Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metalliliiton Aalto haukkui hallituksen kovin sanoin: ”Sähellystä, uhkailua ja päätöntä menoa”

Politiikka
 
Roni Rekomaa
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto haukkui hallituksen ja ihmettelee työnantajien toimia.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto haukkui hallituksen ja ihmettelee työnantajien toimia. Kuva: Roni Rekomaa

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto haukkui hallituksen kovin sanoin liiton valtuuston kokouksessa tiistaina. Hänen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) tapa toimia työmarkkinoilla sisältää ”sähellystä, uhkailua ja päätöntä menoa”.

Aalto toisti myös SAK:n liittojen kannan, etteivät ne suostu työehtojen heikennyksiin parhaillaan meneillään olevissa neuvotteluissa. Se on siis samalla kannalla kuin AKT, joka ilmoitti jälleen kerran tiistaina, että se irtautuu yhteiskuntasopimusneuvotteluista.

”AKT on ulkona sopimuksesta. He näyttävät jakavan EK:n näkemyksen liittokohtaisesta etenemisestä. Mutta ei mikään muukaan SAK:n liitto ole hyväksymässä heikennyksiä työehtoihin”, Aalto sanoi kokousväelle. ”Sanotaan se nyt vielä kerran hyvin selkeästi. Emme hyväksy mitään sellaista neuvottelutulosta, johon sisältyy työehtojen heikennyksiä.”

Erityisen vahvasti Aalto jälleen kerran haukkui sen, että hallitus puuttuu työehtosopimusosapuolten sopimusvapauteen pakkolailla.

”Länsimaisessa oikeusvaltioajattelussa tämä jos mikä on asia, johon emme voi suostua. Eikä muuten kannattaisi työnantajienkaan suostua. Tämä kaikki johtaa siihen, että kulloisenkin vallassa olevan poliittisen suuntauksen mukaan muutettaisiin työelämän pelisääntöjä sen paremmin työntekijäliittoja kuin työnantajiakaan kuulematta”, Aalto sanoo. ”Työmarkkinat muuttuisivat siis villeiksi ja vakaudesta ei olisi tietoakaan.”

Aalto kehuu SAK:n syksyllä tekemään kriisisopimusehdotusta, jonka pohjalta keskusjärjestöt parhaillaan neuvottelevat uudesta yhteiskuntasopimukseksikin kutsutasta työmarkkinasopimuksessa. SAK tarjoaa matalaa palkkaratkaisua vuodeksi 2017 sekä siirtyminen avoimen sektorin määrittämään palkankorotusmalliin. Työnantajat saisivat myös helpotusta sosiaaliturvamaksuihinsa. Aalto ihmettelee, miksi malli ei kelpaa.

”Pääministerin toimintatapa on tullut jo hyvin tutuksi. Hänen kanssaan ei kyse ole neuvottelemista vaan yksipuolisesta sanelusta. Sillä eihän se ole mitään neuvottelemista, jos yksi osapuoli on etukäteen päättänyt lopputuloksen tismalleen eikä asiasta saa olla mitään muuta mieltä”, hän sanoo.

”Julkisuudessa on sittenkin jäänyt vähän hämäräksi se, että Sipilä hallituksineen hyökkää oikeasti kahta miljoonaa ay-liikkeen jäsentä ja heidän perheenjäseniään vastaan. Tulilinjalla on siis puolet kansasta, ei vain SAK liittoineen.”

Aallon mielestä hallituksen kompurointi, vatulointi ja esitysten muuttaminen ja takaisinveto alkaa olla jokapäiväistä touhua. ”Joku taitaa puhua myös sipilöinnistä. Tähän on alkanut yhä suuremmassa määrin liittyä myös epäilys siitä, pysyvätkö pääministerillämme isot ja vielä isommat asiat keskenään oikein järjestyksessä. Jonkin verran valitettavasti näyttäisi olevan viitteitä siitä, että eivät oikein pysy”, Aalto sanoo.

”Mutta neuvottelut ovat vielä kesken ja jatkuvat käsittääkseni huomenna. Vielä on pientä toivoa, että järjen valo kajastaisi tästä risukasasta.”

Aalto muistuttaa SAK:n sunnuntaisesta linjauksesta, että sen neuvottelutarjous on voimassa 7. joulukuuta asti.

”Toistan vielä SAK:n ilmoittaman kannan: Tämä tarjous ei ole mikään avoin piikki joka on käytettävissä loputtomiin. Vatuloinnit on kohta vatuloitu ja me ryhdymme valmistautumaan omiin liittokohtaisiin neuvotteluihimme”, Aalto sanoo.

”Me olemme SAK:n hallituksessa muiden liittojen tavoin siunanneet erittäin anteliaan tarjouksen. Näyttää siltä, että suomalaisten porvarien ja kapitalistien tolkuton ahneus ja vallanhimo kuitenkin estävät järjen voiton. Näyttää siltä, että maan hallitus ja Eteläranta ovat valitsemassa linjan, joka johtaa hyvin pitkälle, pimeälle ja hikiselle tielle.”

Aalto sanoo, että Työnantajien EK on jo pitkään pyristellyt irti niin sanotuista keskitetyistä sopimuksista, vaikka parhaillaankin sellaisesta neuvottelee. ”Muistelen itse todenneeni useampaankin kertaan, että työkalupakista ei kannata heittää pois toimivia kaluja. Ne voivat taas joskus olla hyvinkin tarpeen.”

”EK linjasi viime viikolla, että se lopettaa keskitetyt ratkaisut. Työnantajapuolella hurrattiin ja kerrottiin kuinka dynaaminen EK on. Sen sijaan kun AKT ilmoitti, ettei se olekaan mukana, siitä tehtiin suurin syntinen maan päällä, vaikka AKT tuki EK:n tavoitteita”, Aalto sanoo.

”Voitaisiinhan mekin muuten tehdä esitys kesän liittokokouksellemme siitä, että emme tee enää paikallisia sopimuksia. Se sitten kirjattaisiin sääntöihimme. Miltä mahtaisi tällainen kuulostaa Etelärannassa?” Aalto sanoo

”Joskus on kyllä käynyt mielessä sellainenkin, että järjen käyttö EK:ssa on lopetettu vaikka sitä ei ole säännöissä kiellettykään.”

Tälle erikoissivustolle on koottu Suomen synkkää taloussyksyä käsittelevät uutiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat