Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Stubbilla yhä luottamusta? HS kysyi kaikkien eduskuntaryhmien kannat

Politiikka
 
Rio Gandara / HS
Alexander Stubb eduskunnan istunnossa. Vieressä oikealla pääministeri Juha Sipilä.
Alexander Stubb eduskunnan istunnossa. Vieressä oikealla pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Rio Gandara / HS

Sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien johtajat vaativat valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok) selvitystä tämän eduskunnassa antamista vääristä tiedoista. Stubb myönsi lauantaina aamulla antaneensa väärää tietoa kansanedustajille siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä.

Stubb kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa. Väärien tietojen antamista eduskunnalle pidetään hyvin moitittavana varsinkin, kun kyseessä on ministeri.

Hallintarekisteri nousi esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hallintarekisteriä puolustava Stubb sanoi eduskunnassa, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan hallintarekisteriä kannattaa noin kymmenen prosenttia siitä lausuneista viranomaisista. Selvitys ei löytänyt minkäänlaista tukea Stubbin esittämälle kannatusluvulle.

Opposition puoluejohtajista vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja vihreiden Ville Niinistö vaativat Stubbia vastuuseen virheellisistä lausunnoistaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan antoi tukensa Stubbille.

HS kysyi puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, onko Stubbilla heidän luottamuksensa:

 

Antti Lindtman, Sdp: Selvitys annettava kaikista tämän viikon vääristä lausunnoista

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Lindtman
Antti Lindtman

Lindtman vaatii, että ministeri Stubbin on annettava eduskunnalle selvitys kaikista tämän viikon vääristä lausunnoista. Lindtmanin laskujen mukaan Stubb on syyllistynyt väärän tiedon antamiseen eduskunnalle tänä syksynä ainakin viisi kertaa.

”Teemme johtopäätökset sen jälkeen”, Lindtman sanoo.

Lisäksi Lindtman vaatii Stubbilta julkista selvitystä ”huolestuttavista tiedoista”, joiden mukaan valtionvarainministeriö pyrkii ohjaamaan ”julkista keskustelua ja toimituksia”. Hän viittaa Aamulehden paljastamaan muistioon, jonka mukaan valtiovarainministeriö (VM) yritti syksyllä ohjata mediahuomion pois hallintarekisterin kielteisistä vaikutuksista osakeomistusten julkisuudelle. Muistiossa listataan toimittajia, joita on päätetty kutsua tekemään hallintarekisteriin liittyviä haastatteluita ja päätetään tiedotusväline, joka saa taustamateriaalia lakivalmistelusta etukäteen.

 

Aino-Kaisa Pekonen, vasemmistoliitto: Eduskunnan pitää äänestää Stubbin luottamuksesta

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Aino-Kaisa Pekonen
Aino-Kaisa Pekonen

Pekonen vaatii suoraan, että eduskunta äänestää ministeri Stubbin luottamuksesta. Tämä tapahtuisi niin, että hallitus antaa ensin tiedonannon Stubbin lausunnoista ja toiminnasta.

”Tällöin mitataan myös, hyväksyvätkö keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat sen, että ministeri Stubb on antanut virheellistä tietoa eduskunnalle ja pyrkinyt salailemaan lakihankkeeseensa tulleet viranomaisten kriittiset lausunnot”, Pekonen katsoo.

Pekosen mukaan Stubbilla oli kyselytunnilla mahdollisuus monta kertaa korjata sanomisiaan.

”Tämän tekee erittäin vakavaksi se, että ministereiden on puhuttava totta eduskunnan edessä”, Pekonen katsoo.

Myös Pekonen pitää huolestuttavana paljastunutta muistiota, jonka mukaan VM valikoi toimittajia, joille se antaa informaatiota omasta näkökulmastaan.

 

Outi Alanko-Kahiluoto, vihreät: Vaadimme hallitusta ilmoittamaan, nauttiiko Stubb sen luottamusta
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Outi Alanko-Kahaluoto
Outi Alanko-Kahaluoto

Alanko-Kahiluoto katsoo, että ”valehtelu on hyvin vakava valtiovarainministerin asemassa”.

”Vaadimme hallitusta ilmoittamaan, nauttiiko Stubb enää sen luottamusta”, Alanko-Kahiluoto kiteyttää eduskuntaryhmän kannan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan herää epäilys siitä, että ministeri ajaa lobbareiden asiaa eikä ota tehtäväänsä vakavasti.

”On erittäin huolestuttavaa että kokoomuslainen valtiovarainministeri ei pysy totuudessa puolustaessaan verojen pimittämisen mahdollistavaa hallintarekisteriä”, Alanko-Kahiluoto katsoo.

 

Anna-Maja Henriksson, rkp: Lisäselvityksiä ei tarvita, mutta hallintarekisterin säätämisprosessi huolestuttaa
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson

Oikeisto-opposition eduskuntaryhmien kannat olivat Stubbin kannalta ymmärtäväisempiä. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana Henriksson ei vaadi lisäselvityksiä, mutta pitää koko hallintarekisterin säätämisprosessia huolestuttavana.

”Ehkä kaikki eniten arveluttaa se, ettei VM:n vero-osaston lausuntoa ole haluttu julkistaa lausuntojen yhteenvedossa. Se on osaltaan huolestuttavaa ja syö uskottavuutta”, Henriksson katsoo.

 

Peter Östman, kristillisdemokraatit: Julkinen anteeksipyyntö riitti

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Peter Östman
Peter Östman

Östman tyytyy Stubbin julkiseen anteeksipyyntöön. Sen sijaan koko hallintarekisterin hän panisi uudelleen harkintaan.

”Jos hallitus ei pysty tuomaan sellaista esitystä hallintarekisteristä, joka takaa avoimuuden ja verotuksen kannalta oleellisten tietojen saannin, hanketta ei kannata siinä muodossa edistää”, Östman katsoo.

Kristilliset ovat esittäneet lainsäädäntöhankkeessa aikalisää vuoteen 2017 asti, jolloin nähdään miten tietojenvaihto EU:ssa käytännössä toimii. Sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät ovat valmiita hautaamaan koko hallintarekisterihankkeen saman tien.

 

Arto Satonen, kokoomus: Virhe tapahtui, ja Stubb on reilusti myöntänyt sen
Vesa-Matti Väärä
Arto Satonen
Arto Satonen

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä Stubbin anteeksipyyntö saa tukea. Satosen mukaan virhe tapahtui, ja Stubb on reilusti myöntänyt sen.

Hänen mukaansa hallitus tekee johtopäätökset hallintarekisterin kohtalosta tutustuttuaan lausuntoihin.

 

Matti Vanhanen, keskusta: Pahoittelu virheestä riittää

Sirpa Räihä / HS
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

Vanhanen katsoo, että luonteva tapa eduskunnan suuntaan on korjata viime kyselytunnilla esitetty esittämällä annetuista lausunnoista täsmällisempi jaottelu esimerkiksi seuraavalla kyselytunnilla.

”Muilta osin ministerin jo tekemä pahoittelu virheestä riittää”, Vanhanen ilmaisee ryhmän kannan.

 

Sampo Terho, perussuomalaiset: Varmasti tahaton erehdys
Kaisa Rautaheimo / HS
Sampo Terho
Sampo Terho

Terhon mukaan ”kyseessä oli varmasti tahaton erehdys, jollaisten suhteen kiivastahtisella kyselytunnilla täytyy olla ymmärtäväinen”.

Terhon mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmällä on suuria varauksia itse hallintarekisterin suhteen.

”Jotta uudistus voisi saada kannatuksemme, on vedenpitävästi todistettava sen taloudelliset hyödyt ja ettei järjestelmän väärinkäytöksille jää mahdollisuutta”, hän kirjaa vaatimukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat