Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ajaa aselakeihin tiukennuksia – Sipilä säästäisi metsästysaseet

Politiikka
 
Sipilä haluaa aselakeihin metsästäjän mentävän aukon
Sipilä haluaa aselakeihin metsästäjän mentävän aukon
Suomi tehostaa EU:n rinnalla toimia terrorismia vastaan, muun muassa matkustajarekisterien avulla. Myös aselakien tiukennus on esillä. Mahdollisesti puoliautomaattiaseet kiellettäisiin siviilikäytössä. Hallituksessa haluttaisiin poikkeus ainakin metsästysaseiden kohdalla. Oppositiosta Erkki Tuomioja jyrähti perjantaina kuitenkin voimakkaasti kotinurkissa pidettäviä aseita vastaan. Toimittaja Eeva Palojärvi HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Suomi ajaa EU:n aselakien tiukennukseen vähintään metsästysaseiden mentävää poikkeamaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi perjantaina, että suomalaisen metsästäjän asiasta pidetään huolta, vaikka aselait EU:n terrorismin vastaisissa toimissa todennäköisesti kiristyvät.

”On luonnollista, että tässä yhteydessä aselakeihin tullaan vaatimaan tiukennuksia. Samaan aikaan täytyy pitää huolta, että tällä ei ole mitään tekemistä esimerkiksi suomalaisen metsästäjän kanssa.”

”Olemme kyllä sitä mieltä, että automaattiaseiden saantia pitäisi rajoittaa, mutta pitää ottaa huomioon myös Suomessa hyvin toimivat käytännöt”, Sipilä sanoo.

EU miettii aselakiin tiukennuksia Pariisin terroristi-iskujen jäljitä. Mahdollisesti puoliautomaattiaseet kiellettäisiin siviilikäytössä. EU:lta odotetaan tarkentuvia ohjeita parin viikon kuluessa.

Aselakien tiukennuksesta keskusteltiin perjantaina eduskunnan suuressa valiokunnassa. Hallitusrintamassa keskustassa, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa on halua ajaa EU:ssa Suomelle varaumaa, joka sallisi yksityishenkilöille ainakin metsästysaseiden hallussapidon.

”Myös reserviläisillä on kotona aseita, joista Suomi haluaa pitää kiinni”, sanoo kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo.

Oppositiossa aselakien tiukennus saa selvää tukea.

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) muistuttaa, että EU:n vapaa liikkuvuus merkitsee, että aseetkin voivat liikkua melko vapaasti.

”Kannatan mahdollisimman tiukkoja aselakeja. En näe mitään järjellistä syytä siihen, että kenelläkään pitäisi olla puoliautomaattiaseita kotona. Eihän sillä ole mitään tekemistä ampumaurheilun tai metsästyksen kanssa”, Tuomioja sanoo.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja, Anne-Mari Virolainen (kok) myöntää, että asedirektiivi on EU:n terrorismin vastaisessa ohjelmassa Suomelle kriittinen.

”EU ohjeistaa asiassa vasta ensi tai seuraavalla viikolla. Uskon, että kansalliset ominaisuudet otetaan huomioon”, Virolainen sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat