Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin uudetkaan selitykset ja anteeksipyynnöt eivät riitä – valtiovarainministeriä vaaditaan tilille eduskunnan edessä

Politiikka
 
Stubb pahoitteli prosenttivirhettään Tampereella
Stubb pahoitteli prosenttivirhettään Tampereella
Valtiovarainministeri Alexander Stubb astui median eteen ja pahoitteli vuolaasti eduskunnalle kertomaa virhettään prosenttiluvuissa. "Se tuli omasta päästä", hän sanoi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) eduskunnalle viime torstaina antama väärä tieto siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä, johtaa todennäköisesti eduskunnan äänestykseen Stubbin luottamuksesta.

Oppositiossa ainakin vasemmistoliiton, vihreiden ja Sdp:n johtajat vaativat Stubbia tilille eduskunnan edessä. Niin vasemmistoliittolaiset kuin vihreätkin ovat vaatineet luottamusäänestystä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toivoo valtioneuvoston tiedonantoa asiasta ja vetoaa voimakkaasti hallitukseen ja etenkin pääministeri Juha Sipilään (kesk).

”On vakava asia, jos ministeri Stubb vääristelee viranomaisten näkemyksiä ja huolia”, Niinistö tähdentää.

Niinistön mukaan vihreille ei riitä, että Stubb toimittaisi eduskunnalle pelkkiä kirjallisia selvityksiä asiasta.

”Meille ei mikään kirjeposti riitä.”

Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on kovana.

”Se on selvä, että haluamme Stubbilta eduskunnan edessä selvityksen asiasta. Se voi johtaa luottamusäänestykseen”, sanoo Rinne.

Rinteen mukaan Sdp haluaa Stubbilta selvityksen eduskunnassa myös hänen hallituksen pakkolaeista ja myös Sdp:n vaihtoehtobudjettia koskevista väitteistään.

Markku Ulander / Lehtikuva
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

”Jos selvityksiä ei tule, päätämme muista keinoista”, hän sanoo.

Demarit aikovat neuvotella vielä muiden oppositiopuolueiden kanssa siitä, millä keinolla Stubbin puheita ja asemaa voidaan eduskunnassa käsitellä.

Yksi vaihtoehto Rinteen mukaan on se, että Stubbin luottamuksesta äänestettäisiin esimerkiksi budjettilakien käsittelyn yhteydessä.

Opposition yleisesti käyttämä keino on välikysymys, joka johtaa luottamusäänestykseen. Stubbin sanomisista voitaisiin siis tehdä välikysymys. Eduskunnan keskusteluun on tosin tulossa jo välikysymys työllisyydestä.

Vihreiden lisäksi myös vasemmistoliiton johto on vaatinut valtioneuvoston tiedonantoa, jonka yhteydessä Stubbin luottamuksesta äänestettäisiin.

Eduskunta ei kuitenkaan voi päättää valtioneuvoston tiedonannosta, vaan hallitus päättää siitä itse. Jos hallitus päätyisi sellaiseen, tiedonantokeskustelussa voidaan esittää hallitukselle ja myös yksittäiselle ministerille epäluottamuslausetta ja siitä äänestetään.

Tiedonanto on melko harvinainen.

Pääministerin ilmoitus tarkoittaa sitä, että eduskunta keskustelee jostakin tärkeästä aiheesta ilmoituksen perusteella, mutta ei äänestä.

Tämä vaihtoehtokin saattaa olla opposition toivelistalla, vaikka sen yhteydessä ei äänestettäisi Stubbin luottamuksesta. Vilkkaan keskustelun Stubbin asemasta se ainakin saisi aikaan.

Koko soppa lähti liikkeelle viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun hallintarekisteriä kannattava Stubb sanoi, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS uutisoi Stubbin sanomisista viime perjantaina.

Helsingin Sanomat selvitti asiaa perjantaina. HS:n selvityksen mukaan todellisuudessa vain noin kymmenen prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli myönteisiä lakihankkeelle, joka sallii pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille.

Stubb pahoitteli asiaa lauantaina niin blogissaan kuin Ylen TV1:n Ykkösaamussakin. Blogissaan hän sysäsi vastuuta valtiovarainministeriön valmistelulle ja viestinnälle. Hänen mukaansa esitykseen liittyvä valmistelu ja viestintä eivät ole täyttäneet niitä avoimuuden ja läpinäkyvyyden kriteerejä, joita hän edellyttää.

Stubb jatkoi pahoitteluaan maanantaina tiedotustilaisuudessa Tampereella. ”Prosenttiluku, jota käytin, oli kerta kaikkiaan virheellinen ja pyydän sitä anteeksi”, hän sanoi.

Tampereella hän sanoi, että sai käyttämänsä prosenttiluvun 90 omasta päästään.

Sdp:n Rinne ja vihreiden Niinistö eivät vakuuttuneet Stubbin tuoreimmistakaan pahoitteluista ja selittelyistä.

”Sanon vain, että kyllä valtiovarainministerin pitää käyttää faktoja asioista eikä ottaa omasta päästään”, toteaa Rinne.

Niinistön mielestä selittely vaikuttaa entistä sekavammalta.

Eduskuntaan ei ollut vielä maanantaina iltapäivällä tullut mitään vihiä opposition aikeista.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen ei halunnut arvailla opposition aikeita, mutta hän huomautti, että epäluottamuslausetta voidaan vaatia jonkun asian yhteydessä, joka liittyy Stubbiin.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pääsihteeri Seppo Tiitinen
Pääsihteeri Seppo Tiitinen

”Se voidaan esittää jossakin luontevassa yhteydessä, joka liittyy asianomaiseen ministeriin. Esimerkiksi johonkin hallituksen esitykseen. Sen jälkeen sitten äänestetään”, Tiitinen sanoo.

Tiitinen huomauttaa, että hallitushan ei ole vielä tehnyt esitystäkään hallintarekisteristä.

”Nyt on vasta koepallo ilmassa ja siitä käydään julkista keskustelua.”

Edellisellä vaalikaudella eduskunnassa oppositio äänestytti ainakin kaksi kertaa ministerin luottamuksesta.

Maaliskuussa 2012 puolustusministeri Stefan Wallinille (r) esitettiin epäluottamuslause puolustusvaliokunnan mietinnön yhteydessä hänen vaikutuksestaan Dragsfjärdin varuskunnan säilyttämispäätökseen.

Epäluottamuslausetta esitti tuolloin Kimmo Tiilikainen (kesk) Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps) kannattamana. Heidän mielestään Wallin oli johtanut eduskuntaa harhaan. Puolustusministeri oli heidän mukaansa ensin salannut, sitten kiistänyt ja vasta pakon edessä myöntänyt poliittiset perusteensa varuskuntien lakkauttamisessa. Wallin sai kuitenkin äänestyksessä eduskunnan luottamuksen.

Myös silloiselle pääministerille Jyrki Kataiselle (kok) esitettiin epäluottamuslause hallituksen vuoden 2012 vuosikertomuksen käsittelyn yhteydessä vuonna 2013.

Syynä oli filosofi Pekka Himaselta tilattu tulevaisuustutkimushanke, joka epäluottamuslausetta esittäneen Pentti Oinosen (ps) mielestä oli silkkaa tuhlausta. Muutama Oinosen ryhmätoveri kannatti epäluottamuslausetta.

Katainen sai äänestyksessä eduskunnan luottamuksen.

Videoanalyysi: Hallintarekisteri herättää valtavia poliittisia intohimoja
Videoanalyysi: Hallintarekisteri herättää valtavia poliittisia intohimoja
HS:n pääkirjoitustoimittaja Marko Junkkari pohtii, millaisia seurauksia hallintarekisterisotkulla voi olla ja perää keskustelua siitä, miten ministeriöiden viestintää pitäisi hoitaa. Toimittaja: Elina Väntönen, kuvaus: Arttu Luhtala.
Reijo Hietanen
Aleksander Stubb poistui aiemmin maanantaina tiedotustilaisuudesta Tampereen Yliopistossa.
Aleksander Stubb poistui aiemmin maanantaina tiedotustilaisuudesta Tampereen Yliopistossa.
Rio Gandara / HS
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi hallituksen tiedonantoa Suomen kilpailukyvystä syyskuun lopulla.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi hallituksen tiedonantoa Suomen kilpailukyvystä syyskuun lopulla.
Rio Gandara / HS
Sanni Grahn-Laasonen, Alexander Stubb ja Juha Sipilä hallituksen tiedonannossa Suomen kilpailukyvystä syyskuun lopulla
Sanni Grahn-Laasonen, Alexander Stubb ja Juha Sipilä hallituksen tiedonannossa Suomen kilpailukyvystä syyskuun lopulla
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat