Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio tyrmäsi eduskunnassa hallituksen ”taloustörttöilyn” – maksajia eläkeläiset, opiskelijat ja lapsiperheet

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vihreiden Touko Aalto
Vihreiden Touko Aalto Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Oppositio tyrmäsi eduskunnassa tänään jälleen kerran hallituksen talouspolitiikan, kun käsittelyssä oli valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016–2019. ”Hallituksen taloustörttöilyn maksajiksi joutuvat niin eläkeläiset, opiskelijat kuin lapsiperheetkin”, kiteytti vihreiden Touko Aalto.

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Aalto muistutti, että valiokunnan kuulemat talousprofessorit olivat sitä mieltä, että hallituksen säästö- ja leikkauspäätökset heikentävät talouskasvua ja ruokkivat kurjistumisen noidankehää.

Touko Aalto vetosi Aalto-yliopiston professorin Sixten Korkmanin valtiovarainvaliokunnalle toimittamaan lausuntoon.

”Valtion velkaantuneisuuden taittaminen on tavoitteena epätarkoituksenmukainen, koska se on hyvin suhdanneherkkä ja omiaan johtamaan kovin myötäsykliseen finanssipolitiikkaan”, Aalto siteerasi Korkmania.

Sdp:n Eero Heinäluoma puolestaan muistutti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) lausunnoista viime keväänä, kun Stubb oli vielä pääministeri.

”On onnetonta, jos hyvinvointimenojen rahoituksen aukko yritetään kattaa vain julkisessa keskustelussa kiilusilmäisestikin väijytyillä säästölistoilla. Silloin finanssipolitiikka muodostuu tällä vuosikymmenellä joka vuosi niin kireäksi, että kasvu tyrehtyy”, Heinäluoma lainasi pääministeri Stubbia.

Heinäluoman mielestä nykyhallituksen linjan suurin heikkous on se, että hallitus tuijottaa silmänsä kipeäksi leikkauksia eikä tee mitään työllisyyden hyväksi.

Koulutusleikkaukset torjuttiin jälleen jyrkästi.

Kari Uotila (vas) muistutti erityisesti Helsingin yliopistoon kohdistuvista leikkauksista, jotka ovat johtaneet 1 200 henkilön yt-neuvotteluihin.

”Haloo hallitus. Tämmöiselläkö tiede- ja koulutuspolitiikalla Suomi nostetaan lamasta”, hän tivasi.

”Yliopistot tarvitsevat resursseja pystyäkseen hoitamaan pitkäjänteisesti perustehtäväänsä”, sanoi Rkp:n Joakim Strand.

Kristillisdemokraatit muuttaisivat muiden oppositiopuolueiden tapaan hallituksen säästöjen painotuksia.

”Korjaisimme erityisesti koulutukseen, tutkimukseen, työttömyyden hoitoon ja perusturvaan tehtyjä heikennyksiä sekä pienituloisiin ja perheisiin kohdistuvia leikkauksia”, Antero Laukkanen (kd) luetteli.

Markku Ulander
Timo Kalli (kesk)
Timo Kalli (kesk)

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Timo Kalli muistutti, että julkinen talous on ollut alijäämäinen jo vuodesta 2009.

Uhkia Kalli näkee niin väestön ikääntymisessä kuin kansainvälisen talouden ongelmissakin. Myös pakolaisten määrän voimakas kasvu heijastuu Suomeen.

Suomen taloudesta on toki saatu myös myönteisiä signaaleja, esimerkiksi telakkateollisuudesta. Myönteiset muutokset ovat kuitenkin Kallin mielestä olleet vähäisiä.

Perussuomalaisten Mika Niikon mielestä nykyinen maahanmuuttopolitiikka uhkaa mitätöidä valtiontalouden yleisen kulukuurin.

”30 000 turvapaikanhakijaa tarkoittaa vähintään 450 miljoonan euron hintalappua ensi vuodelle”, Niikko sanoi.

Kotouttamiseen kannattaa ohjata Niikon mielestä rahaa viisaasti – esimerkiksi edistämällä yrittämistä.

”Paino työntekoon, ei sosiaalipalveluihin. Näin oppii parhaiten kieltä ja pääsee täkäläisen yhteiskunnan kärryille.”

Kokoomuksen Elina Lepomäki puolestaan peräsi vastuutta työmarkkinaosapuolilta, jotka eivät ole päässeet sopuun niin sanottuja pakkolakeja korvaavista toimista.

Valtiovarainministeri Stubb summasi keskustelun antia niin, että tilanteesta ollaan mieltä, mutta keinoista vähän eri mieltä.

Stubb muistutti, että ongelma on se, että valtion velka kasvaa suhteessa kasvuun liian nopeasti. Hän sanoi toivovansa, että kasvuun päästään kolmen vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat