Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n yt-neuvottelujen tulos siirtyi myöhemmäksi – päätöstä velvoiteliikenteen jatkosta odotetaan

Politiikka
 

Valtion rautatieyhtiö VR-yhtymän piti kertoa maanantaina jättimäisten yt-neuvottelujen tuloksista. Tiedottamista on nyt siirretty, koska VR ei vielä tiedä, millä lakkautusuhan alla oleville junareiteillä liikenne- ja viestintäministeriö haluaa jatkaa niin sanottua velvoiteliikennettä ensi vuoden loppuun asti.

”Emme tiedä vielä, mitä ministeriö päättää. Tilanne on vielä epävarma”, sanoo VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu.

VR kertoi elokuun lopulla aloittavansa syyskuussa yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on 2 800 työntekijää. Silloin kerrottiin, että enimmillään 570 ihmistä menettää työpaikkansa.

Yt-neuvottelut koskettavat kaikkia henkilöstöryhmiä: veturinkuljettajia, konduktöörejä, lipunmyyjiä, asentajia, toimihenkilöitä ja päälliköitä. Lähiliikenne jää yt-neuvottelujen ulkopuolella.

VR ilmoitti jo tuolloin, että lipunmyyntipisteitä suljetaan ja hiljaisimpia junavuoroja lakkautetaan.

Syyskuussa liikenne- ja viestintäministeriö ja VR julkaisivat suurta huomiota aiheuttaneen ehdotuksen ostojunaliikenteen 15 miljoonan euron vuosittaisesta leikkauksesta.

Oppositiopuolueet nostivat leikkauksista metelin ja tekivät hallituksen liikennepolitiikasta ja leikkauksista välikysymyksen, josta keskusteltiin viikko sitten tiistaina eduskunnassa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kertoi tuolloin, että junaliikenteen velvoiteratkaisuja jatketaan ensi vuoden loppuun asti niillä reiteille, joilla junaliikennettä ei muuten synny.

Bernerin mukaan velvoiteliikennettä on mahdollista lisätä ensi vuonna viiden miljoonan euron arvosta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että 15 miljoonan euron säästöt peruttaisiin.

Berner ei kuitenkaan paljastanut, millä reiteillä velvoiteliikennettä voidaan jatkaa. Myöskään VR ei ole kuullut vielä päätöksiä, Lehtipuu sanoo.

”Alkuperäisessä suunnitelmassa lakkautettaisiin linjat Joensuu–Varkaus, Joensuu–Nurmes, Jyväskylä–Haapamäki–Tampere sekä Jyväskylä–Seinäjoki. On siis epävarmaa, millä reiteillä ja kuinka monella vuorolla ensi vuonna liikennöidään. Se vaikuttaa tietysti meidän yt-neuvotteluiden lopputulokseen”, Lehtipuu sanoo.

Tänään VR:n säästöt ovat käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa ensi vuoden täydentävän budjettiesityksen yhteydessä.

Hallitus esittää junaliikenteen ostamiseksi vuosina 2016—2019 yhteensä noin 120 miljoonan euron valtuutta solmia sopimus VR:n kanssa. Sopimus on noin 15 miljoonaa euroa vuodessa pienempi verrattuna tänä vuonna päättyvään sopimukseen.

Hallituksen esityksessä sanotaan, että vähennys koskee noin kuutta prosenttia ostopalveluliikenteen asiakkaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat