Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti peruu aikeensa vuokra­työvoiman käytöstä – SAK oli uhannut keskeyttää työmarkkina­neuvottelut

Politiikka
 
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).

Posti ei aio käyttää vuokratyövoimaa mahdollisen lakon aikana, toisin kuin se aikaisemmin aikeikseen ilmoitti.

Posti ilmoitti keskiviikkoaamuna, ettei se käytä SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä torstaina 19. marraskuuta uhkaavan lakon aikana. Muiden yhtiöiden vuokratyöntekijöitä Postilla ei jakelussa ole.

”Päädyimme tähän ratkaisuun vauhdittaaksemme jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita. Tavoitteemme pysyvät kuitenkin samoina, Postin on uudistuttva ja monopoliajan jäykkyydet työehtosopimuksesta on purettava”, sanoo Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen Postin tiedotteessa. Postin työehtoriidan käsittelyä jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla tänään.

Malinen sanoo myös informoineensa valtion omistajaohjausyksikköä. Omistajaohjaus kuuluu hallituksessa pääministeri Juha Sipilälle (kesk). ”Valtio-omistaja antaa täyden tuen tavoitteillemme turvata yhtiön kilpailukyky”, hän sanoo.

Postin aie käyttää täydentävää työvoimaa huomenna uhkaavan lakon aikana on kuitenkin hiertänyt pahasti postialan neuvotteluissa. Sen lisäksi SAK:n hallitus ilmoitti maanantaina keskeyttävänsä laajat työmarkkinaneuvottelut, jos Posti käyttää vuokratyövoimaa. Keskusjärjestöjen työmarkkinaneuvotteluja jatketaan tänään.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että neuvottelut voivat nyt jatkua SAK:n puolesta. ”Vuokratyövoiman käyttö olisi ollut se neuvottelujen keskeyttämisen syy”, Lyly sanoo. Osa SAK:n liitoista on asettanut myös SOL:n saartoon. Lyly sanoo, että saartopäätökset tekevät liitot, eivät SAK.

Mikko Stig
Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on ilmoittanut aloittavansa työtaistelujen sarjan torstaina, jos sopua ei synny.
Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on ilmoittanut aloittavansa työtaistelujen sarjan torstaina, jos sopua ei synny.

Postinjakelussa ja lajittelussa on ollut päivittäin noin 600 SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijää siitä lähtien, kun postialalla ajauduttiin sopimuksettomaan tilaan marraskuun alussa. Kuljetuksissa Postilla on ollut vuosikymmeniä suomalaisia alihankkijoita. Tällä hetkellä heitä on noin 800. Myös varastoissa käytetään henkilöstövuokrausta.

”Lukuisat asiakkaamme toivoivat meiltä, että teemme kaikkemme turvataksemme palvelut myös poikkeustilanteissa. Palvelemme asiakkaita ja siksi olemme käyttäneet täydentävää työvoimaa. Niin tekevät kaikki palveluyritykset”, Malinen sanoo.

Vuokratyövoiman käyttö lakon aikana on laillista, mutta SOL:n kuuluu työnantajaliittoon, jonka sääntöjen mukaan vuokratyöyhtiöt eivät osallistu lakon alaiseen työhön.

”Kysymys vuokratyövoiman käytöstä on osaltaan haitannut postialan neuvotteluja. Haluammekin nyt poistaa tämän umpisolmun neuvottelupöydästä. Odotamme, että työntekijäpuoli keskittyy tämän jälkeen etsimään kestävää ratkaisua postialan vaikeaan kilpailukykyongelmaan ja sopimaan työehdoista, jotka turvaavat työpaikat ja Postin kilpailukyvyn kiristyvässä kilpailussa”, Malinen sanoo tiedotteessa.

Malisen mukaan luopuminen vuokratyövoimasta lakon aikana ei muuta mitenkään Postin neuvottelutavoitteita.

”Tämä ei muuta mitenkään sitä tarvetta, että Postin on kiireesti uudistuttava. Jos Posti haluaa pärjätä kovassa kilpailussa kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita vastaan, yhtiön kustannustason ja työehtojen pitää olla kilpailukykyisiä. Nyt meidän työehtosopimus on 10-15 prosenttia kalliimpi kuin kotimaisilla kilpailijoilla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat