Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Sipilä on insinööri politiikan miinakentällä” – tutkijat pohtivat hallituskriisiä HSTV:n keskustelussa

Politiikka
 
Tutkijat: "Sipilästä tulee mieleen Kekkonen"
Tutkijat: "Sipilästä tulee mieleen Kekkonen"
Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola ja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander analysoivat HSTV:n keskustelussa toissa viikon hallituskriisiä. Molemmat uskovat kyseessä olleen aito kriisi, ei mikään näytelmä. "Ei kukaan pystyisi käsikirjoittamaan näin omituista näytelmää", Majander sanoo.

”Olihan tämä hallituskriisi aika onneton näytelmä”, sanoo Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola. Politiikassa pitäisi keskittyä hänen mielestään substanssiin. ”Nyt fokus on siinä, miten hallitus sählää sisäisesti”, Kantola sanoo.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen kriisiä puivat perjantaina HSTV:n keskustelussa Kantola ja Kalevi Sorsa-säätiön toiminnanjohtaja, poliittisen historian tutkija Mikko Majander. Molemmat ovat sitä mieltä, että toissa viikon kriisi oli aito, ei mikään lavastettu poliittinen näytelmä.

”Jos hallituksessa puhutaan kriisistä, niin kyllä se on todellinen kriisi. Etenkin kun se tapahtuu näin tv-kameroiden edessä”, Majander sanoo.

Suomessa on siirrytty perustuslakiuudistusten myötä presidenttivetoisesta järjestelmästä kohti parlamentarismia. Presidentti ei voi enää omapäisesti hajottaa hallitusta ja määrätä uusia eduskuntavaaleja, vaan aloitteen tekijänä toimii pääministeri.

”Valtio-opillisesti olisi ollut kiinnostava nähdä ja päästä testaamaan, mitä tapahtuu, kun päähallituspuolueet menevät konfliktiin”, Majander pohtii. Tieteellisestä kiinnostuksesta huolimatta Majander on tyytyväinen, ettei uusiin vaaleihin jouduttu menemään. Vaikeassa taloustilanteessa olevalle Suomelle ne olisivat olleet erittäin huono juttu.

HSTV:n keskustelussa katsottiin klippi toissa viikon torstailta, jossa pääministeri Juha Sipilä uhkaa tiedotustilaisuudessa kävelevänsä presidentin luokse – eli jättävänsä hallituksen eronpyynnön – jos sotessa ei saada hallituksen sisällä sopua. Anu Kantolan mielestä tässä poikkeuksellisessa uhkauksessa näkyy Sipilän yritysjohtajatausta. ”Yrityksissä asiat pitää tehokkaasti klousata ja vetää tiukasti kiinni”, hän sanoo.

Kantolan mukaan vaikeassa tilanteessa yrityksiä usein johdetaan tarkoituksellisen kriisiyttämisen avulla. ”Sipilän erouhkauksesta tulee mieleen Nokia ja puheet palavasta öljylautasta”, Kantola sanoo.

”Sipilän hallituksessa korostuu konservatiivinen koti-, uskonto- ja isänmaa -henki. Siihen sopii myös kuva tällaisesta vahvasta johtamisesta”, Kantola sanoo.

”Yrityksissä toimitusjohtaja päättää, mutta se ajattelu ei aina sovi politiikkaan, jossa pitää myös sovitella ja kuunnella muita. Sipilä on insinööri politiikan miinakentällä”, Kantola sanoo.

Majanderin mukaan hallituksen aloittaessa Sipilän prosessikaaviojohtaminen tuntui selkeältä. ”Mutta nyt näyttää, että päätökset eivät etene ja yksi toisensa jälkeen eri intressipiirit nousevat vastarintaan. Ja nyt myös hallituksen sisällä on vastarintaa. Politiikassa pitäisi kuitenkin päästä asioiden kanssa eteenpäin”, Majander sanoo.

Majander tulkitsee, että Sipilän hallituksen päätösten vyöryttämisen ja tiukan aikataulutuksen taustalla on edellisen hallituksen huono maine. Edellinen hallitus jahkaili eikä saanut päätöksiä aikaiseksi. ”Nyt haetaan selvästi erilaista linjaa. Paradoksi on kuitenkin se, että kovasta puristuksesta huolimatta on ajauduttu samantyyppiseen tilanteeseen eikä päätöksiä saada vietyä läpi. Esityksiä vedetään jatkuvasti takaisin”, Majander sanoo.

Sipilän hallituksen aloittaessa viime kesänä kolmen hallitus korosti poikkeuksellisen vahvasti yhtenäisyyttään ja luottamusta. ”Minuun korviini se oli aika huvittavaa. En ole vastaavaa luottamuksen hokemista kuullut sitten YYA-sopimuksen”, Majander sanoo. ”Mitä enemmän luottamusta joudutaan hokemaan, sitä hatarampi on sen sisältö.”

Kantola selittää poikkeuksellista kriisiä myös politiikan muuttumisella.

”Puolueet ovat nykyisin heikkoja. Meillä oli ennen luokkapuolueet. Yksi edusti duunareita, yksi farmareita ja yksi porvareita. Tuolloin päätöksenteko ja kompromissit olivat poliittisen eliitin käsissä”, Kantola sanoo. ”Nyt äänestäjät liikkuvat ja kaikki puolueet kalastelevat äänestäjiä vastustajien leiristä. Politiikasta on tullut hermostunutta. Se näkyy nopeina liikkeinä ja politiikan henkilöitymisenä”, Kantola sanoo.

Sote-väännön seurauksena keskusta sai haluamansa maakuntahallinnon eli valtaa jaetaan maakunnille. Majander näkeekin hallituskriisin taustalla rakennemuutoksen. Väki muuttaa syrjäseuduilta kasvukeskuksiin. ”Kun traditiota katsoo, niin tässähän oli kaksi maalaispuoluetta – keskusta ja perussuomalaiset – sekä niitä vastassa kaupunkien kokoomus. Kokoomus joutui aika selkä seinää vasten, kun sillä ei ollut aseveliakselia eli demareita tukena”, Majander sanoo.

Myös Kantola näkee kriisissä pääkaupunkiseudun ja maaseudun välisen kamppailun. ”Se on erittäin ikävä vastakkainasettelu”, Kantola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat