Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arhinmäki haluaa pian luottamusäänestyksen Stubbista – vaihtoehtoina välikysymys tai epäluottamuslause

Politiikka
 
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Hallintarekisterihankkeen romahdettua valtiovarainministeri Alexander Stubb pyyteli vuolaasti anteeksi tekemiään virheitä, mutta sanoi hallitusyhteistyön vain vahvistuvan takaiskusta. Toimittajat Martta Nieminen, Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki haluaa, että valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) luottamus mitataan pian eduskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti tänään, että hallitus ei anna hallintarekisteriuudistuksen valmistelusta ja Stubbin asemasta pääministerin ilmoitusta tai valtioneuvoston tiedonantoa eduskunnalle

”Se kertoo siitä, että pääministeri Sipilä näkee, että Alexander Stubb on erittäin heikoilla jäillä. Jos tässä ei olisi mitään ongelmaa, sehän olisi paras tapa tavallaan tulla ulos tästä tilanteesta. Rehellisesti annettaisiin selvitys, ilmoitus tai tiedonanto”, Arhinmäki sanoi HS:lle tänään iltapäivällä eduskunnassa.

Arhinmäen mielestä opposition pitää nyt käyttää muita keinoja, jotta päästään äänestämään ministeri Stubbin luottamuksesta.

Hänen mukaansa on kaksi mahdollisuutta.

”Toinen niistä on välikysymys ja toinen on se, että missä tahansa eduskunnan täysistunnossa olevassa kohdassa, jossa esittelijänä on valtiovarainministeri Stubb, voidaan tehdä epäluottamuslause”, Arhinmäki sanoo.

Jo tänään eduskunnan täysistunnossa oli esimerkiksi lakiesitys tupakkaveron korotuksista, jonka yhteydessä esittelijänä toimivalle Stubbille olisi voitu esittää epäluottamuslausetta. Näin ei kuitenkaan tehty.

HS:n tietojen mukaan vasemmistoliiton ja Sdp:n eduskuntaryhmät miettivät nyt yhdessä millaisiin toimiin Stubbia vastaan ryhdytään lähiaikoina. Todennäköisesti myös vihreät ovat mukana tässä rintamassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Arhinmäki ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ovat vaatineet lauantaista lähtien valtioneuvoston tiedonantoa asiasta.

”Se olisi ollut oikea ja reilu tapa. Pääministeri Sipilä sanoi, että hän tuo uutta poliittista kulttuuria, niin tämähän on ihan päinvastaista. Tämähän on hyvin tunkkaista ja vanhanaikaista kulttuuria, että annetaan pitkin matkaa koko syksyn useista lakihankkeista väärää tietoa, joka tiivistyi siihen, että eduskunnan kyselytunnilla Stubb antaa täysin väärää tietoa”, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki nosti hallintorekisteriasian esille juuri tuolla kohutulla kyselytunnilla viime torstaina, jossa Stubb kertoi virheellisesti, että noin 90 prosenttia hallintorekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi HS:lle vihreiden, vasemmistoliiton ja Sdp:n kesken on sovittu, että pidetään huoli siitä, että ministeri Stubb antaa tarvittavat selvitykset eduskunnalle istuntosalissa.

”Nyt pidetään huoli siitä, että hän sinne tulee.”

Niinistön mielestä on tärkeää, että Stubbin luottamus mitataan eduskunnassa.

”Tärkeintä on, että hän antaa selvitykset ensin. Hallitus ja Stubb ovat sen velkaa paitsi eduskunnalle myös Suomen kansalle.”

Niinistö pitää todella huolestuttavana, jos pääministeri Sipilä ei ota tarpeeksi vakavasti sitä, että viranomaisten huolia veronkierron lisääntymisestä ja läpinäkyvyyden heikentymisestä on vääristelty ja eduskunnalle annettu väärää tietoa.

”Kyllä hallituksen etukin olisi, että toisivat sen selvityksen eduskunnalle, jolloin voidaan avoimesti punnita sitä, mistä tästä on ollut kyse.”

Mistä osakeomistusten hallintarekisterissä on kyse?

Hallintarekisteri on osa valtiovarainministeriön lokakuun alussa tekemää esitystä, jossa arvopapereiden säilytys avattaisiin Suomessa kilpailulle. Samalla sallittaisiin arvopapereiden hallintarekisterit. Taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, jonka tavoite on avata arvopaperimarkkinoita kilpailulle. EU on tosin antanut Suomelle luvan säilyttää pörssiomistusten avoimuus ja säilytys nykyisellään.

Nykyisin suomalaiset säilyttävät osakeomistuksiaan sähköisillä arvo-osuustileillä. Arvo-osuustilejä hoitavat yleensä pankit tai muut osakekauppoja välittävät yhtiöt. Tili on kuitenkin henkilökohtainen, ja suoran omistuksen ansiosta pörssiyhtiöiden omistukset ovat julkisia.

Ulkomaalaisille on sen sijaan annettu oikeus säilyttää omistuksiaan hallintarekistereissä. Tällöin omistajaksi merkitään todellisen omistajan sijaan hallintarekisterin hoitaja, tyypillisesti jokin pankki tai pankkiiriliike.

Rekisteriä arvo-osuustileistä pitää Suomessa Euroclear Finland -niminen yhtiö, joka on maan ainut luvan saanut arvopaperikeskus. Arvopaperikeskus varmistaa pörssissä tehdyn kaupan toteutumisen ja säilyttää arvopapereita omistajien puolesta. Kuka tahansa voi tarkistaa kenen tahansa osakeomistukset arvopaperikeskuksesta milloin tahansa.

Euroclear Finlandin aiempi nimi oli Suomen Arvopaperikeskus. Yhtiön omistajaksi tuli eurooppalainen Euroclear vuonna 2008. Se on erittäin kannattava yritys, sillä yhtiö teki viime vuonna 39,5 miljoonan euron liikevaihdolla 18,8 miljoonan euron liikevoiton.

Nykyisessä järjestelmässä osakeomistus on avoimempaa kuin monissa muissa maissa, joissa omistus on ketjutettu hallintarekisterien kautta. Oikeaa omistajaa jopa kymmenien eri rekisterien ketjun päässä on usein mahdotonta saada selville.

Suoraan rekisteröintiin perustuva omistus lisää yritystoiminnan ja omistamisen läpinäkyvyyttä sekä parantaa viranomaisten mahdollisuuksia saada tietoja.

Suomen nykyjärjestelmä on kuitenkin todennäköisesti kalliimpi kuin hallintarekistereihin perustuva omistus. Tämä on myös valtiovarainministeriön nykyinen perustelu sille, miksi hallintarekisteri pitäisi sallia myös suomalaisille.

Hallintarekisterijärjestelmässä pörssikauppojen selvittäminen on tehokkaampaa. Jos pörssi toimii tehokkaasti, rahoitusmarkkinat palvelevat koko taloutta paremmin.

Tavallisen, pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero on kuitenkin marginaalinen, kuten HS:n taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoitti lokakuun lopussa.

Suursijoittajien sekuntikaupassa kustannusero voi kuitenkin olla merkittävä.

”Valtiovarainministeriö on unohtanut pohtia sitä, onko spekulatiivista robottikauppaa käyvien syytä maksaakin läpinäkyvyyden hinta? Miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa osakekauppiaiden ja pankkien kasvavat voitot sillä, että läpinäkyvyys sumennetaan hallintarekisterillä?” Pietiläinen pohti lokakuussa.

Valtiovarainministeriö on ollut sisäisesti jakaantunut hallintarekisterin sallimisen suhteen. Sen vero-osasto antoi asiasta erittäin kriittisen lausunnon, mutta ministeriö päätti olla julkaisematta sitä. HS julkaisi lausunnon viime viikon maanantaina.

Nykyinen omistusjärjestelmä on vero-osaston mukaan verottamisen kannalta ”tehokas” ja ohjaa ”oikeaan lopputulokseen” toisin kuin ”rikos- ja väärinkäyttöriskejä” sisältävä hallintarekisteri.

Hallintarekisteriä kannattavat viranomaisista vain Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen Pankki varauksin sekä valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto.

Muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja ovat vastustaneet lakiesitystä, koska hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille, mikä antaisi rikollisille lisää työkaluja.

Myös toimittajajärjestöt ovat vastustaneet lakiesitystä, koska se hankaloittaisi päättävässä asemassa olevien ihmisten talouskytkösten selvittämistä.

Vesa Moilanen
Paavo Arhinmäki
Paavo Arhinmäki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat