Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n ja työehtosopimusten roolia puntaroitiin Liberan tilaisuudessa

Politiikka
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Uusi raportti työnantajapuolesta suomii ankarasti EK:ta.
Uusi raportti työnantajapuolesta suomii ankarasti EK:ta. Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva

Palvelualan ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin jäi alakynteen Liberan tilaisuudessa, jossa julkistettiin ajatuspajan raportti työmarkkinoista. Raportin mukaan jäykistä keskitetyistä ratkaisuista ja yleissitovista työehtosopimuksista tulisi siirtyä paikalliseen ja yrityskohtaiseen sopimiseen, jotta työllisyys kasvaisi.

Selinin mukaan kollektiivisia työehtosopimuksia tarvitaan vastakin, sillä ne takaavat jonkinlaisen suojan ja minimipalkan heikoimmillekin yksilöille: ”Kuinka alas oikein pitää palkoissa mennä? Tässä haetaan nyt selvästi matalapalkka-Suomea.”

”Iso suunnitelma näyttää olevan, että ammattiyhdistysliike halutaan pois maailmankartalta”, Selin arvioi.

Tosin Liberan uusimmassa työmarkkinoita suomivassa julkaisussa myös Elinkeinoelämän keskusliitto saa kyytiä. EK:n rooli työmarkkinaosapuolena tulisi lopettaa, vaatii raportti, jonka nimi on Edelleen umpikujassa – aika on ajanut työnantajajärjestöjenkin ohi. Raportin ovat laatineet tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen ja taloustoimittaja ja kirjailija Jouko Marttila.

Keskiviikkona EK ehättikin jo ilmoittaa historiallisesta päätöksestään muuttaa sääntöjään niin, ettei se voi enää solmia palkansaajien kanssa keskitettyjä palkkaratkaisuja, mikä olisi tupo-Suomen loppu.

Pursiaisen mukaan EK:n ilmoitus ei vienyt pohjaa pois raportin vaatimuksilta. ”Vaikka EK lopettaisi tupo-neuvottelut, on täysin auki, minkälainen järjestelmä tulisi tilalle. Muutos ei olisi riittävä, jos yleissitovuus ja liittokohtaiset neuvottelut säilyisivät. Tietysti se voi olla alkusoittoa suuremmalle myllerrykselle”, Pursiainen arvioi.

Kirjoittajien mukaan moni yritys jää kokonaan syntymättä jäykkien työmarkkinoiden vuoksi. Vaarana on myös, että tulevaisuudessakin Suomi sopeutuu talouden taantumiin työttömyyden kautta.

Kaksi vuotta sitten Liberan raportissa arvioitiin, että aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse. Myös yleissitovuus ja kolmikanta tuomittiin hautaan jo tuolloin.

Uusi raportti työnantajapuolesta suomii ankarasti EK:ta. Haastattelujen mukaan etenkään nuoret ja kansainväliset yrittäjät eivät koe sitä omakseen.

Useat haastateltavat toivovat, että EK:n toiminta työmarkkinaosapuolena loppuisi samalla tavalla kuin sen ruotsalaisen vastineen 1990-luvulla.

Raportin julkistamistilaisuudessa palvelualan yrittäjä Christina Forsgård sanoi suoraan, ettei EK ole tarjonnut hänelle yhtään mitään: ”Yrityksillä itsellään pitäisi olla päätösvalta, sillä globaalissa taloudessa korporatismin aika on ohi. Eikä työnantaja ole mikään sosiaalitoimisto.”

Pamin Selin muistutti, että erilaisia, myös varsin joustavia, työehtosopimuksia on 300. Hänen mukaansa keskitetyt ratkaisut ovat tuoneet työmarkkinoille myös kaivattua ennakoitavuutta ja vakautta.

”Ei tätä tilannetta kovin vakaaksi voi sanoa, vaan sehän on karmaiseva”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies viittasi postilaisten työtaisteluun ja sen tukilakkoihin, jotka uhkaavat levitä ensi viikolla laajalle, jollei sopua synny.

Häkämiehen mukaan juuri Posti on hyvä esimerkki muuttuneesta ympäristöstä, johon keskitetyt sopimukset eivät sovi, vaan pitää tavoitella yksilötason sopimuksia.

Kolmikanta voisi Häkämiehen mukaan säilyä vastakin niin, että hallitus kuulee lakiesityksissään, kuten esimerkiksi pakkolakipaketissaan myös EK:ta. ”Näin saadaan myös huonosti laaditusta ja sekavasta esityksestä parempi”, Häkämies heitti.

”Eihän tuo ole mitään kolmikantaa, vaan normaalia parlamentarismia”, Selin huomautti.

Julkaisussa arvostellaan myös sitä, että EK:sta on tullut ikään kuin osa julkista sektoria, vaikka sitä eivät koske samanlaiset hallinto- ja avoimuusvaatimukset kuin julkisoikeudellisia yhteisöjä.

Nykyjärjestelmä työmarkkinoilla sai raportin mukaan alkunsa yhteisestä vihollisesta eli kommunismista, ja työrauha ostettiin rahalla.

Euro, teknologian murros, digitalisaatio ja jakamistalous ovat nyt synnyttäneet tilanteen, jossa vanhat rakenteet eivät toimi.

”Maailma on syvällisesti muuttunut, eikä 1970-lukua enää ole”, tunnusti julkistamistilaisuuden loppukommentissaan myös vuorineuvos Jorma Eloranta.

Raportissa ennakoidaan, että hajautetumpiin työmarkkinoihin liittyy ongelmia, ja siirtymävaiheessa voisi syntyä työmarkkinalevottomuuksia.

”Sosiaaliturvaa ja verotusta täytyisi uudistaa sen varmistamiseksi, että kaikki saavat kunnollisen toimeentulon ja että työtä tekemällä voisi elää. Työsuhteiden minimiehdot pitäisi kirjata lakiin työehtosopimusten asemasta”, raportissa suositellaan, mutta kaavaillaan, että tarkemmat jatkotoimet olisivat seuraavan julkaisun aihe.

Elorannan mukaan paikallinen sopiminen ei kuitenkaan tarkoita, että ”otetaan liksoja pois”, vaan että työtä tehdään tehokkaammin. Hän uskoo myös, että osaavasta työvoimasta tulee kilpailua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat