Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kiirehtii lakimuutosta sotilaallisesta avunannosta toiselle EU-maalle

Politiikka
 
Laki estää toistaiseksi sotilasavun
Laki estää toistaiseksi sotilasavun
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vakuuttaa, että Suomi tarjoaa apuaan Ranskalle. Lainsäädäntö kuitenkin estää vielä sotilaallisen avun.

Hallitus kiirehtii lainmuutosta, jolla Suomi voisi EU:n yhteisvastuulausekkeen nojalla antaa pyydettäessä myös sotilaallista apua toiselle EU-maalle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi eduskunnassa torstaina, että lainsäädäntöä valmistelevan työryhmän työtä on kiirehditty niin, että työ olisi valmis jo tammikuussa toukokuun sijaan. Tämän jälkeen alkaa normaali lainsäädännön valmistelu. Lain pitäisi tulla eduskuntaan keväällä.

Aiemmin viikolla presidentti Sauli Niinistö huomautti, että lainvalmistelu etenee hitaasti.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi, että puolustushallinto on myös uudistamassa lainsäädäntöä avunantolausekkeeseen liittyen.

”Puolustushallinto täydentää sääntelyä muun muassa toimivaltuuksien, voimankäytön ja henkilöstön aseman osalta useassa maanpuolustusta koskevassa laissa”, ministeri sanoi. Hän lupasi puolustushallinnon osalta lakiesitysten olevan valmiina maaliskuuhun mennessä.

Varsinaisen sotilaallista avunantoa koskevan erillislain valmistelee ulkoministeriö.

Kyse sotilaallisesta avunannosta nousi esiin, kun Ranska pyysi EU:n avunantolausekkeen nojalla apua muilta EU-mailta. Suomikin lupasi apua ”kaikin käytettävissä olevin keinoin”. Samalla Suomi totesi, että sotilaallisen avun Suomen nykyinen lainsäädäntö estää.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) huomautti, että avunantolauseke ei merkitse sitä, että Suomi joutuisi muuttamaan ”peruspuolustusratkaisuaan”.

Täsmennettyä pyyntöä Ranskalta ei ole vielä tullut. ”Siinä on kyse kahdenkeskisestä neuvottelusta, ei automaatista”, huomautti Markus Mustajärvi (vas).

Soini piti hyvin hyödyllisenä sitä, että Ranska otti avunantolausekkeen esiin. ”Nyt selvitetään EU-maiden kesken, mitä tämä oikeasti käytännössä merkitsee, koska tällaista pyyntöä ei ole koskaan aikaisemmin esitetty.”

Markku Ulander / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ja etualalla ulkoministeri Timo Soini (ps) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ja etualalla ulkoministeri Timo Soini (ps) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat