Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimusta hierotaan keskiviikkona – ”postilakon loppuminen positiivinen signaali”

Politiikka
 
Aikalisä AKT:n taivuttelemiseksi yhteiskuntasopimukseen
Aikalisä AKT:n taivuttelemiseksi yhteiskuntasopimukseen
Keskusjärjestöjohtajat keskeyttivät neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin jälkeen maanantaina. SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyä painostettiin taivuttelemaan AKT mukaan. Neuvotteluja on määrä jatkaa keskiviikkona. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Työmarkkinoiden supermaanantaina käytiin neuvotteluja niin yhteiskuntasopimuksesta kuin ulkomaankauppaa jo uhanneesta Postin lakostakin. Neuvottelutulos postilaisten lakon lopettamisesta todennäköisesti auttaa myös yhteiskuntasopimusneuvotteluita, joita jatketaan taas keskiviikkona aamulla. Suurimpana esteenä niiden edistymiselle pidetään kuitenkin yhä AKT:tä joka on ilmoittanut jäävänsä sopimusneuvtteluiden ulkopuolelle.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt kokoontuivat maanantaina kello 11 pohtimaan, onko mahdollista ja millä tavalla jatkaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) aloitteesta viime keväänä alkaneita neuvotteluja laajasta yhteiskuntasopimuksesta. Paikalla olivat työnantajien etuja ajavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kuntatyönantajat sekä palkansaajien puolesta neuvottelevat SAK, STTK ja Akava.

Yhteiskuntasopimus ei kaatunut noin kello 13 päättyneessä kokouksessa. HS:n tietojen yksikään osapuoli ei ollut halukas kaatamaan neuvotteluja vielä, vaikka tilanne onkin umpikujassa. Seuraavan kerran osapuolet kokoontuvat keskiviikkona aamulla. Tarkoitus on, että osapuolet yrittävät vielä vedota AKT:hon.

”Postilakon sovinto oli myönteinen päätös ja myönteinen askel myös näille neuvotteluille. Etenkin tukilakkojen koventuminen ja syventyminen olisi vaikeuttanut neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta tuntuvasti”, sanoi Elinkeinoelämän keskusliitton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, kun Postin lakossa oli päästy sopuun.

Häkämiehen mukaan nyt on entistä enemmän syytä vedota AKT:hen, jotta se tulisi neuvottelupöytään, koska AKT oli erittäin aktiivinen postilaisten lakon tukija.

Häkämiehen mukaan AKT:n pään kääntäminen on lähinnä SAK:n sisäinen asia. ”Toivottavasti voimakas vetoomus saisi heidät muuttamaan mielensä”.

Jo ennen maanantain neuvotteluja Häkämies kuitenkin painotti, että SAK:n tulee saada kaikki liittonsa mukaan, eikä AKT:n kaltaista avainryhmää voi jättää pois. Häkämies vertasi ahtaajia kätilöihin, jotka joutuvat tinkimään eduistaan.

Ennen maanantain neuvotteluja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ihmetteli EK:n kantaa, että sopimus olisi kiinni yhdestä liitosta. ”Turha ennakoida, pyörtääkö AKT kantansa”, Lyly sanoi saapuessaan Eteläranta 10:een, jossa neuvottelut pidettiin.

Neuvottelujen jälkeen Lyly tunnusti, että ”tuolta tuli aika isoja ja paljon vetoomuksia saada AKT mukaan, että keskusteluja pitää vielä heidän kanssaan käydä”.

Myös Lyly piti Postin lakon loppumista ”yhtenä myönteisenä signaalina” yhteiskuntasopimusneuvottelujen kannalta. ”Hyvä kysymys”, Luly kuitenkin vastasi siihen, miten AKT saadaan saadaan mukaan neuvotteluihin.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi, että kaikkien keskeisten liittojen pitää olla mukana. Samaa mieltä oli Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder : ”Ei käy, että yksi on poissa.”

”Kyllä pallo on nyt SAK:lla. Muut osapuolet ovat sitä mieltä, että poikkeamia ei ole”, Fjäder sanoi myöhemmin päivällä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korosti liittojen vastuullisuutta. ”Pakkolainsäädäntö olisi eettisesti epäoikeudenmukainen etenkin pienituloisille”, Palola sanoi.

Palolan mukaan kaikkien vastuullisten liittojen tulisi olla mukana edes neuvotteluissa ja katsoa sitten niiden lopuksi, hyväksyykö tuloksen vai ei.

Yhteiskuntaneuvottelut ovat vaakalaudalla, koska Auto- ja kuljetusalan liitto AKT vahvisti sunnuntaina irtaantuneensa lopullisesti sopimuksen teosta. Tässä juttu ja video tilaisuudesta.

Tällä hetkellä siis kaikki muut liitot – tai eivät ainakaan ole muuta sanoneet – ovat valmiita neuvottelemaan sopimuksesta paitsi AKT, joka uskoo vahvan lakkoaseensa voimin saavan liittoneuvotteluissa itselleen paremman sopimuksen kuin yhteiskuntasopimuksessa.

Työnantajapuoli on ilmoittanut ehdottomasti, että myös AKT:n pitää olla mukana sopimuksessa myös neuvottelujen aikana. Työnantajat haluavat AKT:n mukaan, koska muiden työrauhalla ei ole juuri merkitystä, jos AKT laittaa syystä tai toisesta satamat kiinni.

Työmarkkinajärjestöissä mietitään kuumeisesti, miten AKT:n irtiotosta huolimatta neuvottelut voisivat jatkua. Se on hyvin vaikeaa. Lue tästä miten tähän on päädytty.

Julkisuuteen ei ole ilmaantunut yhtään keskeistä osapuolta, joka ei haluaisi, että työmarkkinoilla saataisiin aikaiseksi laaja kilpailukykyä ja työrauhaa lisäävä sopimus. Olisi erikoista, jos yksi taho voi estää kaikkien muiden haluaman sopimuksen, tai tässä tapauksessa estää jopa neuvottelun sopimuksesta.

Neuvotteluissa etsitään vaihtoehtoa hallituksen työehtoja epätasaisesti ja rajusti heikentäville pakkolaille, jotka muun muassa pidentäisivät työaikaa, lyhentäisivät monien lomia ja tekisivät työntekijöiden sairastamisesta nykyistä kalliimpaa.

Suomesta on vaikea löytää myöskään olennaista osapuolta, joka haluaisi nämä pakkolait voimaan – mukaan lukien hallitus, joka ne on pannut liikkeelle. Hallituksen mielestä pakkolait ovat pakolliset, jos työmarkkinajärjestöt eivät löydä keinoja, joilla hallituksen mielestä uskottavalla tavalla Suomen kustannuskilpailukyky paranisi niin, että työttömyys ajan myötä lähtisi laskuun.

Jo sopimus kaatuu, edessä voi olla erittäin levoton liittojen välinen työehtoneuvottelukierros ensi syksynä ja talvena. Se voisi tietää vakavia lakkoja. Poliittisia lakkoja olisi odotettavissa jo aikaisemmin hallituksen ay-liikettä raivostuneiden työelämälakihankkeiden takia.

Juhani Niiranen / HS
Jyri Häkämies saapumassa aamulla neuvotteluihin Eteläranta 10:een.
Jyri Häkämies saapumassa aamulla neuvotteluihin Eteläranta 10:een.
Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä sekä istumassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien edustaja Markku Jalonen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly yhteiskuntasopimuksen tiedotustilaisuudessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa elokuussa.
Pääministeri Juha Sipilä sekä istumassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien edustaja Markku Jalonen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly yhteiskuntasopimuksen tiedotustilaisuudessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa elokuussa.
Synkeän tunnelman työmarkkinakokous alkoi
Synkeän tunnelman työmarkkinakokous alkoi
Työmarkkinajohtajat saapuivat aamupäivällä työnantajajärjestön EK:n tiloihin neuvottelemaan, voidaanko laajaa yhteiskuntasopimusta enää pelastaa AKT:n irtauduttua siitä viime viikolla. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat