Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: Suomi auttaa Ranskaa vahvistamalla osuuttaan koulutus- ja valvontatehtävissä Malissa ja Lähi-idässä

Politiikka
 
Niinistö keventäisi Ranskan taakkaa
Niinistö keventäisi Ranskan taakkaa
Presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomen on tuettava Ranskaa niillä keinoilla, jotka Suomella on käytettävissä. Suomi voisi vahvistaa nykyisiä koulutus- ja tarkkailutehtäviään Lähi-idässä ja Malissa. Kuvaus: Terhi Liimu

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomi voisi vahvistaa jo nykyisiä toimiaan Lähi-idässä ja Malissa.

”Pidän aivan mahdollisena, että Ranska toivoisi, että heidän taakkaansa hivenen kevennättäisiin, jotta he voisivat keskittyä kotimaiseen, kuten presidentti Hollande on sanonut, sotaan.”

Niinistö pitää mahdollisena, että Suomi saattaa vahvistaa osuuttaan koulutustehtävissä Irakin Erbilissä sekä kriisinhallintaoperaatioissa Malissa ja Välimerellä. Niinistö muistutti vielä, että Suomella on myös alus Välimerellä.

Presidentti kommentoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen perjantaina, ettei Ranska ole vielä yksilöinyt, millaista apua se voisi Suomelta haluta.

”Euroopan unionin turvatakuut ovat kahdenvälisiä turvatakuita. Kaikki viittaa siihen, ettei Ranska odota asevoimia Ranskaan. On viitteitä siihen, että Ranska jotenkin toivoisi, että mennään asian ytimeen, Syyrian kriisiin.”

Presidentin mukaan ranskalaiset usein rinnastavat Lähi-idän tilanteen Pohjois-Afrikaan ja erityisesti Maliin.

Presidentti käytti toimittajille puhuessaan jihadistijärjestö Isisistä Ranskan käyttämää nimeä Daesh.

”Niin käytin”, hän totesin tarkentavaan kysymykseen.

Nimi on löysä lyhenne Isisin nimestä al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham eli Irakin ja Levantin islamilainen valtio. Se ääntyy samoin kuin arabiankielinen sana daes, se joka murskaa jotakin jalkansa alle sekä dahes, se joka kylvää riitaa.

Ranskalaiset ja muut Isisin vihamiehet ovat käyttäneet termiä viime vuodesta lähtien.

Pohjoismaiden pyrkimyksiä tiukentaa maahantulokriteerejä pitää Suomenkin seurata tarkkaavaisesti, arvioi presidentti Niinistö. Norjan on määrä tänään perjantaina käsitellä, miten rajavalvontaa Venäjän rajalla tiukennetaan.

”Jos Norja toimii päättäväisemmin, pääsy Norjaan pohjoisessa vaikeutuu ja Suomeen on paljon vapaampi pääsy, minne se liikenne sitten suuntautuu? Sopii jokaisen tehdä omat päätöksensä”, Niinistö arvioi.

Hän muistutti, että Ruotsikin on ryhtynyt tiukempiin toimiin etelärajallaan.

markus jokela / HS
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen perjantaina, ettei Ranska ole vielä yksilöinyt, millaista apua se voisi Suomelta haluta.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen perjantaina, ettei Ranska ole vielä yksilöinyt, millaista apua se voisi Suomelta haluta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat