Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb on puhunut hallintarekisteristä mitä sattuu jo aiemmin – mistä rekisterissä on kyse?

Politiikka
 
Sami Kero / HS
Alexander Stubb on puhunut osakeomistusten hallintarekisteristä useamman kerran mitä sattuu. Kuva hallintarekisteri-infosta 4.11.2015.
Alexander Stubb on puhunut osakeomistusten hallintarekisteristä useamman kerran mitä sattuu. Kuva hallintarekisteri-infosta 4.11.2015. Kuva: Sami Kero / HS

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) joutui lauantaina kohun keskipisteeksi, kun hän myönsi antaneensa eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterihankkeen kannatuksesta viranomaisten keskuudessa.

Hallintarekisteriä puolustava Stubb sanoi eduskunnassa, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan hallintarekisteriä kannattaa kuitenkin vain noin kymmenen prosenttia siitä lausuneista viranomaisista. Selvityksen perusteella Stubbin mainitsema 90 prosenttia ei voi mitenkään pitää paikkaansa.

Stubb myönsi Yleisradion Ykkösaamussa, että ”ilman muuta debatin tuoksinassa tekee virheitä ja tämä oli yksi niistä”.

”Tuo Helsingin Sanomien juttu osoittaa, että laskea voi monella tavalla. Mutta virhe oli ilman muuta minun, sori siitä”, Stubb pahoitteli Ykkösaamun haastattelussa.

Tämän jälkeen niin sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton kuin vihreiden eduskuntaryhmien johtajat vaativat Stubbilta selvitystä eduskunnalle annetuista vääristä tiedoista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan antoi tukensa Stubbille.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo sanoi sunnuntaina HS:lle, että Stubbin eduskunnalle antamat väärät tiedot tuskin vaikuttavat hänen asemaansa konkreettisesti. Oppositiolla on Railon mukaan kuitenkin ”asialliset perusteet” vaatia äänestystä Stubbin luottamuksesta.

 

Stubbin lausunnoissa aiemminkin virheitä

Stubb on puhunut hallintarekisteristä aiemminkin mitä sattuu. Lokakuun 2. päivä hän sanoi toimittajille, että osakkeiden hallintarekisteri on pakko sallia myös suomalaisille, koska EU määrää niin.

Kuitenkin oikeusministeriön mukaan on ”hyvin epätodennäköistä”, että Suomen nykyinen järjestelmä katsottaisiin EU-asetuksen vastaiseksi. Suomi nimenomaan neuvotteli asetukseen poikkeuksen, jolla nykyistä avointa ja läpinäkyvää osakeomistusta voidaan jatkaa. Oikeusministeriön kanta EU:n arvopaperikeskusasetuksen 38. artiklaan on tämän linkin takana.

Stubbin lausunto on tallentunut ainakin Ilta-Sanomien videolle.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb: "Tavoitteena lisätä avoimuutta"
Valtiovarainministeri Alexander Stubb: "Tavoitteena lisätä avoimuutta"

Samalla videolla Stubb kehuu myös, että valtiovarainministeriön ehdottama uusi laki takaa osakeomistusten reaaliaikaisen seurannan.

”Nykyäänhän tietoja saa vain neljä kertaa vuodessa, suunnilleen”, Stubb sanoi lokakuun alussa.

Lausunto on kuitenkin väärä. Nimenomaan nykyinen, läpinäkyvä osakeomistus arvo-osuustilien kautta takaa, että kaikkien suomalaisten osakeomistuksesta saa tarkat tiedot joka päivä, 365 kertaa vuodessa.

Stubb saattoi sekoittaa nykytilanteen valtiovarainministeriön viime vuonna ehdottamaan lakiin, jossa osakkeiden omistuksesta olisi saanut tietoa neljä kertaa vuodessa. Tämän lakiehdotuksen hyllytti silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd).

 

Mistä osakeomistusten hallintarekisterissä on kyse?

Hallintarekisteri on osa valtiovarainministeriön lokakuun alussa tekemää esitystä, jossa arvopapereiden säilytys avattaisiin Suomessa kilpailulle. Samalla sallittaisiin arvopapereiden hallintarekisterit. Taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, jonka tavoite on avata arvopaperimarkkinoita kilpailulle. EU on tosin antanut Suomelle luvan säilyttää pörssiomistusten avoimuus ja säilytys nykyisellään.

Nykyisin suomalaiset säilyttävät osakeomistuksiaan sähköisillä arvo-osuustileillä. Arvo-osuustilejä hoitavat yleensä pankit tai muut osakekauppoja välittävät yhtiöt. Tili on kuitenkin henkilökohtainen, ja suoran omistuksen ansiosta pörssiyhtiöiden omistukset ovat julkisia.

Ulkomaalaisille on sen sijaan annettu oikeus säilyttää omistuksiaan hallintarekistereissä. Tällöin omistajaksi merkitään todellisen omistajan sijaan hallintarekisterin hoitaja, tyypillisesti jokin pankki tai pankkiiriliike.

Rekisteriä arvo-osuustileistä pitää Suomessa Euroclear Finland -niminen yhtiö, joka on maan ainut luvan saanut arvopaperikeskus. Arvopaperikeskus varmistaa pörssissä tehdyn kaupan toteutumisen ja säilyttää arvopapereita omistajien puolesta. Kuka tahansa voi tarkistaa kenen tahansa osakeomistukset arvopaperikeskuksesta milloin tahansa.

Euroclear Finlandin aiempi nimi oli Suomen Arvopaperikeskus. Yhtiön omistajaksi tuli eurooppalainen Euroclear vuonna 2008. Se on erittäin kannattava yritys, sillä yhtiö teki viime vuonna 39,5 miljoonan euron liikevaihdolla 18,8 miljoonan euron liikevoiton.

Nykyisessä järjestelmässä osakeomistus on avoimempaa kuin monissa muissa maissa, joissa omistus on ketjutettu hallintarekisterien kautta. Oikeaa omistajaa jopa kymmenien eri rekisterien ketjun päässä on usein mahdotonta saada selville.

Suoraan rekisteröintiin perustuva omistus lisää yritystoiminnan ja omistamisen läpinäkyvyyttä sekä parantaa viranomaisten mahdollisuuksia saada tietoja.

Suomen nykyjärjestelmä on kuitenkin todennäköisesti kalliimpi kuin hallintarekistereihin perustuva omistus. Tämä on myös valtiovarainministeriön nykyinen perustelu sille, miksi hallintarekisteri pitäisi sallia myös suomalaisille.

Hallintarekisterijärjestelmässä pörssikauppojen selvittäminen on tehokkaampaa. Jos pörssi toimii tehokkaasti, rahoitusmarkkinat palvelevat koko taloutta paremmin.

Tavallisen, pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero on kuitenkin marginaalinen, kuten HS:n taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoitti lokakuun lopussa.

Suursijoittajien sekuntikaupassa kustannusero voi kuitenkin olla merkittävä.

”Valtiovarainministeriö on unohtanut pohtia sitä, onko spekulatiivista robottikauppaa käyvien syytä maksaakin läpinäkyvyyden hinta? Miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa osakekauppiaiden ja pankkien kasvavat voitot sillä, että läpinäkyvyys sumennetaan hallintarekisterillä?” Pietiläinen pohti lokakuussa.

Valtiovarainministeriö on sisäisesti jakaantunut hallintarekisterin sallimisen suhteen. Sen vero-osasto antoi asiasta erittäin kriittisen lausunnon, mutta ministeriö päätti olla julkaisematta sitä. HS julkaisi lausunnon viime maanantaina.

Nykyinen omistusjärjestelmä on vero-osaston mukaan verottamisen kannalta ”tehokas” ja ohjaa ”oikeaan lopputulokseen” toisin kuin ”rikos- ja väärinkäyttöriskejä” sisältävä hallintarekisteri.

Hallintarekisteriä kannattavat viranomaisista vain Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen Pankki varauksin sekä valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto.

Muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja ovat vastustaneet lakiesitystä, koska hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille, mikä antaisi rikollisille lisää työkaluja.

Myös toimittajajärjestöt ovat vastustaneet lakiesitystä, koska se hankaloittaisi päättävässä asemassa olevien ihmisten talouskytkösten selvittämistä.

Suomalaiset voivat kuitenkin jo nyt käyttää hallintarekisteriä suomalaisten osakkeiden omistamiseen, jos suomalaiset perustavat yhtiön ulkomaille ja joko siirtävät omistuksensa tuolle yhtiölle tai ostavat yhtiön kautta suomalaisia osakkeita.

Sen sijaan jonkin EU-maan nettivälittäjän tarjoama osakkeiden hallintarekisteri ei ole Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan suomalaisille laillinen, vaikka valtiovarainministeriö ehti näin väittää.

G20-maiden johtajat sopivat vuosi sitten marraskuussa, että kaikki maat edistävät rahamarkkinoiden läpinäkyvyyttä. Erityisesti yritysten oikeat omistajat halutaan saada selville niin, että viranomaiset voivat tarkistaa omistajat ilman, että omistajat saavat tietää asiasta.

Esimerkiksi Britannia aikoo luoda G20-päätöksen pohjalta keskitetyn ja julkisen rekisterin yritysten oikeista omistajista. Valtiovarainministeriö on lakihankkeessaan suunnitellut, että Suomessa arvopaperien säilyttäjät rakentaisivat järjestelmän, johon omistustiedot koottaisiin. Sitä ylläpitäisi Patentti- ja rekisterihallitus (PRH).

Reaaliaikaisen rekisterin rakentamiselle PRH:hon on kuitenkin varattu vain 200 000 euroa. Lisäksi aiemmin kaavailtu, internetissä oleva reaaliaikainen rekisteri ajautui tietosuojaongelmiin.

Samaan aikaan Euroclear Finland on uudistamassa järjestelmiään yli 40 miljoonalla eurolla.

Lisäys kello 17.43: Lisätty maininta suomalaisten mahdollisuudesta omistaa suomalaisia osakkeita ulkomaisen yhtiön kautta. Lisätty myös maininta G20-maiden viimevuotisesta päätöksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat