Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Stubb tulee varmasti miettimään keinon, millä virheelliset tiedot oikaistaan.”

Pääministeri Sipilä kiistää tiedot hallintarekisterin kaatumisesta

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilän mukaan trio, eli hän, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Timo Soini päättävät alkavalla viikolla kiistellyn hallintarekisterin kohtalosta.
Pääministeri Juha Sipilän mukaan trio, eli hän, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Timo Soini päättävät alkavalla viikolla kiistellyn hallintarekisterin kohtalosta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Hallintarekisteri

 Suomalaiset saavat nykyään omistaa osakkeita vain suoraan arvo-osuustilien kautta.

 Järjestelmä on turvannut yleisöjulkisuuden ja viranomaisten tiedonsaannin.

 Finanssialan keskusliitto FK ja valtiovarainministeriö ajavat Suomeen hallintarekisterijärjestelmää.

Bryssel / Helsinki

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että hallituksen kanta kiisteltyyn hallintarekisteriuudistukseen yhä auki. Asian käsittely on hänen mukaansa hallituksessa yhä kesken.

”Se on kesken oleva asia. Me ollaan triossa käsitelty sitä useampi kerta, ja nyt on useampi vaihtoehto, miten mennä eteenpäin. Eli keskusta eikä kukaan ole irtaantumassa, vaan tästä tehdään hallituksessa päätös, kun nyt ollaan saatu lausunto kasaan”, Sipilä sanoi toimittajille Brysselissä, jossa hän osallistuu EU-maiden ja Turkin huippukokoukseen.

Päätös hallintarekisterin kohtalosta tehdään Sipilän mukaan alkavalla viikolla. ”Itse olen tiistaille ja keskiviikolle varannut tuohon aikaa.”

Perussuomalaisten talousasiantuntija, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen sanoi aiemmin sunnuntaina HS:lle, että laki hallintarekisterin käyttöönotosta ”todennäköisesti kaatuu”.

MTV Uutiset kertoi sunnuntaina, että perussuomalaiset olisivat ”lopullisesti tyrmänneet” hallintarekisterin. Käytännössä se olisi tarkoittanut sitä, että perussuomalaiset eivät enää suostuisi neuvottelemaan hallintarekisterin käyttöönotosta ja asiasta olisi tullut hallituskysymys.

Turunen kiistää, että puolue tekisi asiasta hallituskysymyksen. Hän ei myöskään vahvista MTV3:n tietoa, että asia olisi lopullisesti tyrmätty.

Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi vastustavansa hallintarekisteriä blogissaan marraskuun alussa.

”Huonot uudistukset kannattaa jättää tekemättä”, Soini kirjoitti tuolloin.

Turunen sanoo, että MTV3:n väite on ”oikeansuuntainen”. ”Oletan että vatulointi lopetetaan”, hän sanoo.

Hallintarekisteriuudistusta ovat arvostelleet muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja, koska se mahdollistaisi osakeomistusten piilottamisen. Turusen mukaan perussuomalaisten ehtona on ollut, että nämä tahot olisivat hankkeen takana.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on yrittänyt ajaa lakia läpi. Torstaina Stubb antoi eduskunnalle vääriä tietoja puolustaessaan hallintarekisteriä. Lauantaina hän pahoitteli asiaa ja lupasi viedä arvopapereiden säilytystä koskevan esityksen hallituspuolueiden puheenjohtajien käsittelyyn heti ensi viikon alussa.

Kokoomus on hallintarekisterin kannalla, keskustassa taas on kuultu soraääniä.

Pääministeri Sipilä toisti, että Stubbilla on hänen täysi tukensa. Oppositiosta Paavo Arhinmäki (vas) on vaatinut, että Stubbin luottamuksesta pitäisi äänestää eduskunnassa.

”Valtiovarainministeri tulee varmasti miettimään keinon, millä virheelliset tiedot oikaistaan”, Sipilä kuittaa.

”Me tehdään ensin itse asiasta päätös, ja katsotaan sitten, mitä muuta se tulee vaatimaan. Minulla ei ole tietoa tahallisesta väärien tietojen levittämisestä. Jos sellaista on tehty, sitten tehdään asianmukainen oikaisu.”

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo kommentoi sunnuntaina Helsingin Sanomille, että hallituksen olisi syytä luopua hallintarekisteriehdotuksesta.

”Voi olla, että tässä paine muodostuu liian kovaksi ja hallitus perääntyy. Jos hallitus olisi fiksu, se luopuisi tästä ehdotuksestaan. Kyse on kuitenkin pienestä asiasta suuressa mittakaavassa”, Railo puntaroi.

Turunen uskoo, että arvopaperikeskusasetus viedään läpi, mutta siitä irrotetaan hallintarekisteri.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Perussuomalaisten talousasiantuntija, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen.
Perussuomalaisten talousasiantuntija, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat