Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Mäntylän epäilty petosrikos vanheni kolme viikkoa sitten – käräjäoikeus ei myöntänyt syyttäjälle lisäaikaa

Politiikka
 
Jarno Mela
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps).
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps). Kuva: Jarno Mela

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylään (ps) kohdistuvan rikosepäilyn syyteoikeus on vanhentunut. Lapin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona syyttäjän hakemuksen syyteoikeuden vanhentumisajan jatkamiseksi.

Mäntylän on epäilty syyllistyneen vuosina 2009–2010 petokseen. Rikoksen vanhenemisaika on viisi vuotta, minkä vuoksi syyteoikeus vanheni marraskuun 3. päivänä.

Rikosepäilyn mukaan Mäntylä olisi hakenut itselleen yksinhuoltajan oikeusapua yli 5 000 euroa, vaikka hän eli tuolloin avoliitossa miehen kanssa. Rikoksen epäillään tapahtuneen 10.11.2009–3.11.2010.

Mäntylä on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Epäillyn rikoksen aikaan Mäntylä ei ollut vielä kansanedustaja. Hän nousi eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa Lapin vaalipiiristä.

Rikosepäilyä tutki Lapin poliisilaitos. Poliisi ja syyttäjä päättivät viime viikon keskiviikkona, että tapaus etenee syyteharkintaan.

Kihlakunnansyyttäjä Maija Aarto haki 23. lokakuuta yhden vuoden lisäaikaa syyteoikeudelle. Hän perusteli hakemusta sillä, että epäilty rikos tuli poikkeuksellisen myöhään polisiin tietoon ja erittäin tärkeä yleinen etu edellyttää vanhenemisajan jatkamista.

Käräjäoikeus ei hyväksynyt syyttäjän näkemystä, ettei poliisilla olisi ollut riittävästi aikaa esitutkintaan tutkintapyynnön tekemisen jälkeen. Nimettömästi tehty tutkintapyyntö oli jätetty poliisille 8. heinäkuuta tänä vuonna.

Oikeuden mielestä Mäntylän asema ministerinä ja kansanedustajana ei ole tässä tapauksessa sellainen seikka, jonka perusteella syyteoikeutta pitäisi jatkaa erittäin tärkeän yleisen edun perusteella.

Käräjäoikeus määräsi valtion maksamaan Mäntylälle 1 860 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Syyttäjä voi halutessaan valittaa käräjäoikeuden keskiviikkoisesta syyteoikeusratkaisusta hovioikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat