Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arhinmäki ei jatka vasemmistoliiton puheenjohtajana – Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen harkitsevat ehdokkuutta

Politiikka
 
Arhinmäki ei jatka vasemmistoliiton puheenjohtajana
Arhinmäki ei jatka vasemmistoliiton puheenjohtajana
Vuodesta 2009 vasemmistoliittoa luotsannut kansanedustaja Paavo Arhinmäki ei aio enää asettua ehdolle puolueensa kesän 2016 puheenjohtajavaaleihin.

Paavo Arhinmäki ei aio jatkaa vasemmistoliiton puheenjohtajana. Arhinmäki ilmoitti asiasta Twitter-tilillään lauantaina aamupäivällä.

Arhinmäki piti tiedotustilaisuuden vasemmistoliiton puoluevaltuustossa lauantaina. Hän ilmoitti, että ei jatka puolueen puheenjohtajana, koska puolueen johdon pitää hänen mielestään uudistua tasaisin välein.

”Mikään ei ole kypsyttänyt. Olen tehnyt päätöksen jo kolme vuotta sitten. Politiikan pitää elää ajassa. Se edellyttää, että myös puolueen johdon pitää uudistua. Olen ollut puoluevaltuuston jäsen 15 vuotta ja siitä 7 vuotta puheenjohtajana. Eiköhän tämä jo riitä”, Arhinmäki sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Arhinmäki valittiin kolme vuotta sitten kolmannen kerran puolueen puheenjohtajaksi. Tämä on hänen mielestään riittävän pitkä aika. ”Politiikasta en kuitenkaan lähde”, hän sanoi.

Vasemmistoliitolla on Arhinmäen mukaan yhtenäinen poliittinen linja. Kannatus ei kuitenkaan ole edennyt samaan suuntaan kuin esimerkiksi vihreillä. Puolueen puheenjohtajan tärkein tehtävä on Arhinmäen mukaan saada puolueelle vaalivoittoja, siinä ei nyt ole onnistuttu.

”Iso joukko ihmisiä, jotka pystyvät hoitamaan puheenjohtajan tehtävät. Pulaa hyvistä ehdokkaista ei ole”, Arhinmäki sanoi mahdollisista seuraajistaan. ”Tarkoitus on kasvattaa jäsenmäärää ja kannattajamäärää.”

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen ei ottanut vielä kantaa mahdolliseen ehdokkuuteensa. ”Toivon, että meillä käydään avoin ja hyvä keskustelu”, Sarkkinen sanoi.

Arhinmäki julkaisi myös blogissaan puoluevaltuustossa pitämänsä puheen, jossa hän käsitteli niin terroristi-iskuja, hallituksen politiikkaa kuin vasemmistoliiton tavoitteita.

Arhinmäen mukaan vasemmistoliiton tulee pyrkiä entistäkin hanakammin nostamaan kannatustaan ja kannustamaan useampia potentiaalisia kannattajia äänestämään puoluetta.

Hänen mukaansa viimeisimmän mielipidemittauksen kahdeksan prosentin kannatuslukema oli jo parempi kuin kevään eduskuntavaaleissa, mutta odotuksiin nähden yhä riittämätön.

Arhinmäki on toiminut vasemmistoliiton puheenjohtajana vuodesta 2009 lähtien.

HS:n puhelimitse tavoittaman vasemmistoliiton kansanedustaja Li Anderssonin mukaan Arhinmäen ilmoitus tuli puolueelle yllätyksenä.

”Monelle tuli yllätyksenä, että hän tässä vaiheessa näin selvästi ilmaisi asiasta. Itse en osannut odottaa sitä”, Andersson kertoo.

Anderssonin mukaan puoluevaltuuston kokouksessa kuultiin useita puheenvuoroja, joissa ”Paavoa kiiteltiin vuolaasti sydämen pohjalta”. Arhinmäki on ollut keskeisessä roolissa vasemmistoliiton politiikassa.

Vahvoja ehdokkaita Arhinmäen seuraajaksi ovat ainakin Li Andersson, Hanna Sarkkinen ja Aino-Kaisa Pekonen.

Räväkkänä esiintyjänä tunnettu Andersson, 28, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Turusta ja vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja. Sarkkinen, 27, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulusta ja vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja. Pekonen, 36, on toisen kauden kansanedustaja Riihimäeltä ja puoleen varapuheenjohtaja.

Ehdokkuudesta kysyttäessä Andersson kuitenkin kiertelee aihetta.

”Omalta osaltani harkitsen vielä puheenjohtajakisaan lähtemistä. En ole asettanut itselleni takarajoja ilmoituksen suhteen. Minulla ei ole enempää kommentoitavaa asiaan tässä vaiheessa”, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan puolueen sisällä on käyty jo paljon keskusteluja Arhinmäen puheenjohtajanpaikan jatkajasta. Anderssonin käsityksen mukaan esimerkiksi kansanedustaja Jari Myllykoski on ilmoittanut lähtevänsä puheenjohtajakisaan.

”Puolueväki toivoo, että saisimme mahdollisimman paljon hyviä ja sitoutuneita ehdokkaita. Puheenjohtajan valinta on myös tärkeä paikka käydä keskustelua puolueen poliittisesta linjasta, mikä olisi meille positiivinen prosessi”, Andersson sanoo.

Andersson toivoo, että vasemmistoliitto olisi vielä vahvempi sellaisissa kysymyksissä, joka erottaa vasemmistoliiton muista puolueista, esimerkiksi tulojaollisiin ja työllisyyteen liittyvissä aiheissa.

Arhinmäen ilmoitus tuli yllätyksenä myös HS:n puhelimitse tavoittamalle vasemmistoliiton varapuheenjohtajalle Aino-Kaisa Pekoselle.

”Olen kokenut, että Paavo on johtanut puoluetta hyvin ja myös kenttä on ollut tyytyväinen Paavon työhön. Oletin, että hän on valmis jatkamaan. Mutta kuten hän hyvin puheenvuorossaan sanoi, hän on ollut 15 vuotta puoluehallituksessa eri rooleissa, ja nyt on aika astua eteenpäin”, Pekonen sanoo.

Pekonen ei ole vielä päättänyt, aikooko hän lähteä mukaan puheenjohtajakisaan. Pekonen on seissyt Arhinmäen rinnalla varapuheenjohtajan tehtävässä jo pitkään ja nähnyt läheltä, mitä puheenjohtajan työ käytännössä on.

”En olisi missään nimessä lähtenyt kilpailemaan Paavoa vastaan. Mutta nyt tietysti asetelma on uusi, ja minun täytyy harkita asiaa. Minulla on kolme teini-ikäistä lasta, joten päätös ei ole yksin minun – päätän asiasta yhdessä perheeni ja tukiverkkojeni kanssa”, Pekonen pohtii.

Pekosen mukaan kentältä on tullut toiveita ja viestiä, että hän asettuisi puheenjohtajaehdokkaaksi. Hän odottaa kiinnostuneena etenkin tulevaa jäsenäänestystä.

”Neuvoa antavassa jäsenäänestyksessä ihmiset voivat antaa oman kantansa asiaan. On mielenkiintoista nähdä, aiheuttaako äänestys ehdokasvyöryn”, Pekonen sanoo.

Hanna Sarkkinen on alle 30-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Hän sai vaaleissa yli 9 500 ääntä, toiseksi eniten koko vaalipiirissä heti pääministeri Juha Sipilän (kesk) jälkeen.

HS kertoi heinäkuussa Nuoret haastajat -juttusarjassa Sarkkisen kannoista esimerkiksi verotukseen ja koulutuspolitiikkaan.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa.
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat