Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp kävisi hyvätuloisten kukkarolle – puolue julkisti ”kasvua tukevan ja oikeudenmukaisen” vaihtoehtobudjetin

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sdp julisti tiistaina oman vaihtoehtobudjettinsa kasvua ja työllisyyttä edistäväksi, oikeudenmukaiseksi ja valtion talouden kannalta vastuulliseksi budjetiksi.

”Olemme valmiita hyppäämään hallitukseen samantien, jos tätä lähdetään toteuttamaan”, puheenjohtaja Antti Rinne sanoi esitellessään vaihtoehtoa.

Sdp:n malli on 332 miljoonaa euroa ylijäämäinen, eli se vähentäisi valtion velkaantumista tuolla summalla. Hallituksen budjettiesitys lisää valtion velkaa ensi vuonna runsaalla 500 miljoonalla eurolla.

Sdp on saanut esityksensä ylijäämäiseksi kiristämällä hyvätuloisten veroja ja tyhjentämällä rahastoja. Puolue säätäisi pankkien liiketoiminnalle veron ja arvioi sen tuotoksi 230 miljoonaa vuodessa. Pääomatulon veroprosentteja nostamalla ja osinkoverotusta laajentamalla Sdp keräisi 235 miljoonaa euroa ja solidaarisuusveroa kiristämällä 60 miljoonaa euroa lisää hallituksen esitykseen verrattuna.

Sitran varallisuudesta Sdp nipistäisi puolet pois eli 350 miljoonaa valtion budjettiin. Suomen Pankin tuloutusta puolue kasvattaisi 60 miljoonalla eurolla.

Samalla Sdp lisäisi verotuksen keinoin pienituloisten tuloja. Hallitus on jo omassa budjettiesityksessään korottamassa pieni- ja keskituloisten työtulovähennystä 450 miljoonan euron verran. Sdp laittaisi omassa mallissaan siihen vielä 35 miljoonaa lisää. Myös palkansaajien ja työnantajien työeläkemaksuja puolue olisi valmis alentamaan, jotta rahaa jäisi verojen jälkeen enemmän käteen ja ostovoima kasvaisi.

Eläketulovähennyksen Sdp muuttaisi vastaamaan palkansaajien työtulovähennystä. Sen hintalappu on 100 miljoonaa euroa, mutta Sdp:lle eläkkeensaajien asemasta huolehtiminen onkin ollut sen kärkihankkeita tänä syksynä.

Veroaste ei puolueen mukaan nousisi sen esityksistä ollenkaan.

Puolue on laskenut, että yhteensä sen työllisyys- ja kasvupanostukset olisivat 600 miljoonaa euroa. Sdp:n mukaan ”hallituksen talouspolitiikan iso virhe on, että se ei panosta työllisyyteen”.

Työvoimapoliittisiin toimiin puolue lisäisi 158 miljoonaa euroa, jota 28 miljoonaa nuorisotakuuseen. Vastuun pitkäaikaistyöttömien työpalveluista ja siihen liittyvät resurssit puolue siirtäisi kokonaan kunnille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat