Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Suomen 40 sotilaan joukko pysyy Afganistanissa

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Suomalaisia ISAF-sotilaita lähdössä partiotehtävään Camp Northern Lights -tukikohdassa Masar-i Sarifissa Afganistanissa marraskuussa 2011.
Suomalaisia ISAF-sotilaita lähdössä partiotehtävään Camp Northern Lights -tukikohdassa Masar-i Sarifissa Afganistanissa marraskuussa 2011. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomi pitää joukkonsa vahvuuden Pohjois-Afganistanissa 40 sotilaassa ensi vuonna, vaikka suunnitelmissa oli vetää se ensi vuoden aikana lähes kokonaan pois.

”Turvallisuustilanne Afganistanissa on muuttunut Talibanin menestyksen takia niin, että Pohjois-Afganistanissa operaatiota johtava Saksa haluaa jäädyttää tilanteen”, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi Berliinissä maanantaina.

Hänen mukaansa suomalaiset jatkavat koulutustehtävissä Mazar-i-Sharifin seudulla. Tilanteen jäädyttäminen tarkoittaa, etteivät operaatiossa mukan olevat maat vedä joukkojaan takaisin vuoden 2016 aikana, kuten alun perin oli suunniteltu.

Niinistö osallistui Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin koolle kutsumaan kokoukseen, jossa käsiteltiin Afganistanin on koulutus- ja neuvonanto-operaation tulevaisuutta Pohjois-Afganistanissa. Kokoukseen osallistui yhteensä kaksikymmentä maata.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi Niinistö

Berliinin kokouksessa keskuteltiin paljon myös Afganistanista Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista.

”Yhteinen näkemys oli, että Afganistanissa täytyy pyrkiä rauhoittamaan tilannetta, ettei lähtijöitä olisi vielä enemmän. On myös tavoitteena että osa alueista pysyy turvallisina, jotta olisi mahdollisuus lähettää ihmisiä takaisin”, Niinistö.

Rahoituksesta operaation jatkamiseksi päätetään lisäbudjetissa.

Saksan hallitus päätti viime viikolla, että saksalaisten joukkojen määrää nostetaan Afganistanissa ensi kertaa vuosiin. Sotilaita on tarkoitus lähettää lisää Hindukuschin vuoristoalueelle Koillis-Afganistaniin, jossa on erittäin jännittynyt tilanne.

Saksa lähettää alueelle 130 sotilasta lisää, jolloin joukon koko voi nousta 980 henkeen. Alueen operaation päätavoite on edelleen afganistanilaisten joukkojen kouluttaminen. Vaikka tilanne on jännittynyt huomattavasti, Saksa ei suunnitele paluuta taistelutehtäviin Afganistanissa. Saksalaiset taistelujoukot toimivat Afganistanissa vuoden 2014 loppuun saakka.

Yhdysvallat teki päätöksen sotilaiden kotiuttamisen peruuttamisesta lokakuun puolivälissä.

Alun perin kansainvälisten joukkojen piti suurelta osin vetäytyä pois Afganistanista vuonna 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat