Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta: Maksamattomat sakot on voitava muuttaa vankeudeksi

Politiikka
 
Jussi Helttunen
Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) uskoo, ettei ajatusta sakkojen muuntamisesta vankeudeksi ole kokonaan hylätty. Uuden lain on kuitenkin tultava halvemmaksi ja vähemmän byrokraattiseksi kuin eduskunnan tiistaina peruman lakiesityksen, hän sanoo.
Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) uskoo, ettei ajatusta sakkojen muuntamisesta vankeudeksi ole kokonaan hylätty. Uuden lain on kuitenkin tultava halvemmaksi ja vähemmän byrokraattiseksi kuin eduskunnan tiistaina peruman lakiesityksen, hän sanoo. Kuva: Jussi Helttunen

Eduskunta edellyttää, että maksamattomat sakot on voitava muuttaa vankeusrangaistukseksi tai esimerkiksi päihdekuntoutukseksi.

Eduskunta joutui tiistaina kummalliseen tilanteeseen. Se joutui perumaan muuntorangaistusta koskevan lakiesityksen, koska lain voimaan saattaminen olisi edellyttänyt lisää määrärahoja muun muassa poliisille ja siihen hallituksella ei nyt ollut rahaa.

Samalla kun eduskunta torppasi jo valmistellun lakiesityksen se edellytti, että uusi laki valmistellaan nopeasti niin, että siitä tulee halvempi ja vähemmän byrokraattisempi kuin edellinen esitys.

Tarkoitus on säätää laki, jonka mukaan kolmet sakot lyhyessä ajassa vievät rikkomuksen tekijän käräjille. Näin toistuvasti sakkorikoksiin syyllistyneille olisi mahdollista tuomita muuntorangaistus, jos sakkoa ei saada perityksi.

Vain tuomioistuimen tuomitsemat sakot voidaan muuntaa vankeudeksi, jos ne on jätetty maksamatta. Poliisin määräämiä sakkoja ei voida.

”Mitään ei ole menetetty”, eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) sanoi tiistaina.

”Sakon muuntorangaistusasiaa ei ole haudattu, mutta tulevan vuoden aikana on saatava uusi laki voimaan ja sen on oltava entistä kevyempi, vähemmän byrokraattinen ja halvempi”, Tolvanen sanoi.

Muuntorangaistuksen tavoite on vähentää erityisesti kaupoista näpistelyä.

Tolvanen piti pahimpana ongelmana nykytilanteessa sitä, että ”rehelliset kauppiaat jäävät ilman oikeudenmukaisuutta, ilman oikeuden päätöstä.”

”Se rapauttaa rikosoikeudellisen järjestelmän uskottavuutta ja lainkuuliaisuutta ja uskoa meidän oikeusjärjestelmään kun tekijä jää ilman rangaistusta.”

Veera Ruoho (ps) sanoi, että ”pelkästään valtion samatta jäävä arvonlisävero on 100 miljoonaa euroa hävikin vuoksi”. Hävikki näkyy myös kuluttajien kukkarossa korkeampina hintoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat