Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti ei enää takaa kaikkia terveyskuljetuksia – osapuolet syyttelevät toisiaan

Politiikka
 
Kimmo Räisänen
Postilakko voi viivästyttää verikuljetuksia muutamilla päivillä.
Postilakko voi viivästyttää verikuljetuksia muutamilla päivillä. Kuva: Kimmo Räisänen

Posti tiedotti tiistaina, ettei se enää voi luvata kaikkien lakkojen ulkopuolelle rajattujen turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien lähetysten toimittamista perille.

Postin mukaan Postin työntekijöiden lakon ja toimien takia esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin lähetykset, laboratorionäytteet ja kotisairaanhoidon lähetykset voivat viivästyä pahimmillaan useita päiviä. Postin mukaan näitä käsitellään esimiesvoimin.

Nyt osapuolet riitelevät, kenen syy mahdolliset terveyskuljetusten viivästykset ovat. Postin linja on selvä: syyllinen on työntekijäpuoli ja etenkin yksi pääluottamusmies. Paun linja on myös selvä: syyllinen on Posti ja etenkin Liedon alueen esimiehet.

Ongelmaa ei pitäisi olla, sillä Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau ja Posti ovat sopineet, että terveys- ja ateriakuljetukset jätetään lakon ulkopuolelle. Pau on luvannut, että Posti saa tarvittavan määrän työvoimaa asian hoitamiseen.

Paun puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan Posti ei itse halua käsitellä terveyspostia, vaikka sillä on Liedossa runsaasti rikkurityövoimaa tekemään nämä työt. ”Alueen pääluottamusmies totesi, että hoitakaa rikkurityövoimalla nämä terveyslähetykset ensin, kun kerran työpaikalle ovat rikkurityövoimaa hankkineet”, hän sanoo. ”Ilmeisesti Posti tekee rikkureilla jotain kannattavampaa bisnestä ja jättää mieluummin nämä terveyskuljetukset tekemättä”, Nieminen sanoo.

Postin mukaan ongelma keskittyy erityisesti Turun alueella. Posti syyttää viivyätyksistä alueen pääluottamusmiestä. Postin mukaan Liedon logistiikkakeskuksen työntekijät kieltäytyvät käsittelemästä jo aiemmin lakkorajojen ulkopuolella rajattuja terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä tuotteita.

Liedon alueella toimiva pääluottamusmies Mauri Iljin syyttää Niemisen tapaan terveyskuljetusongelmista rikkurityövoiman käyttöä. ”Lakkorajat olivat sovittu tarkasti, ja me olimme luvanneet taata riittävät resurssit terveyteen ja turvallisuuteen liittyvien kuljetusten hoitamiseen.”

”Kun me tulimme viime torstaina paikalle tekemään näitä töitä, työmaalla olikin jo runsaasti esimiehiä ja rikkureita tekemässä lakonalaista työtä. Sitten torstai-iltana minä vein oman väen pois, koska paikalla oli jo tarpeeksi väkeä hoitamaan myös terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät työt.”

Liedon työntekijät palaavat huomenna keskiviikkona kello 24, kun lakko loppuu.

Postin aluepäällikkö Hannu Riihimäki sanoo, että syynä ongelmiin on työntekijöiden yksipuolinen irtisanoutumisen lakkorajoista. ”Olemme tehneet esimiesvoimin sen, mitä olemme pystyneet”, Riihimäki sanoo. ”Voihan se näkemys olla tuollainenkin”, hän sanoo työntekijöiden rikkurisyytöksistä.

”Mutta ei tällaisia ongelmia ole ollut muualla, vaikka sielläkin on samalla tavalla käytetty esimiestyövoimaa. Esimerkiksi Helsingissä lakkorajat ovat pitäneet”, hän sanoo. Hän sanoo, ettei Lieto ole poikkeus rikkurityövoiman käytössä. Riihimäki sanoo, että veri- ja muissa kuljetuksissa tulee muutaman päivän viivästyksiä.

Postin mukaan se pystyy jakamaan koti- ja laitosateriat normaalisti.

Postin mukaan yritysten tekemiä kuljetustilauksia ei voida taata pääkaupunkiseudulla ja Liedon alueella. Postin mukaan ruuhkien purku voi kestää pahimmillaan viikkoja. Posti ei ole vielä arvioinut, mitä ensi viikolla mahdollisesti alkavien tukilakkojen vaikutus on.

Varastopalvelut toimivat toistaiseksi varsin normaalisti, sillä töissä on esimiehiä ja niitä, jotka eivät ole menneet lakkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat