen kertoi Uuden Suomen toimittajalle avoimesti, että kyse oli kaupankäynnistä. Kun kokoomus ei suostunut keskustan ”ota tai jätä” -tarjoukseen ja neuvottelut kriisiytyivät, koko paketti avattiin neuvotteluille. Tässä vaiheessa perussuomalaiset esitti omana vaatimuksenaan eläkeläisten asumistuen leikkausten perumista – vaikka sillä ei ollut mitään tekemistä sote-ratkaisun kanssa.

Kyse oli siis oikein perinteisistä lehmänkaupoista.

Sanakirjan mukaan lehmänkaupat tarkoittavat poliittista vaihtokauppaa, jossa toinen (puolue) tekee myönnytyksiä toiselle saadakseen tältä vastapalveluksia jollakin toisella alalla.

Rautakanslerina tunnettu Otto von Bismarck puhui jo 1850-luvulla lehmänkaupoista, ”Kuhhandel”. Suomeen termi rantautui Ruotsista, jossa sosiaalidemokraattien ja talonpoikaisliiton vuonna 1933 alkanutta hallitusyhteistyötä kutsuttiin termillä ”kohandel”. Suomessa Sdp:n Reinhold Svento valitteli 1930-luvulla, miksi yhteistyö maalaisliiton kanssa leimataan aina lehmänkaupoiksi.

Perussuomalaisten aatteellisen edeltäjän Smp:n vuonna 1974 julkaistussa Unohdetun kansan taistelulauluja -lauluvihossa on laulu Lehmänkauppoja, jossa vastustetaan vimmaisesti herrojen harvainvaltaa.

Lehmänkaupoilla on huono maine, vaikka ne ovat politiikan arkipäivää. Monipuoluejärjestelmässä puolueet joutuvat vääjäämättä tekemään kompromisseja ja käymään kauppaa saadakseen itselleen tärkeitä asioita eteenpäin.

Ongelmallista lehmänkaupoissa on se, että niitä tehdään kabineteissa julkisuudelta piilossa. Siksi Turusen rehellisyys Twitterissä oli ilahduttava merkki uudesta avoimesta poliittisesta kulttuurista.

Uusi avoin poliittinen kulttuuri kesti kaksi tuntia. Sitten Turunen perui puheensa ja poisti twiittinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat