Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio ryöpytti Stubbia – ”härskiä”, ”uskottavuus mennyt”, ”ei kuulu suomalaiseen demokratiaan”

Politiikka
 
Oppositio kritisoi Stubbia voimakkaasti: "Mitta alkaa tulla täyteen"
Oppositio kritisoi Stubbia voimakkaasti: "Mitta alkaa tulla täyteen"
Antti Lindtman (sd), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) vaativat yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Juha Sipilää (kesk) tuomaan eduskuntaan vähintään ilmoituksen siitä, nauttiiko valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) yhä hallituksen luottamusta.

Suurimmat oppositiopuolueet arvostelivat valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) toimintaa hallintarekisteriasiassa kovin sanoin tiistaina. Stubb kertoi aiemmin päivällä, että kiistelty hanke haudataan.

Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto vaativat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan pääministeri Juha Sipilää (kesk) tuomaan eduskuntaan vähintään ilmoituksen siitä, nauttiiko Stubb yhä hallituksen luottamusta ja miten tiistaina haudattua hallintarekisteriä on valmisteltu.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mukaan tiedonanto olisi parempi vaihtoehto, koska silloin eduskunta pääsisi äänestämään Stubbin luottamuksesta.

Sipilä kertoi eduskunnassa tiedotustilaisuuden jälkeen, ettei hän tuo asiaa eduskuntaan. Sipilä muistutti, että oppositiolla on sen niin halutessa keinot mittauttaa Stubbin luottamus.

Tällä Sipilä voi tarkoittaa välikysymystä tai epäluottamuslausetta esimerkiksi budjettilain yhteydessä. Eduskunta käsittelee jo tänään tupakkaveroa käsittelevää budjettilakia.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoi tiedostilaisuudessa, että eduskunnan täytyy saada selitys hallintarekisterin valmistelusta.

”Tällainen ei kuulu suomalaiseen demokratiaan.”

Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan oppositio tekee johtopäätöksensä jatkotoimista Stubbin suhteen, kun eduskunnassa on ensin kuultu selvitys.

Lindtman korosti Suomen politiikassa olevan yksi kiveen hakattu sääntö: ministerin on pysyttävä totuudessa.

”Valtiovarainministeri Stubb on lipsunut tästä periaatteesta viime päivinä. Aina kun ministeri antaa eduskunnan edessä väärää tietoa, asia on vakava.”

Lindtmanin mukaan Stubb on viime päivinä ja viikkoina toistuvasti syyllistynyt väärän tiedon antamiseen eduskunnalle. Hän viittasi hallintarekisteriä koskevien lausuntojen lisäksi Stubbin väitteisiin pakkolaeista, Sdp:n varjobudjetista sekä eläkeläisten asumistuen leikkauksesta.

”Kyse ei ole vain yksittäisestä tapahtumasta. Herää kysymys, onko kyse toistuvasta väärän tiedon levittämisestä omien poliittisten tarkoitusperien ajamiseksi.”

Alanko-Kahiluoto kiitteli mediaa, kansalaisia ja oppositiota hallintarekisterin kaatumisesta.

”Vihreät ovat pitäneet erittäin härskinä tapaa, jolla Stubb ja kokoomus ovat hallintarekisteriä ajaneet vastoin kaikkien asiantuntijoiden näkemyksiä.”

Alanko-Kahiluodon mukaan vihreät ei voi hyväksyä sitä, että Suomen hallitus edistää verovälttelyä ja rahanpesua mahdollistavaa lainsäädäntöä.

”Suomi on ollut menossa takaperoiseen, taantumukselliseen ja epädemokraattiseen suuntaan. Ilman tietoa siitä, mitä poliitikot omistavat, päättäjien valvonta ei ole mahdollista.”

Vasemmistoliiton Pekonen sanoi pitävänsä erittäin vakavana, että ministeri antaa eduskunnalle virheellistä tietoa.

”Stubb on aiemminkin puhunut eduskunnalle muunneltua totuutta. Tämä vie mielestäni uskottavuuden hänen toiminnaltaan ministerinä”, Pekonen sanoi.

”Ainoa hyvä asia tässä kohussa on, että hanke, jonka valmisteluun on liittynyt paljon hämäriä piirteitä, on nyt kaatunut.”

Myös hallituspuolueissa ollaan tyytymättömiä Stubbin varomattomiin lausuntoihin. Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti kertoi maanantaina Ylelle, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä ”käy melkoinen supina”.

Kauanko kokoomuksen eduskuntaryhmä ja muut hallituspuolueet sietävät Stubbin kompurointia lausuntojensa kanssa, on päivän kysymys.

”Stubbin sietäisi katsoa peiliin ja tehdä johtopäätös”, eräs Stubbiin kyllästynyt hallituspuolueen edustaja sanoi HS:lle tiistaina.

Kokoomuksella on ensi kesänä puoluekokous. Stubbin on arveltu haluavan jatkaa puheenjohtajana, mutta nyt nähty selkkaus saattaa muuttaa hänen mielipiteensä.

 

Mistä osakeomistusten hallintarekisterissä on kyse?

 

Hallintarekisteri on osa valtiovarainministeriön lokakuun alussa tekemää esitystä, jossa arvopapereiden säilytys avattaisiin Suomessa kilpailulle. Samalla sallittaisiin arvopapereiden hallintarekisterit. Taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, jonka tavoite on avata arvopaperimarkkinoita kilpailulle. EU on tosin antanut Suomelle luvan säilyttää pörssiomistusten avoimuus ja säilytys nykyisellään.

Nykyisin suomalaiset säilyttävät osakeomistuksiaan sähköisillä arvo-osuustileillä. Arvo-osuustilejä hoitavat yleensä pankit tai muut osakekauppoja välittävät yhtiöt. Tili on kuitenkin henkilökohtainen, ja suoran omistuksen ansiosta pörssiyhtiöiden omistukset ovat julkisia.

Ulkomaalaisille on sen sijaan annettu oikeus säilyttää omistuksiaan hallintarekistereissä. Tällöin omistajaksi merkitään todellisen omistajan sijaan hallintarekisterin hoitaja, tyypillisesti jokin pankki tai pankkiiriliike.

Rekisteriä arvo-osuustileistä pitää Suomessa Euroclear Finland -niminen yhtiö, joka on maan ainut luvan saanut arvopaperikeskus. Arvopaperikeskus varmistaa pörssissä tehdyn kaupan toteutumisen ja säilyttää arvopapereita omistajien puolesta. Kuka tahansa voi tarkistaa kenen tahansa osakeomistukset arvopaperikeskuksesta milloin tahansa.

Euroclear Finlandin aiempi nimi oli Suomen Arvopaperikeskus. Yhtiön omistajaksi tuli eurooppalainen Euroclear vuonna 2008. Se on erittäin kannattava yritys, sillä yhtiö teki viime vuonna 39,5 miljoonan euron liikevaihdolla 18,8 miljoonan euron liikevoiton.

Nykyisessä järjestelmässä osakeomistus on avoimempaa kuin monissa muissa maissa, joissa omistus on ketjutettu hallintarekisterien kautta. Oikeaa omistajaa jopa kymmenien eri rekisterien ketjun päässä on usein mahdotonta saada selville.

Suoraan rekisteröintiin perustuva omistus lisää yritystoiminnan ja omistamisen läpinäkyvyyttä sekä parantaa viranomaisten mahdollisuuksia saada tietoja.

Suomen nykyjärjestelmä on kuitenkin todennäköisesti kalliimpi kuin hallintarekistereihin perustuva omistus. Tämä on myös valtiovarainministeriön nykyinen perustelu sille, miksi hallintarekisteri pitäisi sallia myös suomalaisille.

Hallintarekisterijärjestelmässä pörssikauppojen selvittäminen on tehokkaampaa. Jos pörssi toimii tehokkaasti, rahoitusmarkkinat palvelevat koko taloutta paremmin.

Tavallisen, pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero on kuitenkin marginaalinen, kuten HS:n taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoitti lokakuun lopussa.

Suursijoittajien sekuntikaupassa kustannusero voi kuitenkin olla merkittävä.

”Valtiovarainministeriö on unohtanut pohtia sitä, onko spekulatiivista robottikauppaa käyvien syytä maksaakin läpinäkyvyyden hinta? Miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa osakekauppiaiden ja pankkien kasvavat voitot sillä, että läpinäkyvyys sumennetaan hallintarekisterillä?” Pietiläinen pohti lokakuussa.

Valtiovarainministeriö on ollut sisäisesti jakaantunut hallintarekisterin sallimisen suhteen. Sen vero-osasto antoi asiasta erittäin kriittisen lausunnon, mutta ministeriö päätti olla julkaisematta sitä. HS julkaisi lausunnon viime viikon maanantaina.

Nykyinen omistusjärjestelmä on vero-osaston mukaan verottamisen kannalta ”tehokas” ja ohjaa ”oikeaan lopputulokseen” toisin kuin ”rikos- ja väärinkäyttöriskejä” sisältävä hallintarekisteri.

Hallintarekisteriä kannattavat viranomaisista vain Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen Pankki varauksin sekä valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto.

Muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja ovat vastustaneet lakiesitystä, koska hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille, mikä antaisi rikollisille lisää työkaluja.

Myös toimittajajärjestöt ovat vastustaneet lakiesitystä, koska se hankaloittaisi päättävässä asemassa olevien ihmisten talouskytkösten selvittämistä.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen, SDP:n Antti Lindtman ja vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto tiedotustilaisuudessa, jonka aiheena oli valtiovarainministeri Alexander Stubbin asema, eduskunnassa.
Puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen, SDP:n Antti Lindtman ja vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto tiedotustilaisuudessa, jonka aiheena oli valtiovarainministeri Alexander Stubbin asema, eduskunnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat