Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen ajama yhteiskuntasopimus kaatui

Pettynyt pääministeri Sipilä yrittää vielä vakuuttaa työmarkkina­osapuolet – ”Huonolta näyttää”

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen ajama yhteiskuntasopimus kaatui keskiviikkoaamuna.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi eduskunnassa aikovansa yhä keskustella työmarkkinajohtajien kanssa tänään keskiviikkona kaatuneen yhteiskuntasopimuksen mahdollisesta etenemisestä.

”Kyllä tämä oli jälleen kerran pettymys. Kolme kertaa yritin sitä itse ja neljännen kerran sitten työmarkkinajärjestöt pyysivät, että saavatko he vielä yrittää. Totta kai suostuin siihen, että saavat yrittää, ja tässä on lopputulos.”

Sipilä on jo ollut yhteydessä neuvotteluosapuoliin ja aikoo olla yhteydessä kaikkiin tämän ja huomisen päivän aikana. Kuultuaan työmarkkinajohtajia Sipilä aikoo vielä pohtia, onko mitään edellytyksiä neuvotteluihin.

”Katsotaan rauhassa mikä tilanne on, mutta huonoltahan tämä näyttää.”

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (sd) on vaatinut hallitusta vetämään pakkolakiesityksensä pois ja näin luomaan parempaa neuvotteluilmapiiriä. Sipilän mukaan pakkolaeilla ei ole neuvotteluilmapiiriin mitään tekemistä.

”En näe tässä tilanteessa kyllä muuta vaihtoehtoa, kuin edetä hallituksen omilla toimilla.”

Sipilä muistutti, että hallituksella on ”onneksi” oma kilpailukykypakettinsa. Pakkolait heikentävät kaikkien työntekijöiden työehtoja. Lomat lyhenevät monilla, sairastamisesta tulee kalliimpaa, lomarahoja leikataan 30 prosentilla ja työaika pitenee.

”Se [paketti] tulee viikon päästä lausuntokierrokselta. Sen jälkeen lainsäädäntö etenee niin, että helmikuussa esitykset tulevat tänne eduskuntaan.”

Euroaikaan sopeutuminen ei ole työmarkkinajärjestöiltä onnistunut, Sipilä valitti. Pääministeri olisi toivonut, että näin heikossa taloustilanteessa olisi löytynyt yhdessä tekemisen henkeä.

”Tämmöisestä tilanteesta, jossa euroaikana mennään talouskasvussa alas päin ja meidän pitää tehdä kilpailukyvyn eteen yhdessä toimia, niin työmarkkinajärjestelmä ei näytä kykenevän tekemään tämän ajan vaatimia päätöksiä.”

 

Hallituksen pitkään ajama yhteiskuntasopimus kaatui keskiviikkoaamuna

 

Hallituksen toivoma palkkaratkaisu ajautui umpikujaan tänä aamuna, kun työmarkkinajohtajat kokoontuivat työnantajien linnakkeessa Helsingin Eteläranta 10:ssä.

Osapuolet eivät nähneet enää mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja. Kaikki osapuolet Auto- ja kuljetusalan liitto AKT:ta lukuun ottamatta pohjimmiltaan halusivat sopimuksen syntyvän.

Jokainen keskusjärjestö pitää periaatteessa yhä oven auki sille, että sopimusneuvotteluja jatketaan vielä keväällä. Se näyttää kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä. Toistaiseksi niin sanottu yhteiskuntasopimus on kuopattu.

Liitot alkavat nyt valmistautua ensi syksyn ja talven liittokohtaisiin neuvotteluihin. Niistä odotetaan hyvin vaikeita.

Yhteiskuntasopimusta on yritetty saada kasaan jo viime keväästä saakka, mutta se on kaatunut useasti. Sen syntyminen on ollut yksi Sipilän hallituksen tärkeimmistä hankkeista. Sillä pyritään parantamaan Suomen kustannuskilpailukykyä ja lisäämään työllisyyttä.

Marraskuusta lähtien neuvottelut etenivät hyvin, kunnes AKT ilmoitti viime viikolla irtautuvansa sopimuksesta jo kesken neuvottelujen. Kaikki muut SAK:n liitot olivat valmiita katsomaan, millainen sopimus neuvotteluissa olisi syntynyt.

AKT käyttää suurta valtaa, koska se voi vaikuttaa suoraan esimerkiksi satamien toimintaan ja sitä kautta vientiin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lle oli elintärkeää saada AKT mukaan sopimukseen. Lue tästä, mistä AKT:n erikoisessa irtautumisessa on kyse.

 

Hallituksen ministerit valmiina etenemään pakkolakipaketin kanssa

 

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) toivoivat, että yhteiskuntasopimus yhä syntyy.

Stubbin mukaan Suomi on kuitenkin niin vaikeassa tilanteessa, ettei aikaa viivyttelyyn ole. ”Nyt täytyy tehdä isoja rakenteellisia uudistuksia. Ja me olemme hallituksen puolella valmiita ottamaan myös sen vastuun.”

Lue Stubbin kommentit täältä.

Myös Lindström sanoi hallituksen olevan valmis kantamaan vastuuta ja etenemään hallitusohjelman mukaisesti. Työministerinä Lindström vastaa pakkolakipaketin viemisestä eduskuntaan.

Lue Lindströmin kommentit täältä.

 

Työmarkkinajärjestöt syyttivät toisiaan yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta

 

Heti keskiviikkoaamun kokouksen päättymisen jälkeen alkoi syyttely. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mielestä yhteiskuntasopimus kaatui, koska EK:lla ei ollut siihen tahtoa.

”Ihmettelen tätä tilannetta. Jokainen kivi on käännetty moneen kertaan.”

Lyly sanoo, että neuvottelut todennäköisesti jatkuisivat, jos AKT ei olisi viime viikolla irroittautunut sopimuksesta. SAK:n syyttävä sormi osoittaa kuitenkin Etelärantaan. Vaikka Lyly kiitteli viime viikkojen neuvotteluja, hänen mukaansa näyttää siltä, että EK haluaa niin sanottuja pakkolakeja sopimuksen sijaan.

”Työnantajalla ei ollut alun perinkään halua sopia Suomen taloutta ja työllisyyttä parantavasta työmarkkinaratkaisusta. Sen sijaan EK myötäili neuvottelujen ajan passiivisesti maan hallituksen linjauksia.”

Lylyn mukaan sopimus olisi pitänyt tehdä ensin ja sitten katsoa, kuinka monet liitot tulevat siihen mukaan. Hänen mielestään keskitetyn ratkaisun kattavuutta ei voi arvoida etukäteen. Ilman AKT:ta sopimukseen olisi teoriassa voinut saada 97 prosenttia palkansaajista.

Lyly kertoi SAK:n tarjonneen uutta palkkamallia, jossa korvaus olisi laskenut huonoina ja noussut hyvinä aikoina.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei sulata Lylyn pohdintaa siitä, että työnantajat valitsivat pakkolait sopimisen sijaan.

Kari Pullinen
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi neuvottelujen kaatumista.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi neuvottelujen kaatumista.

”En voi ymmärtää tuota, koska olemme kaikki nämä viikot ja kuukaudet neuvotelleet vakavasti”, Häkämies korosti.

”Olisimme halunneet tästä pakkolakeja paremman ratkaisun kilpailukyvyn kannalta. Neuvottelut päättyivät, koska SAK:lla ei ollut niihin AKT:n mandaattia.”

Häkämiehen mukaan SAK:n palkkaesitys oli erittäin rakentava ja olisi parantanut pitkällä tähtäimelläkin Suomen kilpailukykyä. Lisäksi hän sanoi pitäneensä ”enemmän kuin houkuttelevana” palkkaratkaisua, joka olisi kattanut yli 90 % palkansaajista. AKT:n jättäytyminen ulos sopimuksesta vei siltä kuitenkin pohjan.

”Kaikki tietävät, miten tärkeässä roolissa AKT on, jotta voidaan turvata vienti ja tuonti. Meillä on kilpailijamaihin verrattuna valitettavan paljon lakkoja, osa niistä satamissa. Tällaiset avainryhmät eivät voi jäädä ulos, kun tiedetään minkälaisia tappioita jo yksi satamalakkopäivä aiheuttaa.”

Häkämies kertoo olevan ”monista asioista kiinni”, voiko niin sanottu yhteiskuntasopimus vielä herätä eloon keväällä. Tältä erää neuvottelut ovat kuitenkin ohi.

Toimihenkilöiden STTK:n Antti Palolan mielestä kaikkien osapuolien on katsottava peiliin.

”SAK jäi jollain tavalla AKT:n panttivangiksi. Koko neuvottelupöytä taas jäi EK:n panttivangiksi”, turhautuneelta vaikuttanut Palola sanoo.

Palolan mukaan on ikävää, että kaikkia palkansaajia ja koko työmarkkinatilannetta koskeva asia jäi kiinni siitä, että yksi järjestö ilmoitti tässä vaiheessa jäävänsä ulos.

”Kaikkien vastuullisten työmarkkinatoimijoiden olisi ollut syytä tukea näitä neuvotteluja. Sopimuksen syntymisen jälkeen olisi sitten voitu arvioida, ollaanko mukana vai ei.”

Palolan mukaan lopputulos on ennen kaikkea pettymys pienituloisille julkisen sektorin naistyöntekijöille, joihin hallituksen niin sanotut pakkolait osuvat kovimmin. Palola lähetti viestin todennäköisesti ensi vuonna alkavalle liittokierrokselle.

”Olemme laskeneet, että julkisella sektorilla työskentelevä keskituloinen toimihenkilö menettää lähes 8 prosenttia palkastaan. Nämä luvut ovat liittokierroksella varmasti hyvin tarkasti teidossa ja mukana neuvottelupöydässä.”

Ensi vuoden syksystä tulee ”erittäin raskas ja haastava”, Palola lisäsi.

EK:n Häkämies pitää palkankorotusvaateita erittäin haitallisian.

”Vaikka kaikki ovat pettyneitä, niin täytyy muistaa että tuollaisilla palkkaodotuksilla kilpailukyky heikkenee entisestään. Sen maksavat sitten kaikki suomalaiset. Työllisyytemme heikkenee, verotulot tippuvat ja julkinen velkaantuminen jatkuu”, Häkämies painottaa.

Kuntatyönantajien KT:n Markku Jalonen lisää, ettei julkisella sektorilla ole lainkaan varaa palkankorotuksiin tulevina vuosina.

Korkeakoulutettujen Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi pitävänsä oikeana tulkintaa, että AKT kaatoi neuvottelut.

”Kaikkien pitää olla mukana. Akava on vieläkin valmis sopimukseen, mutta en näe että neuvottelut voivat edetä tältä pohjalta. Se vaatisi, että ne jotka nyt jäivät ulos, harkitsisivat uudelleen.”

Tälle erikoissivustolle on koottu Suomen synkkää taloussyksyä käsittelevät uutiset.

Kari Pullinen
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta Etelärannassa.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta Etelärannassa.
Pääministeri Juha Sipilä oli pettynyt yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen
Pääministeri Juha Sipilä oli pettynyt yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) aikoo olla yhteydessä kaikkiin työmarkkinaosapuoliin tämän päivän ja huomisen aikana yhteiskuntasopimuksen kaatumisen takia. ”Katsotaan rauhassa, mikä tilanne on, mutta huonoltahan tämä näyttää”, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa. Toimittaja: Martta Nieminen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.
Näin yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät joulukuussa umpikujaan
Näin yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät joulukuussa umpikujaan
Työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajat lopettivat joulukuun alussa tunnustelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin neuvonpidon jälkeen keskiviikkona aamulla Eteläranta 10:ssä. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertovat omat näkemyksensä siitä, miksi yhteiskuntasopimus kaatui.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat