Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolait heikentävät palkansaajan asemaa

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Pakkolait voimaan ensi vuonna

 Hallitus alkoi valmistella pakkolakeja alkusyksystä sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet aikaan sopimusta yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

 Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitykset eduskunnalle helmikuussa 2016.

 Lakien pitäisi tulla voimaan kesällä 2016. Niitä sovellettaisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin, joista sovitaan lain voimaantulon jälkeen loppuvuodesta 2016 alkaen.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen merkitsee sitä, että hallitus pyrkii parantamaan yritysten kilpailukykyä niin sanotuilla pakkolaeilla.

Pakkolaeilla leikataan lomarahoista 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä tulee palkaton, vuosiloma muuttuu enintään kuuden viikon mittaiseksi ja loppiainen sekä helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi.

Akavan esimerkkilaskelmien mukaan lait voivat heikentää vuosiansioita 1 247–2 999 eurolla, jos palkansaajan ansio on kuukaudessa kolmetuhatta euroa.

Eniten ansiot heikentyvät niiltä, joiden lomaa leikataan esimerkiksi seitsemästä viikosta kuuteen viikkoon. Tällöin vuositulo voi heikentyä Akavan mukaan 7,9 prosenttia.

Ehdotuksilla hallitus haluaa parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä niin, että yritysten yksikkötyökustannukset alenevat viidellä prosentilla.

Kun lakipakettia ryhdyttiin alkusyksyllä valmistelemaan, hallitus antoi ymmärtää, että heikennykset ovat tarkoitettu määräaikaisiksi. Keskiviikkona ilmeni, että työehtoja heikentävistä lakipykälistä tulee pysyviä. Esityksessä perustellaan ratkaisua sillä, että lait eivät tuo kolmessa vuodessa tavoiteltuja tehoja talouteen.

Lakiesityksen perustuslainmukaisuus on kyseenalainen, koska siinä rajataan palkansaaja- ja työnantajaliittojen oikeutta sopia työn ehdoista vapaasti. Yleensä laki on suojellut heikompaa osapuolta eli palkansaajaa, mutta laissa ei ole ollut tapana asettaa ylärajoja työnantajaa suosien ja palkansaajan edun vastaisesti.

Perustuslaillisen ongelman takia pykälistä tulee kolmivuotisia niiltä osin, joilta ne rajaavat sopimusvapautta. Työehtojen heikennykset jäävät voimaan kolmen vuoden kuluttuakin.

Kolmen vuoden jälkeen palkansaajat ja työnantajat voivat sopia myös toisin kuin näissä laeissa määrätään.

Tälle erikoissivustolle on koottu Suomen synkkää taloussyksyä käsittelevät uutiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat