Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysähtyykö Suomi? AKT valmis nopeisiin tukilakkoihin postiriidassa

Politiikka
 
Viena Kytöjoki
Rekat seisoivat ahtaajalakon aikana Vuosaaren satamassa kesäkuussa 2014.
Rekat seisoivat ahtaajalakon aikana Vuosaaren satamassa kesäkuussa 2014. Kuva: Viena Kytöjoki

Auto- ja kuljetusalan palkansaajia edustavan AKT:n puheenjohtaja Marko Piiroinen sanoo, että kuljetusala on valmis tukemaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakkoja. Paun lakko alkaa tänään torstaina ja pysäyttää pääkaupunkiseudulla postin- ja lehtienjakelun huomenna.

Piiroisen mukaan tukilakkoihin tarvitaan Paun tukipyyntö, jota ei ole vielä saapunut.

”Tämä on periaatteellinen kysymys. Pau on valmis samanalaiseen 16 euron korotuksiin kuin muutkin työllisyys- ja kasvusopimuksen hyväksyneet liitot, mutta työnantaja haluaa erittäin rajuja leikkauksia työehtoihin”, Piiroinen sanoi SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla torstaina.

Hän arvelee, että Pau katsoo jonkin aikaa, miten paljon omat lakot toimivat. ”Voisi ajatella, että ehkä ensi viikon puolivälissä voisi olla aika tukipyynnölle”, Piiroinen sanoo. ”Olemme valmiita erittäin nopeaan toimintaan”, hän sanoo, mutta ei yksilöi, millaisia tukilakkoja on mahdollisesti tiedossa.

Kuljetusliitot voivat halutessaan pysäyttää vaikka koko Suomen ulkomaankaupan ja merkittävän osan sisäisestä liikenteestä ja kaupasta.

Piiroinen sanoo, ettei AKT ole valmis millään tavalla heikentämään työehtojaan, vaikka parhaillaan neuvoteltavan työmarkkinasopimuksen synty sitä vaatisi. Tämä tarkoittaa, ettei AKT ole valmis muuttamaan esimerkiksi arkipyhiä työpäiviksi.

AKT:n sopimuksessa on vähän kohtia, jotka mahdollistavat paikalliseen sopimiseen. Piiroinen sanoo, ettei liitto ole kovin innostunut myöskään keskustelemaan paikallisesta sopimisesta. SAK on ilmoittanut, että paikallisesta sopimisesta pitää sopia työehtoneuvotteluissa eikä hyväksy pakottavia lakeja paikallisessa sopimisessa.

”Nykyiset tes-linjaukset ovat hyviä. Emme ole valmiita heikennyksiin”, Piiroinen sanoo.

Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat