Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Suomi voi antaa jatkossa sotilasapua myös Baltian maille

Politiikka
 
Stubb: Suomi voi tulevaisuudessa antaa sotilasapua myös Baltian maille
Stubb: Suomi voi tulevaisuudessa antaa sotilasapua myös Baltian maille
Suomi kiirehtii puolustuslainsäädännön uusimista Ranskan terrori-iskun jäjiltä. Tavoite on, että Suomi voisi tulevaisuudessa lähettää sotilaita sotatoimiin myös EU-alueella. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan uudistettu lainsäädäntö merkitsee, että Suomi voi vastedes antaa sotilaallista apua myös Baltian maille. Toimittaja Eeva Palojärvi HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Suomi laittoi puolustuslain uudistukselle vauhtia Ranskan terrori-iskujen jäljiltä. Nykyisen lainsäädännön mukaan Suomi ei voi osallistua sotilastoimiin EU:n alueella. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että lakiuudistuksen jälkeen Suomi voi antaa sotilasapua myös Baltian maille.

Sotilaallisen avun mahdollistava lakiesitys on tulossa eduskuntaan ensi vuoden alussa.

Stubbin mukaan Suomelle on tärkeää, että EU:n turvatakuulausekkeella on aitoa sisältöä.

”On Suomen kaltaisen ei Nato-maan intressi, että EU:n avunantovelvoitteilla ja -lausekkeilla on katetta sekä konkretiaa. Se hyödyttää ja lisää turvallisuutta myös täällä Suomessa.”

”En ole koskaan pitänyt lauseketta sisällöllisesti tyhjänä. Se on ollut poliittinen ja symbolinen viesti siitä, että EU-maat auttavat hädässä toinen toisiaan”, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan Suomi voi tulevaisuudessa antaa myös Baltian maille aseellista apua, jos tarvis.

”Nyt on kyse EU:n avunantovelvoitteesta. Baltian maat ovat myös EU-jäsenmaita. Kyllä avunantolauseke kattaa kaikki EU:n 28 jäsenmaata.”

Stubbin mukaan puolustuslain valmistelu on laahannut kuitenkin pahasti perässä.

”Me Suomessa puhumme usein siitä, että EU-lainsäädäntö ja EU-sopimukset pitää laittaa mahdollisimman nopeasti toimeen. Tämä on esimerkki, joka laahaa perässä. Korjaamme sen kevääseen mennessä.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei halunnut tulevan lain sisältöä ja sen merkitystä perjantaina laajemmin pohdiskella.

”Sotilaallista apua ovat nämä kriisinhallintatehtävät, joissa on nyt linjattu, että niissä voidaan edetä. Suomen laki ei salli muun tyyppisen avun antamista. Näitä asioita mietitään nyt rauhassa, että pitääkö niitä jatkossa avata”, Sipilä pyöritteli perjantaina pikkuparlamentin käytävällä.

”Asiat ovat valmistelussa. En lähde ennakoimaan sisältöä millään tavalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat