Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti: Lakko toisi merkittäviä ongelmia postinjakeluun – perjantai olisi ensimmäinen lähes postiton päivä pääkaupunkiseudulla

Politiikka
 
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).

Postin mukaan mahdollinen postilakko aiheuttaisi postinkulkuun merkittäviä viiveitä ja häiriöitä koko maahan, vaikka lakkojen sarjan on tarkoitus alkaa pääkaupunkiseudulta. Perjantai olisi lakon alkaessa ensimmäinen lähes postiton päivä pääkaupunkiseudulla.

Koko maan viivästys johtuu siitä, että noin 60 prosenttia pakettien ja kirjeiden sekä merkittävä osa aikakauslehtien jakelusta tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Helsingistä lähetetty kirje voi viivästyä päiviä. Eniten viivästyksiä tulee lähetyksissä, joita ei voida koneellisesti lajitella. Niiden käsittelyyn voi tulla jopa viikkojen viive.

Postin työehtosopimuksesta neuvotellaan parhaillaan valtakunnansovittelijan johdolla. Jos neuvotteluissa ei päästä sopuun, alkaa huomenna torstaina kello 16 Postia koskeva lakko Helsingissä ja Vantaalla. Lakko alkaa postinlajittelulakolla tämän viikon torstaina ja ja perjantaina sekä mahdollisesti näillä näkymin 23.–25. marraskuuta. Lakko ei ehdi sanottavammin vaikuttaa torstain päiväpostiin. Postinjakelua lakko koskee Helsingissä 20. marraskuuta sekä 23.–25. marraskuuta.

Postin aluepäällikkö Jukka Sauramäen mukaan seuraavan kerran päiväposti saattaa kulkea pääkaupunkiseudulla vasta ensi viikon torstaina, koska lakko jatkuu ensi viikon keskiviikkoon saakka pääkaupunkiseudulla. Hän kuitenkin sanoo, että kaikki riippuu neuvotteluista.

Sanomalehtien jakelun lakko pysäyttää Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisessa ja Uudellamaalla 20.–21. marraskuuta sekä 23.–25. marraskuuta. Printtilehtiä ei siis jaettaisi aamukannossa perjantaina. Sunnuntaiaamuna lehdet jaetaan. Seuraavalla viikolla lehtiä ei jaeta aamukannossa maanantaista keskiviikkoon. Torstaina lehtien pitäisi taas olla normaalisissa jakelussa. Kaikkiin printtituotteiden kuten Helsingin Sanomien jakelussa on tulossa siis merkittäviä häiriöitä, jos lakko alkaa.

Sauramäki sanoo, että lakko aiheuttaa merkittäviä haittoja muun muassa lehtiyhtiöille, verkkokaupalle ja ylipäätään kaikille, jotka käyttävät Postin palveluja.

”Pääkaupunkiseudulla ei posti tule juuri lakkopäivinä kulkemaan”, Sauramäki sanoo. Lakon ulkopuolella ovat lääke-, ateria- ja verikuljetukset sekä ylioppilaskirjoitusten tulokset. Näin on sovittu työntekijöiden kanssa.

Rahtipalveluissa ei tule merkittäviä viiveitä, Posti ilmoittaa. Posti ilmoittaa tilanteesta päivittäin posti.fi -sivuilla.

Postin työehtoneuvotteluja kuvaillaan erittäin vaikeiksi, ja valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoitti tiistaina, että lakko on varsin todennäköinen. Posti päätti tänään keskiviikkona, että se ei käytä jakelussa vuokratyövoimaa koska se hankaloitti neuvotteluja.

Postilla on neuvotteluissa neljä tavoitetta: korvata nykyinen irtisanomistilanteissa käytettävä muutosturva, luoda joustavampi työvuorojärjestelmä, yksinkertaistaa palkkajärjestelmää ja mahdollistaa vuokratyövoiman käyttö esimerkiksi ruuhkahuipuissa. Postin johtaja Anu Punola arvelee, että parhaiten ovat edistyneet keskustelut työvuorojen uusimisessa ja palkkajärjestelmän yksinkertaistamisessa. Muutosturvassa ja vuokratyövoiman käyttö sen sijaan voivat olla vielä vaikeampia sovittavia, hän arvioi.

Lakon aikana Helsingin Sanomien digitaaliseen versioon pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Palveluun voi kirjautua osoitteessa HS.fi/lue.

Oikaisu 18.11. kello 16.15: Kirjoituksessa mainittiin aluksi, että postin kulku vaikeutuu jo torstaina. Torstaina on ensimmäinen lakkopäivä, joka vaikuttaa pääasiassa postinjakeluun vasta perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat