Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö kutsui puoluejohtajat Mäntyniemeen käymään läpi Pariisin iskujen jälkeisen turvallisuustilanteen

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Kuva: Markus Jokela / HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat torstai-illaksi koolle presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen. Puolitoista tuntia kestäneessä tapaamisessa käytiin läpi ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta Pariisin terrori-iskun jälkeen.

”Kartoitimme, mikä tilanne on”, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps) HS:lle. ”Suomessa nähdään tärkeäksi, että meillä on yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Siihen haettiin taas laajaa konsensusta.”

Presidentti Niinistö tapaa puoluejohtajia säännöllisesti, mutta Pariisin iskut aikaistivat tapaamista. Niinistö avasi puoluejohtajille käsityksiään turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja kuuli samalla myös eri puolueiden kannat.

Suomen ja koko Euroopan turvallisuusympäristössä on tapahtunut lyhyessä ajassa hyvin paljon. Pariisin terrori-iskun lisäksi tapaamisessa esillä olivat myös Ranskan avunpyyntö kaikille EU-maille ja Euroopan puolustusyhteistyö.

Presidentti ja puoluejohtajat keskustelivat myös Euroopan ja Suomen turvapaikanhakijatilanteesta, jossa myös tapahtuu paljon, Soini kertoo. Esimerkiksi Norja ja Ruotsi kiristävät paraikaa maahanmuuttopolitiikkaansa.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kuvasi torstaina Ruotsin olleen pitkään naiivi terrorismin torjunnassa. Soini on samaa mieltä.

”Ruotsi joutui nyt tunnustamaan tämän tosiasian. Jos niin olisi sanonut muutama kuukausi sitten, ei olisi painomustetta säästelty, mutta nyt kun sen sanoi pääministeri Löfven itse, asia on toinen. Oikeassa pitää olla oikeaan aikaan”, Soini sanoo.

Ruotsi on aloittanut tilapäisen rajavalvonnan ja kiristänyt terrorisminvastaisia toimiaan. Norja taas ilmoitti torstaina kiristävänsä ulkomaalaispolitiikkaansa selvästi tehdäkseen maasta vähemmän houkuttelevan siirtolaisille ja pakolaisille.

Pohjois-Norjaan on saapunut huomattava määrä turvapaikanhakijoita Venäjältä. Suomen ulkopoliittinen johto onkin seurannut tarkkaan Norjan toimia Venäjän suhteen, sillä niillä on vaikutus myös Suomen turvapaikanhakijatilanteeseen.

”Kyse on Norjan ja Venäjän välisestä asiasta, koska Norja ei ole EU:n jäsen. Jostain se tietysti kielii, että Norjaan on Venäjän kautta yrittänyt huomattava määrä turvapaikanhakijoita”, Soini sanoo.

”Suomella on tärkeä pitää Venäjään hyvät suhteet, ja presidentti pitää tiivistä suhdetta Putiniin. Käytännön rajayhteistyötä tehdään joka päivä, ja suhteita pitää hoitaa taitavasti.”

Turvapaikanhakijatilanne on kokonaisuus, ei eri maiden yksittäisillä päätöksillä kannata Soinin mukaan spekuloida. ”Kaikkeen pitää tietenkin varautua, ja tässä tarvitaan valtioiden välistä yhteistyötä. Avainasemassa maahanmuuttokriisin patoamisessa on kuitenkin Turkki.”

Presidentin ja puoluejohtajien tapaamisten taustalla on ollut Niinistön toive siitä, että myös oppositiopuolueissa ollaan ajan tasalla Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavista ajankohtaisista asioista.

Perinteisesti näissä kysymyksissä on suomalaisessa politiikassa arvostettu yksimielisyyttä, ja sitä huokuvat myös viime aikojen keskustelut esimerkiksi tiedustelulakien tarpeesta ja siitä, miten puolustusvoimalakia pitäisi muuttaa, jotta Suomi voisi antaa sotilaallista apua esimerkiksi Ranskalle.

”Hallitus on saanut oppositiolta hyvää palautetta siitä, miten Pariisin terrori-iskuihin liittyvät tiedotus ja linjanveto tapahtuivat”, Soini sanoo.

Rkp:ta tapaamisessa edusti ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, sillä puoluejohtaja Carl Haglund on työmatkalla Unkarissa. Henriksson kuvaa tapaamista varsin yleisellä tasolla käydyksi keskusteluksi, jossa todettiin Euroopan turvallisuustilanne ja se, mitä lähiaikoina tapahtuu.

”On hyvä, että presidentti järjestää tällaisia tapaamisia.”

Presidentin johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on koolla perjantaina.

Kokouksessa käytäneen keskustelu myös siitä, miten Suomi konkreettisesti vastaan Ranskan avunpyyntöön, jonka se esitti muille EU-maille terrori-iskujen jälkeen.

”Kaikki EU-maat ovat tehneet periaatteellisen sitoumuksen avun antamisesta. Nyt tarvitaan vielä konkreettinen pyyntö siitä, mitä Ranska varsinaisesti haluaa. Ainakaan ministeritasolla sitä ei ole tullut”, Soini sanoo.

Ranska ei pyydä Ranskaan sotilaita, eikä suomalaisia ole lähdössä Syyriaan sotimaan, Soini painottaa. ”Apu voi olla olla operaatioissa auttamista tai tiedustelutietoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat