Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postilaisten tukilakot laajenevat entisestään, taustalla käräjäoikeuden sakot kuljetusliitoille

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Vuosaaren satama Helsingissä marraskuussa.
Vuosaaren satama Helsingissä marraskuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Postilaisten työtaistelun tukilakot laajenevat ensi viikolla entisestään, mikäli neuvotteluissa ei päästä sopuun.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoitti perjantai-iltana Twitterissä, että sovittelu asiassa jatkuu sunnuntaina kello 12. Helteen mukaan ratkaisuun on yhä pitkä matka, mutta yritys saada sovintoesitys on kova.

Perjantaina Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Suomen merimies-unioni SMU ilmoittivat tuntuvista tukilakkojen laajennuksista yhteisessä tiedotteessaan.

Tiistaina alkavat boikotit koskisivat Postin ja DHL:n lisäksi käytännössä kaikkia merkittäviä logistiikkayrityksiä. Niitä ovat DB Schenker Oy, DSV A/S, DFDS A/S, LKW Walter, Hangartner, PNO Trailer Oy, Niinivirta European Cargo, Ahola Transport ja Postnord.

AKT:n jäsenet eivät tiistaista kello 15.30 alkaen käsittele näiden yritysten yksiköitä missään Suomen satamissa.

SMU:n jäsenet eivät ota näiden yritysten autoja tai tavaroita rahti- ja matkustaja-aluksiin, yhteysaluksiin, lauttoihin losseihin eikä muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin.

Ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Finferriers Oy:ssä ja Eurowork Oy:ssä, eivät ota näiden yritysten ajoneuvoja tai muita kuljetuksia aluksille koko Suomessa.

JHL:n kunnallisissa satamayhtiöissä toimivat jäsenet tekevät omia töitään normaalisti eivätkä tee sellaisia AKT:n ahtaajien töitä, joita heille pyritään siirtämään.

Ammattiliitojen päätös perustuu Helsingin käräjäoikeuden perjantaina 27. marraskuuta päättämään väliaikaiseen turvaamistoimeen. DHL:n Suomen kolme yhtiöitä olivat hakeneet väliaikaisen turvaamistoimen ammattiliittojen tukilakkoja vastaan.

Käräjäoikeus on määrännyt AKT:lle, JHL:lle ja SMU:lle kullekin 500 000 euron uhkasakon.

Käräjätuomari Antti Sjöstedtin mukaan ammattiliittojen tukilakot vääristävät alan kilpailua.

AKT, JHL ja SMU paheksuvat tuomioistuimen toimia, joilla puututaan laillisen työtaistelun laillisiin tukitoimiin. Koska käräjäoikeuden päätöksen mukaan vain yhteen yrityksen kohdistuvat tukitoimet vääristävät alan kilpailua, liitot laajensivat tukitoimensa koskemaan muitakin logistiikka-alan yrityksiä.

Samalla liitot peruivat aiemmin asettamansa DHL:ää koskevat tukitoimet, joista osa olisi alkanut jo maanantaina.

”Noudatamme tässä käräjäoikeuden neuvoja ja päätöstä, jonka mukaan kaikkia pitää kohdella tasapuolisesti”, perustelee tukilakkojen laajennusta Helsingin Sanomille Merimies-unionin puheenjohtaja Simo Zitting. ”Emme nyt ota näiden yritysten autoja kyytiin, vaan ne jäävät rannalle. Ja jos ne pyrkivät kyytiin, eivät laivat lähde liikkeelle”, Zitting sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa vasta arvioidaan, minkälaisia vaikutuksia mahdollisista tukilakoista koituisi.

”Teemme nyt analyysia, miten nämä tukilakot vaikuttaisivat itse logistiikkayrityksiin ja niiden asiakasyrityksiin”, sanoo johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Taloudelliset kustannusvaikutukset ja tavaratoimitusten viivästykset ovat Oksalan mukaan kuitenkin huomattavat, vaikka tarkkoja lukuja ei vielä voi laskea.

”Yrityksissä vallitsee nyt suuri epävarmuus, ja lisäksi niiden kansainväliselle maineelle tulee suuria kolhuja”, Oksala sanoo.

Aiemmin tällä viikolla AKT on kertonut myös tiistaina alkavista ahtaajien lakoista kaikkien satamien huolintaterminaaleissa.

Perjantaina myös Suomen lennonjohtajien yhdistys (SLJY) ilmoitti tukevansa postilaisten työtaistelua. Yhdistys kieltää jäseniään tekemästä lisä- ja ylitöitä tiistaista puolesta päivästä lähtien perjantaille puoleenyöhön asti. Ylityökieltoa voidaan jatkaa, mikäli neuvottelut eivät tuo tulosta. Turvatyöt ovat lakon ulkopuolella.

Myös Teollisuusalojen ammattiliitto Teamin valtuusto kertoi perjantaina antavansa tukensa Paun työtaistelulle. Valtuusto kehottaa Teamin jäseniä olemaan tekemättä lakonalaista työtä. Valtuuston mukaan Teamin hallitus on myös antanut liiton johtoryhmälle valtuudet päättää tarvittavista tukitoimista Posti- ja logistiikka-alan unionin työtaistelulle. Teamin puheenjohtajan Heli Puuran mukaan erityisistä tukitoimista ei ole päätetty.

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL on valmis aloittamaan tarvittaessa yhdessä muiden teollisuusliittojen kanssa tukitoimet myös elintarvikealan yrityksissä, jos Paun omat työtaistelutoimet ja SAK:laisten kuljetusliittojen tukitoimet eivät riitä säällisen työehtosopimuksen solmimiseen työntekijöille, liitto kertoi perjantaina tiedotteessa.

Pau on ilmoittanut uusista työnseisauksista perjantaihin 11. joulukuuta asti. Työnseisauksia postinjakelussa olisi Lounais-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa. Kyseessä ovat postinumeroalueet 20–21, 23–25, 27, 29–32 sekä 53–56.

Ensi viikolla uhkaavista tukilakoista ovat aiemmin ilmoittaneet myös muiden muassa Ilmailualan unioni IUA ja Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY ja Palvelualojen ammattiliitto Pam. Palvelualojen työnantajat Palta on puolestaan tuominnut tukilakot suhteettomiksi ja harkitsemattomiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat