Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus luopui hallintarekisteristä – Sipilä ei tuo Stubbin asemaa eduskuntakäsittelyyn

Politiikka
 
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Hallintarekisterihankkeen romahdettua valtiovarainministeri Alexander Stubb pyyteli vuolaasti anteeksi tekemiään virheitä, mutta sanoi hallitusyhteistyön vain vahvistuvan takaiskusta. Toimittajat Martta Nieminen, Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei aio tuoda valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) luottamusta sekä hallintarekisterin valmistelua koskevaa asiaa eduskunnan käsittelyyn.

Sipilä kertoi asiasta tänään tiistaina eduskunnassa. Suuret oppositiopuolueet Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat vaatineet Stubbin asemasta ja hallintarekisteristä pääministerin ilmoitusta tai tiedonantoa.

Sipilä muistutti eduskunnassa, että oppositiolla on sen niin halutessa keinot mittauttaa Stubbin luottamus.

Tällä Sipilä voi tarkoittaa välikysymystä tai epäluottamuslausetta esimerkiksi budjettilain yhteydessä. Eduskunta käsittelee jo tänään tupakkaveroa käsittelevää budjettilakia.

Valtiovarainministeri Stubb kertoi aiemmin tiistaina, että hallitus hautaa kiistellyn hallintarekisterihankkeen.

”Totesimme tänä aamuna hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken, että tässä tilanteessa hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole järkevää”, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa.

”Arvioimme, että tällä aikataululla ei ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan eri viranomaistahojen esittämiin huoliin.”

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kommentoi päätöstä haudata hallitarekisteri toimittajille Brysselissä.

”Se on hyvä päätös ja oikea päätös. Perussuomalaisten puheenjohtajana olimme sitä vastaan jo viime vaalikaudella, emmekä ole sitä koko aikana kannattaneet. Se oli hyvä ja fiksu päätös ja nyt sitten elämä jatkuu tästä eteenpäin.”

Soini ei kokenut, että kohu hallintarekisterin ympärillä olisi horjuttanut löysistä puheista kiinni jääneen Stubbin asemaa ministerinä.

”Minä uskon ihmisen sanaan, että se on erehdys. Virheistä oppii, ainakin minä olen oppinut. Tämä on aika hektistä ja kovaa tämä politiikka, että siinä täytyy olla hirveän tarkka lukujen ja käsitteiden kanssa. Olen ollut sekä grillaajana että grillattavana eduskunnan kyselytunneilla.”

Stubb on pyytänyt valtiovarainministeriötä valmistelemaan EU:n arvopaperikeskusasetukseen liittyvän lainsäädännön ilman hallintarekisteriä.

”Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana”, Stubb selvensi vielä tiedotustilaisuudessa.

Stubb lisäsi olevan mahdollista, että Euroopan unionin tuomioistuin arvioi tulevaisuudessa Suomen järjestelmän olevan unionin kilpailulainsäädännön vastainen. Tämän hallituskauden aikana asia ei kuitenkaan Stubbin mukaan ole ajankohtainen.

Stubb myös kertoi toivovansa, että hallintarekisterihankkeen hautaaminen ei johda pääomien virtaamiseen ulos Suomesta.

”Jos näin käy, tarkastelemme tätä kokonaisuutta. Mutta en usko hallintarekisterin olevan osa sitä.”

Synkän oloinen ja toistuvasti virheitään pahoitellut Stubb keskeytti toimittajan kysymyksen, kun tämä sanoi ministerin valehdelleen eduskunnalle.

”Anteeksi, saanko korjata tuon. Valehteleminen tarkoittaa tahallista informaation vääristelyä”, Stubb aloitti.

”Haluan korostaa vielä kerran, että en missään nimessä ole koskaan valehdellut eduskunnalle. Arvostan sitä instituutiota yli kaiken. Tein virheen ja pyydän sitä anteeksi.”

Stubb kertoi myös olevansa valmis antamaan kaiken opposition vaatiman tiedon eduskunnalle.

Kokoomusrivit ovat rakoilleet hallintarekisterihankkeen takia. Stubb kuitenkin vakuutti puolueen olevan vahva ja yhtenäinen. Hän myös kiisti jyrkästi harkinneensa eroa ministeriryhmästä.

Hallintarekisterihankkeesta on kohuttu pitkin syksyä. Hallituspuolueista perussuomalaiset ovat vastustaneet hanketta, joka olisi sallinut pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille.

Myös keskustalaisten joukossa on vastustusta. Kokoomus on puolueista vahvimmin hankkeen takana.

Stubb on lausunnoillaan hämmentänyt tilannetta. Hän sanoi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä.

Helsingin Sanomien perjantaina tekemän selvityksen mukaan vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli myönteisiä lakihankkeelle.

Stubb on pyydellyt moneen kertaan anteeksi sanomisiaan. Hän sanoi maanantaina Tampereen-vierailunsa yhteydessä, että virheellinen prosenttiluku oli peräisin ihan omasta päästä.

Oppositiopuolueista Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat vaatineet Stubbilta selvitystä asiasta eduskunnan edessä.

 

Mistä osakeomistusten hallintarekisterissä on kyse?

 

Hallintarekisteri on osa valtiovarainministeriön lokakuun alussa tekemää esitystä, jossa arvopapereiden säilytys avattaisiin Suomessa kilpailulle. Samalla sallittaisiin arvopapereiden hallintarekisterit. Taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, jonka tavoite on avata arvopaperimarkkinoita kilpailulle. EU on tosin antanut Suomelle luvan säilyttää pörssiomistusten avoimuus ja säilytys nykyisellään.

Nykyisin suomalaiset säilyttävät osakeomistuksiaan sähköisillä arvo-osuustileillä. Arvo-osuustilejä hoitavat yleensä pankit tai muut osakekauppoja välittävät yhtiöt. Tili on kuitenkin henkilökohtainen, ja suoran omistuksen ansiosta pörssiyhtiöiden omistukset ovat julkisia.

Ulkomaalaisille on sen sijaan annettu oikeus säilyttää omistuksiaan hallintarekistereissä. Tällöin omistajaksi merkitään todellisen omistajan sijaan hallintarekisterin hoitaja, tyypillisesti jokin pankki tai pankkiiriliike.

Rekisteriä arvo-osuustileistä pitää Suomessa Euroclear Finland -niminen yhtiö, joka on maan ainut luvan saanut arvopaperikeskus. Arvopaperikeskus varmistaa pörssissä tehdyn kaupan toteutumisen ja säilyttää arvopapereita omistajien puolesta. Kuka tahansa voi tarkistaa kenen tahansa osakeomistukset arvopaperikeskuksesta milloin tahansa.

Euroclear Finlandin aiempi nimi oli Suomen Arvopaperikeskus. Yhtiön omistajaksi tuli eurooppalainen Euroclear vuonna 2008. Se on erittäin kannattava yritys, sillä yhtiö teki viime vuonna 39,5 miljoonan euron liikevaihdolla 18,8 miljoonan euron liikevoiton.

Nykyisessä järjestelmässä osakeomistus on avoimempaa kuin monissa muissa maissa, joissa omistus on ketjutettu hallintarekisterien kautta. Oikeaa omistajaa jopa kymmenien eri rekisterien ketjun päässä on usein mahdotonta saada selville.

Suoraan rekisteröintiin perustuva omistus lisää yritystoiminnan ja omistamisen läpinäkyvyyttä sekä parantaa viranomaisten mahdollisuuksia saada tietoja.

Suomen nykyjärjestelmä on kuitenkin todennäköisesti kalliimpi kuin hallintarekistereihin perustuva omistus. Tämä on myös valtiovarainministeriön nykyinen perustelu sille, miksi hallintarekisteri pitäisi sallia myös suomalaisille.

Hallintarekisterijärjestelmässä pörssikauppojen selvittäminen on tehokkaampaa. Jos pörssi toimii tehokkaasti, rahoitusmarkkinat palvelevat koko taloutta paremmin.

Tavallisen, pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero on kuitenkin marginaalinen, kuten HS:n taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoitti lokakuun lopussa.

Suursijoittajien sekuntikaupassa kustannusero voi kuitenkin olla merkittävä.

”Valtiovarainministeriö on unohtanut pohtia sitä, onko spekulatiivista robottikauppaa käyvien syytä maksaakin läpinäkyvyyden hinta? Miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa osakekauppiaiden ja pankkien kasvavat voitot sillä, että läpinäkyvyys sumennetaan hallintarekisterillä?” Pietiläinen pohti lokakuussa.

Valtiovarainministeriö on ollut sisäisesti jakaantunut hallintarekisterin sallimisen suhteen. Sen vero-osasto antoi asiasta erittäin kriittisen lausunnon, mutta ministeriö päätti olla julkaisematta sitä. HS julkaisi lausunnon viime viikon maanantaina.

Nykyinen omistusjärjestelmä on vero-osaston mukaan verottamisen kannalta ”tehokas” ja ohjaa ”oikeaan lopputulokseen” toisin kuin ”rikos- ja väärinkäyttöriskejä” sisältävä hallintarekisteri.

Hallintarekisteriä kannattavat viranomaisista vain Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen Pankki varauksin sekä valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto.

Muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja ovat vastustaneet lakiesitystä, koska hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille, mikä antaisi rikollisille lisää työkaluja.

Myös toimittajajärjestöt ovat vastustaneet lakiesitystä, koska se hankaloittaisi päättävässä asemassa olevien ihmisten talouskytkösten selvittämistä.

Sipilä: Ministereiden puheiden pitää perustua faktoihin
Sipilä: Ministereiden puheiden pitää perustua faktoihin
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) moitti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) sanasekoilua hallintarekisterin kanssa. Hän kommentoi, että ministerien pitää puhua totta, mutta samalla muistutti, että Stubbin harhaanjohtavasti kommentoima rekisteriasia ei ollut vielä hallituksen virallinen esitys. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.
Hallintarekisterihanke joutui romukoppaan
Hallintarekisterihanke joutui romukoppaan
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti tiistaina, että hallitus hautaa hallintarekisterihankkeen. Hän myös pyysi tehtyjä virheitä anteeksi.
Sami Kero / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi hallintarekisterihankkeen hautaamisesta tiedotustilaisuudessa.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi hallintarekisterihankkeen hautaamisesta tiedotustilaisuudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat