Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio ei luota soten synnyttävän säästöjä

Politiikka
 
Outi Pyhäranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Hallituksella on vahva luottamus siihen, että se pystyy viemään vuosikausia veivatun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistuksen maaliin. Sote-uudistuksen tarkoitus on kaventaa terveyseroja, hillitä menojen kasvua ja taata yhdenvertaiset ja hyvät palvelut koko maassa.

Opposition pyynnöstä pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi keskiviikkona eduskunnalle ilmoituksen sote-uudistuksesta.

Kaikki salissa olivat yhtä mieltä siitä, että uudistus tarvitaan ja sen myös moni ääneen sanoi.

Hallitus uskoo, että uudistuksella julkisen talouden menojen kasvu katkeaa. Kymmenen vuoden kuluttua sote-uudistuksen voimaantulosta (2019) menojen pitäisi olla kolme miljardia euroa pienemmät kuin nykyisten ennusteiden mukaan.

Oppositiopuolueet eivät oikein luottaneet kolmen miljardin säästöihin.

”Tällä hetkellä hallitus ei ole pystynyt kertomaan, mistä säästöt varsinaisesti otetaan. Tavoite on hieno, mutta se perustuu hartaaseen toiveeseen”, Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi.

”Onkin todennäköistä, että säästötavoitteisiin pääsemiseksi on vähennettävä palveluita tai heikennettävä palveluiden laatua. Pahimmassa tapauksessa on tehtävä molemmat.”

Sdp:n Antti Lindtman ihmetteli, että olipa malli tai alueiden määrä mikä tahansa, aina syntyy kolmen miljardin säästö.

”Kuulostaa fantastiselta, etenkin kun hallituksen mallissa on 18 itsehallintoaluetta, 15 sote-aluetta, 12 laajan päivystyksen aluetta, viisi yliopistollista sairaalaa ja yksi maakuntayhtymä.”

Hallitus todisteli useammalla suulla mistä säästöt tulevat. Sipilä sanoi, että säästöt tulevat esimerkiksi isommista järjestäjätahoista, paremmasta johtamisesta, paremmista käytännöistä muutenkin, erikoistumisesta ja tietotekniikan uudistamisesta.

”Hallinnon virtaviivaistaminen ja uudet käytännöt mahdollistavat 3 miljardin säästöt 10 vuoden aikana. Tämä on realistinen tavoite, ja siitä on myös tutkimustietoa, on myös kokemustietoa Kainuun itsehallintomallikokeilusta”, perussuomalaisten Pirkko Mattila perusteli.

Tehyn entinen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) käytti harvinaisen kokoomuslaisen puheenvuoron. Se sai hyväksyntää myös demareista.

”Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että alan henkilöstö pidetään mukana uudistuksen kaikissa vaiheissa. Uudistus vaatii toki vahvaa valtakunnallista ohjausta, mutta onnistunut siitä tulee ainoastaan siinä tapauksessa, että alan henkilöstö pääsee mukaan uudistustyöhön”, hän sanoi.

Vapaus valita palveluja julkisen tai yksityisen tuottajan välillä arvelutti monia. Vasemmistoliitto suhtautui valinnanvapauteen kriittisesti.

”Mikä takaa, että syrjäseutujen asukkaille on tarjolla enää minkäänlaisia palveluja uudistuksen jälkeen?” Pekonen kysyi.

”Meillä on palvelulupaus suomalaisille siitä, että sote-palveluja on niitä tarvittaessa saatavilla”, vastasi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk). Hän nojasi perustuslakiin, jolla ”rahanpussin paksuudesta ja asuinpaikasta riippumatta turvataan terveys- ja hyvinvointipalvelut".

Matti Vanhanen (kesk) sanoi, että valinnanvapaus on myös keino toteuttaa säästöjä.

”Se kirittää eri osapuolia.”

Antti Lindtman vaati sote-uudistuksen palauttamista parlamentaariseen valmisteluun, mutta hallitus sanoi suoraan, että se ei käy. Parlamentaarinen seurantaryhmä riittää.

”Ihmettelen, jos kukaan tässä talossa haluaisi aloittaa tätä puliveivaamista alusta”, pamautti Päivi Räsänen (kd) aiheuttaen salissa naurunremakan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat