Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiopuolueet puuhaavat välikysymystä Stubbista – ratkaisu torstaina

Politiikka
 
Sami Kero / HS
Alexander Stubb
Alexander Stubb Kuva: Sami Kero / HS

Oppositiopuolueista Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto puuhaavat nyt välikysymystä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) eduskunnalle antamista virheellisistä lausunnoista erityisesti hallintarekisterihankkeen yhteydessä.

HS:n tietojen mukaan kyseiset eduskuntaryhmät päättävät siitä, jättävätkö välikysymyksen vai eivät, torstaina iltapäivällä eduskuntaryhmien kokouksissa.

Välikysymyksellä oppositiopuolueet haluavat käsittelylle mahdollisimman suuren julkisuuden. Välikysymyskeskustelu päättyy aina luottamusäänestykseen.

Toinen vaihtoehto olisi epäluottamuslause jonkun sellaisen lakiesityksen yhteydessä, jonka esittelijä Stubb on. Sekin johtaisi luottamusäänestykseen.

HS:n tietojen mukaan oppositiossa oli jo tiistaina aie esittää epäluottamuslause Stubbille tupakkaveron korotusta koskevan lakiesityksen yhteydessä, mutta se peruttiin, koska haluttiin vielä yhdessä harkita sopivaa keinoa nostaa Stubbin asema keskusteluun.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät tiistaina haudata kiistellyn hallintorekisterihankkeen, joka olisi sallinut pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille. Se olisi käytännössä mahdollistanut osakeomistusten piilottamisen ulkomaille.

Tuorein kohu asian johdosta syntyi, kun valtiovarainministeri Stubb sanoi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS:n selvityksen mukaan todellisuudessa vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli myönteisiä hankkeelle.

Stubb sanoi tiistaina, että hallituspuolueiden puheenjohtajat arvioivat, ettei tällä aikataululla ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan viranomaistahojen huoliin.

Stubb on myöntänyt, että hänen virheellisellä lausunnolla on ollut vaikutusta hankkeen kaatumiseen. Hän on myös pyytänyt moneen kertaan anteeksi virhettääm.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vahvisti kuitenkin tiistaina, että kun trio eli kolme puheenjohtajaa käsitteli hallintorekisterihanketta viime torstaina ennen eduskunnan kyselytuntia, hanke oli jo silloin vastatuulessa. Jo silloin hänen mukaansa oli hyvin epätodennäköistä, että olisi löydetty sellaista esitystä, jonka olisi voinut jättää.

Sipilän mukaan trio päätti kuitenkin vielä rauhassa tutkia asiaa niin, että lopullinen ratkaisu jätettiin tälle viikolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat