Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä vastasi keskustaväeltä saamaansa köyhien hylkäämis -kritiikkiin: ”Hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan nyt pelastamassa”

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui lauantaina puoluekokoukseen Mikkeliin.
Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui lauantaina puoluekokoukseen Mikkeliin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Mikkeli. ”Minulle Santeri Alkio on ennen kaikkea yhteiskunnan intohimoinen uudistaja” Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoi keskustan puoluevaltuuston syyskokouksessa Mikkelissä lauantaina avauspuheenvuorossaan.

Kyseessä oli puolustuspuhe puolueen sisäistä kritiikkiä vastaan, jota Juha Sipilä on saanut puoluetovereiltaan oikeistolaisesta köyhän kansan edun sivuuttavasta politiikasta.

Artikkeliin liittyvät

Tämä huoli on kanavoitunut esimerkiksi puolueen Suomenmaa-lehdessä kirjoituksiin, jossa Sipilää on moitittu keskustapuolueen yhden aatteellisen isän Santeri Alkion henkisen perinnön hylkäämisestä. Alkion sydämellä oli erityisesti heikoista ja vähävaraisista huolehtiminen.

Sipilä kertoi kokousväelle köyhän parhaan ystävän olevan tasapainossa oleva julkinen talous.

Hänen mukaansa maailman yli seitsemän miljardin väestöstä vain noin sadalla miljoonalla ihmisellä on samanlainen hyvinvointilupaus kuin Suomessa.

”Sitä hyvinvointiyhteiskuntaan ollaan nyt pelastamassa.”

Sipilän mukaan tämä onnistuu säästämällä, tekemällä rakenteellisia uudistuksia ja löytämällä kasvun eväät. Muina keinoina hän mainitsi Suomen edun ajattelemisen yrityksissä ja paikallisen sopimisen.

”Missään mussa maassa palkoista ei sovita yhtä keskitetysti kuin tällä.”

Sipilä kertoi pitävänsä Santeri Alkiota puolueena alkuaikojen merkittävimpänä ajattelijana.

”Mutta hän jyrähtäisi, jos jäisimme vain toistamaan hänen ajatuksiaan. Hän oli ennen kaikkea yhteiskunnan intohimoinen uudistaja.”

Sen jälkeen Sipilä sanoi olevansa itsekin intohimoinen visaisten ongelmien ratkaisija.

Pariisiin terrori-iskuja Sipilä kommentoi sanomalla, että pelon ei saa antaa voittaa.

”Suomessakin meidän on arvioitava, onko lainsäädäntömme ajan tasalla.”

Sipilän mukaan Pariisin ”monikansallinen laaja rikollishanke” oli toteutettu sellaisella järjestelmällisyydellä, että Ranskalla on perusteita puhua sodasta.

Euroopan unionin turvatakuita koskevan lakiongelman Sipilä kuittasi toteamalla, että Suomi tarjosi heti apuaan artiklan numeroa miettimättä.

”Unioni ja ja sen muut jäsenmaat ovat luonnollisin yhteistyöjoukko tällaisen uhan alla. Luonnollisempi kuin Nato”, Sipilä arvioi Ranskan avunpyyntöä.

Sipilän mukaan artikla ei tarjoa Suomelle turvatakuita.

”Alleviivaan, että kyseessä ei ole sotilasliitolle tyypillinen turvatakuu.”

Sote-neuvotteluja Sipilä kommentoi sanoen että ratkaisu on haettava tavalla tai toisella.

”Aina ei tyylipisteitä heru. Nyt oli aika tehdä päätös.”

Sipilä sai kokousväeltä aplodit todetessaan että maalaisliiton ensimmäisen kerran vuonna 1914 esittämä ajatus maakuntien itsehallinnosta on nyt toteutunut.

Hän painotti, että sovitut 18 itsehallintoaluetta perustuvat nykyiseen maakuntajakoon.

Keskustan puoluevaltuusto kokoontui kaksipäiväiseen kokoukseensa ensimmäistä kertaa Sipilän hallituksen aloittamisen jälkeen. Lauantaina puhutaan puolueen periaateohjelmasta ja jalkaudutaan Mikkelin torille, sunnuntaina haastetaan uudesta maakuntamallista ja sote-ratkaisusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat