Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien on opittava, että suomalaiset eivät voi luopua sukupuolten välisestä tasa-arvosta

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Eipä tiennyt afganistanilaisnuorukainen, 17, millaisen karhunpalveluksen teki sekä itselleen että kaikille maahanmuuttajille. Tosin Kempeleen raiskausta vasta tutkitaan. Oikeusperiaatteisiin kuuluu, että ketään ei pidetä syyllisenä ennen kuin hänet on tuomittu rikoksesta. Tätä periaatetta on syytä noudattaa silloinkin, kun epäilty on maahanmuuttaja.

Jos pidätetty osoittautuu syylliseksi, se on kuin taivaan lahja niille, jotka lietsovat rasismia ja muukalaisvihaa. En toisaalta ymmärrä myöskään niitä, jotka ymmärtävät kovasti jo ennakkoon tämän nuorukaisen mahdollista rikosta.

Nämä ymmärtäjät muistuttavat, että myös suomalaiset raiskaavat ja pahoinpitelevät naisia ja tyttöjä. Niin tekevätkin, mutta se ei tee tippaakaan hyväksyttävämmäksi Kempeleessä tapahtunutta, mikäli se todeksi osoittautuu.

Yksi paha tekee toisen pahan oikeutetuksi -ajattelu on käsittämättömän yleistä. Sitä sovelletaan niin kansainväliseen politiikkaan kuin arkielämän tapahtumiin. Sen tyypillisiä ilmaisutapoja ovat: ”En tue Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikkaa, mutta Yhdysvallat on saanut aikaan paljon enemmän pahaa”. ”Tietenkin Yhdysvalloissakin on vikaa, mutta se ei ole mitään Putinin Venäjään verrattuna”.

Tämän logiikan tiellä päädytään ennen pitkää puolusteluihin: ”Tietenkin tein väärin, kun pieksin vaimoni, mutta niin tekevät muutkin”. ”Kyllä minä varastin, mutta niin varastavat muutkin”.”Tulinhan minä tappaneeksi naapurin isännän, mutta tappanut on moni muukin, varsinkin kännipäissään ja kun sitä on ärsytetty”.

En ole koskaan tätä logiikka hyväksynyt. Paha on pahaa, teki sitä kuka tahansa. Yksi paha ei oikeuta toista pahaa.

Kempeleen tapaus kärjistää väistämättä entisestään maahanmuuttokeskustelua. Rajoja kiinni vaativat rasistit ja muut ihmisvihaajat saivat hartaasti toivomansa todistuskappaleen. Monet maahanmuuttoa puolustavat taas kiistävät entistäkin ponnekkaammin ongelmat, joita siihen liittyy.

Rasisteja ja vihanlietsojia ei ole tarpeen edes yrittää ymmärtää. He ovat enimmäkseen tietämättömiä ressukoita, joista on yhteiskunnalle enemmän kuluja ja haittaa kuin kaikista maahanmuuttajista yhteensä. Mutta maahanmuuttajien asiaa ei palvele myöskään se, että kaikki maahanmuuttoon liittyvät ongelmat kiistetään.

Minusta pääministeri Juha Sipilän (kesk) asenne on ollut tässä asiassa aivan oikea. Hän puolustaa maahanmuuttoa ja -muuttajia vahvoin humanitaarisin perustein. Hän teki hyvin kunnioitettavan teon, kun lupasi Kempeleen kotinsa pakolaisten käyttöön. Sitä hänen ei tarvitse katua tai hävetä viimeaikaisten tapahtumien jälkeenkään.

Toisaalta Sipilä myöntää ongelmat, joita on koitunut muun muassa häiriökäyttäytymisestä pakolaiskeskuksissa ja niiden ympäristössä. Kieltäminen ei mitään auttaisikaan. Myöntäminen on edellytys sille, että ongelmiin voidaan puuttua.

Puututtava niihin on. Aivan erityinen ongelma on se, että lähes kaikki turvapaikkaa hakevat tulevat maista ja kulttuureista, joissa naisten ja miesten asema ja käyttäytymissäännöt ovat aivan erilaiset kuin meillä. Se mikä heidän kulttuurissaan merkitsee avointa valtakirjaa kohdella naista vapaana riistana, on meillä vain sukupuolten välistä tasa-arvoa ja kansalaisten perusvapauksia.

Tästä johtuu se kiistaton tosiasia, että maahanmuuttajamiehet syyllistyvät monin verroin kantasuomalaisia useammin juuri raiskausrikoksiin ja sukupuoliseen ahdisteluun.

Suomalaiset eivät voi luopua sukupuolten välisestä tasa-arvostaan ja kansalaisvapauksistaan. Tämä jos mikä on asia, jossa maahanmuuttajien on pakko opetella elämään maassa maan tavalla. Sen pitäisi olla asioita, joita turvapaikkaa hakeville tähdennetään heti, kun he ovat ylittäneet rajan. Se ei tietenkään riitä. Asian on oltava yhtä tärkeä osa kotouttamista kuin kielen opettelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat