Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo: Suomessa on vireillä useita lakiuudistuksia hallitsemattoman maahanmuuton ja terrorismin torjumiseksi

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
”Viime kädessä Suomen sisäisestä turvallisuudesta voivat vastata vain suomalaiset”, Petteri Orpo sanoi
”Viime kädessä Suomen sisäisestä turvallisuudesta voivat vastata vain suomalaiset”, Petteri Orpo sanoi Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomessa on käynnissä useita lakihankkeita, jotka tähtäävät hallitsemattoman maahanmuuton ehkäisyyn ja mahdollisen terrorismin kitkemiseen jo suunnitteluvaiheessa, kertoi sisäministeri Petteri Orpo (kok) torstaina.

Hän puhui sisäisen turvallisuuden haasteista Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä.

”Viime kädessä Suomen sisäisestä turvallisuudesta voivat vastata vain suomalaiset”, Orpo arvioi. Hän muistutti kuitenkin, että avointa Eurooppaa ja Suomea on puolustettava.

Ministerin mukaan kyseessä on toisen maailmansodan ja kylmän sodan jälkeen ehkä suurin haaste, joka menee myös ohi talouskriisin.

Orpo arvioi, että moni maahanmuuttaja on viestintämahdollisuuksien parannuttua voinut saada tietoa esimerkiksi Suomen tarjoamista palveluista jo etukäteen. Suomen vetovoimaan vaikuttavien tekijöiden purkaminen on hänen mukaansa jo näkynyt: kun maahan saattoi vielä aiemmin syksyllä tulla kuutisensataa ihmistä päivässä, nyt määrä on sadan tienoilla.

Suomessa ei myöskään enää matkusta rekisteröimättömiä tulijoita. Myös valvontaa satamissa ja lentoasemilla on kiristetty. Lisäksi Suomi on varautunut lisäämään pikapalautuksia sellaisissa tapauksissa, joissa turvapaikanhakija ei selvästi täytä maahanmuuton kriteerejä. Tällöin voidaan keskittyä kriteerit täyttävien turvapaikanhakijoiden palveluun.

”Suomalaisillekin syntyy näin kuva, ettei järjestelmää käytetä hyväksi”, hän sanoi.

Ministeri kiitteli myös Suomen eri viranomaisia, kuten poliisia, Tullia ja Rajavartiolaitosta, hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

Orpo painotti puheessaan, että vaikka Suomi on edelleen varsin turvallinen maa, viranomaisille on saatava paremmat mahdollisuudet toimia terrorismin ehkäisemiseksi. Hän totesi silti, että terrorismi ja turvapaikanhakijat ovat kaksi eri asiaa.

”Sama roskajoukko, joka riehui Pariisissa, on myös Eurooppaan lähdön syy suuressa osassa lähtömaista.”

Viranomaisille on suunnitteilla uusia siviili- ja sotilastiedustelulakeja, joiden Orpo toivoo tulevan voimaan nopeutetussa aikataulussa. Tähän vaaditaan eduskunnalta viiden kuudesosan määräenemmistö. Samalla on kuitenkin pidettävä huoli kansalaisten perusoikeuksista, ministeri sanoi.

Lisäksi hallitus on päivittämässä maahanmuuttopoliittista ohjelmaansa. Orpo kertoi sen kaipaavan suuria muutoksia, vaikka edellinen ohjelma valmistui syyskuussa.

Puheessaan Orpo viittasi runsaasti myös muihin Euroopan valtioihin.

Turkkia on hänen mukaansa tuettava tuntuvasti, koska se sijaitsee Euroopan ulkorajalla ja on keskeinen kauttakulkumaa. Suomen kannalta merkittävä maa on Ruotsi, jonka halki Tornioon saapuu paljon turvapaikanhakijoita. Ruotsin viranomaista kanssa on tehty paljon yhteistyötä, ja sitä on tarkoitus jatkaa.

Kreikan ja Italian Orpo arvioi kaipaavan solidaarisuutta mutta myös muistutusta maiden vastuusta ulkorajavalvonnassa, joka ei nykyisin toimi kunnolla.

”Meillä on salakuljettajien hallitsema järjestelmä.”

Samalla ministeri luonnehti vakavaksi tilannetta, jossa jyrkät kansalliset ratkaisut, kuten raja-aitojen pystyttäminen, ovat lisääntyneet. Hän korosti ”yhteisen eurooppalaisen toimintalinjan” tarpeellisuutta.

Uutena ilmiönä ministeri Orpo mainitsi Venäjältä tulevat turvapaikanhakijat. Venäjälle saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrästä ei hänen mukaansa ole tarkkaa tietoa, mutta ”puhutaan miljoonaluokasta”.

Orpo kertoi yhteistyön ja vuoropuhelun venäläisten viranomaisten kanssa olleen hyvää jo vuosien ajan. Jos Venäjä kiristää omaa linjaansa, paine voi hänen mukaansa kuitenkin siirtyä Suomeen.

”Määrän valossa tilanne ei ole muuttunut dramaattisesti, mutta laajamittaisen tulon riski on kasvanut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat