Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovinto löytyi: Postilakot päättyvät – joulupostit ehtivät perille

Politiikka
 
Työntekijät saivat postiriidassa läpi tärkeimmät tavoitteensa
Työntekijät saivat postiriidassa läpi tärkeimmät tavoitteensa
Postin työehtokiistaan löytyi maanantaina sopu valtakunnansovittelijan johdolla, kun sekä työntekijät että työnantaja hyväksyivät sovintoehdotuksen. Toimittaja: Juhani Saarinen HS. Kuvaus Terhi Liimu HS.
Fakta

Viimeiset lähetysajat kotimaan joulupostille

 Ensimmäisen luokan postimerkeillä varustetuille korteille viimeinen lähetysaika on maanantaina 21.12. ennen kirjelaatikoiden tyhjennysaikaa.

 Edullisemmalla 80 sentin joulumerkillä varustettuja joulukortteja voi lähettää 14.12. asti.

 Lisätietoja osoitteesta www.posti.fi/joulu.

Lähde: Posti.

Postiriidan osapuolet hyväksyivät maanantaina valtakunnansovittelija Minna Helteen sunnuntaina antaman sovintoesityksen.

Tämä merkitsee, että tänään alkaneet tukilakot ja Postin työntekijöitä edustaneen Paun lakot päättyvät. Posti ilmoitti, että joulupostit ehtivät perille, eli aiemmin ilmoitetut joulupostille suositellut viimeiset lähetysajat pitävät paikkansa.

Työntekijäpuolta edustavan Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että palkansaajat ovat tyytyväisiä kolmeen osaan sopimuksesta.

”Kenenkään palkka ei laske. Työaikajoustot eivät toteudu ja saimme työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset korotukset”, Nieminen sanoo. Korotus on noin 16 euroa kuukaudessa. Sopimus on 11 kuukauden mittainen.

Pettymys oli se, että irtisanomisten varalle rakennettuun muutosturvaan tulee muutos. ”Se, ei jatku vaan käyttöön otetaan Postin uusi Uusi polku -ohjelma.”

Hän ei osaa sanoa, kumpi hävisi ja kumpi voitti.

”Vaikea kysymys. Molemmille oli isoja asioita. En pysty sanomaan, ehkä siihen ei edes ole vastausta.”

Työnantajaa edustanut Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että kyseessä on hyvä alku.

”Olemme kohtuullisen tyytyväisiä”, hän sanoo. ”Se on askel oikeaan suuntaan, jotta Posti voi uudistua ja turvata kilpailukykynsä alan vaikeassa murroksessa.”

”Tämä vaihe on nyt rauhoitettu”, Aarto kertoo. Hän sanoo pitävänsä hyvänä, että ratkaisun myötä ulkopuolisen työvoiman käyttörajoitukset ja muutosturvaa koskevat määräykset poistuvat. Postilla on ollut kielto ulkopuolisen työvoiman käytölle postityössä.

Sovinto on Suomen talouden kannalta merkittävä, sillä tänään alkaneet tukilakot olisivat laajentuneet huomenna tiistaina koskemaan ulkomaankauppaa eikä vain Postia. Tuolloin olisi alkanut Auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n laaja logistiikka-alan yrityksien toimintaa merkittävästi häiritsevä työtaistelu.

Postiriita on myös vaikeuttanut meneillään olevia neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Yhteiskuntasopimusneuvotteluja ei ole vielä katkaistu, vaikka AKT ilmoitti jäävänsä sen ulkopuolelle. Neuvottelijat sanovat toivovansa, että AKT muuttaa mielensä, jos Postin sovittelussa löytyy ratkaisu.

Valtakunnansovittelija: "Postin kiistaan on syntynyt sopu"
Valtakunnansovittelija: "Postin kiistaan on syntynyt sopu"
Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan postiriidan osapuolet hyväksyivät maanantaina kello neljäntoista maissa sovintoehdotuksen. "Postin kiistaan on syntynyt sopu, samalla tukilakkojen uhat väistyvät", Helle sanoo. Kuvaus: Terhi Liimu.
Aleksi Koskinen
Postin edellinen sopimus päättyi marraskuun alussa. Neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat olleet vaikeat.
Postin edellinen sopimus päättyi marraskuun alussa. Neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat olleet vaikeat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat