Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postilakko alkaa torstaina – neuvotteluissa ei tulosta

Politiikka
 
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).

Postiriidan sovittelussa ei saatu aikaan sovintoa tänään.

Postilakko alkaa huomenna torstaina kello 16. Se merkitsee, että sanomalehdet jäävät perjantaiaamuna tulematta ja perjantain päiväposti jää pääosin jakamatta. Seuraavan kerran lehdet jaetaan sunnuntaina. Ensi viikolla lakko jatkuu niin, että lehdet ja päiväposti tulevat normaalisti vasta ensi torstaina. Lue tästä tarkemmin mahdollisesta lakosta.

Neuvotteluja on käyty jo useita päiviä valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Helteen mukaan ei ole minkäänlaista edellytystä sovintoon. Neuvottelut jatkuvat ensi maanantaina kello 10.

Osapuolet kiistelevät Postin työntekijöiden palkkauksesta, työvuoroista, vuokratyövoiman käytöstä ja irtisanomistilanteiden muutosturvasta. Posti haluaa lisää joustoja työehtoihin. Työntekijöiden mielestä Posti yrittää heikentää työehtoja rajulla tavalla.

Postin aluepäällikkö Jukka Sauramäen mukaan seuraavan kerran päiväposti saattaa kulkea pääkaupunkiseudulla vasta ensi viikon torstaina, koska lakko jatkuu ensi viikon keskiviikkoon saakka pääkaupunkiseudulla. Hän kuitenkin sanoo, että kaikki riippuu neuvotteluista.

Sanomalehtien jakelun lakko pysäyttää Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisessa ja Uudellamaalla 20.–21. marraskuuta sekä 23.–25. marraskuuta. Printtilehtiä ei siis jaeta aamukannossa perjantaina. Sunnuntaiaamuna lehdet jaetaan. Seuraavalla viikolla lehtiä ei jaeta aamukannossa maanantaista keskiviikkoon. Torstaina lehtien pitäisi taas olla normaalisissa jakelussa. Kaikkiin printtituotteiden kuten Helsingin Sanomien jakelussa on tulossa siis merkittäviä häiriöitä, jos lakko alkaa.

Sauramäki sanoo, että lakko aiheuttaa merkittäviä haittoja muun muassa lehtiyhtiöille, verkkokaupalle ja ylipäätään kaikille, jotka käyttävät Postin palveluja.

”Pääkaupunkiseudulla ei posti tule juuri lakkopäivinä kulkemaan”, Sauramäki sanoo. Lakon ulkopuolella ovat lääke-, ateria- ja verikuljetukset sekä ylioppilaskirjoitusten tulokset. Näin on sovittu työntekijöiden kanssa.

Rahtipalveluissa ei tule merkittäviä viiveitä, Posti ilmoittaa. Posti ilmoittaa tilanteesta päivittäin posti.fi -sivuilla.

Postilla on neuvotteluissa neljä tavoitetta: korvata nykyinen irtisanomistilanteissa käytettävä muutosturva, luoda joustavampi työvuorojärjestelmä, yksinkertaistaa palkkajärjestelmää ja mahdollistaa vuokratyövoiman käyttö esimerkiksi ruuhkahuipuissa. Postin johtaja Anu Punola arvelee, että parhaiten ovat edistyneet keskustelut työvuorojen uusimisessa ja palkkajärjestelmän yksinkertaistamisessa. Muutosturvassa ja vuokratyövoiman käyttö sen sijaan voivat olla vielä vaikeampia sovittavia, hän arvioi.

Lakon aikana Helsingin Sanomien digitaaliseen versioon pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Palveluun voi kirjautua osoitteessa HS.fi/lue.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat