Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksen kaatumisella on suuret seuraukset

Politiikka
 
Näin yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät joulukuussa umpikujaan
Näin yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät joulukuussa umpikujaan
Työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajat lopettivat joulukuun alussa tunnustelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin neuvonpidon jälkeen keskiviikkona aamulla Eteläranta 10:ssä. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertovat omat näkemyksensä siitä, miksi yhteiskuntasopimus kaatui.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen voi heikentää talouden ilmapiiriä entisestään, jos palkansaajat, työnantajat ja hallitus eivät osaa hoitaa tuskallisen prosessin jättämiä haavoja maltilla kuntoon.

Syyttely alkoi jo heti päättymiskokouksen jälkeen. Syyllisten etsiminen on helppoa, sillä epäonnistuminen johtui yhtä lailla hallituksesta, palkansaajista ja työnantajista. Lue tästä, miksi hanke on ollut vaikea.

Työrauha voi olla koitoksella ensimmäistä kertaa keväällä, kun hallitus laittaa muun muassa työehtoja heikentävät pakkolakinsa voimaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) riskipitoinen suurhanke on ajanut kaikki keskeiset päättäjät eli hallituksen, palkansaajat ja työnantajat kevyesti sanottuna tukkanuottasille. Oppositio on saanut taas uuden lyömäaseen.

On kummallista, ettei sopimusyhteiskuntana aikaisemmin tunnetussa Suomessa saatu aikaiseksi sopimusta. Etenkin kun oikeastaan kaikki merkittävät päättäjät halusivat sopimusta paitsi Auto- ja kuljetusalaa edustava AKT.

AKT irtautui sopimuksesta viime viikolla, jonka jälkeen sopimukset tekeminen näytti mahdottomalta, koska työnantajat halusivat AKT:n ehdottomasti sitoutuvan jo tässä vaiheessa mahdollisen sopimuksen tukemiseen.

AKT siis irtautui sovinnonteosta jo ennen kuin selvisi, millainen sopimuksesta olisi tullut. Lue tästä miksi ja miten AKT irtautui sopimuksesta.

SAK:n mielestä AKT:n ei olisi tarvinnut olla välttämättä mukana. Teoriassa sopimukseen olisi voitu saada 97 prosenttia palkansaajista ilman AKT:takin.

Työmarkkinoilla voi tapahtua ihmeitä, ja yhteiskuntasopimusneuvottelutkin voivat vielä herätä eloon, mutta vaikeaa se on nyt, kun se on niin moneen kertaan jo kaatunut.

AKT kaatoi mahdollisuuden edes yrittää sopimusta, mutta olisi sopimus voinut jäädä tekemättä muutenkin.

Sopimuksella oli heikot mahdollisuudet, koska SAK:n liitot eivät suostuneet juuri minkäänlaisiin työehtojen muutoksiin, joihin työnantajien lisäksi palkansaajia edustavat STTK ja Akava olisivat olleet valmiita. SAK tosin olisi ollut valmis luomaan lomarahoista järjestelmän, jossa korvaus olisi noussut nousukaudella ja laskenut matalasuhdanteessa.

SAK tarjosi omassa kriisitarjouksessaan syyskuussa lähes nollakorotuksia vuodeksi 2017 ja uutta palkkamallia sekä merkittäviä alennuksia työnantajamaksuihin. Muun muassa entinen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mielestä työnantajien olisi pitänyt tyytyä SAK:n tarjoukseen.

Työnantaja ei saa nyt haluamaansa palkkamalttia eikä etenkään tahtomaansa uutta palkkamallia, jossa palkat eivät nousisi enemmän kuin vientisektorilla on varaa maksaa. Silti EK:n pitäisi kiittää AKT:ta, sillä nyt työnantajat saavat mitä ovat pitkään halunneet: liittokohtaiset neuvottelut.

Koko prosessi lähti onnettomasti liikkeelle, kun työmarkkinoiden käytäntöjä huonosti tunteva hallitus alkoi määräillä, mitä työmarkkinaosapuolten pitää sopia.

Hallituksen puuttuminen oli ennennäkemättömän voimakasta. Se sai ay-liikkeen takajaloilleen siksi, että hallituksen päämäärä oli työehtojen heikentäminen. Asiaa ei helpottanut se, että hallitus näytti ajavan vain asioita, joita työnantajat haluavat.

Hallitus uskoi, että näin pitää toimia, koska Suomi on niin kurjassa tilanteessa. Hallitus yritti ja yrittää vieläkin toteuttaa samaan aikaan sisäisen devalvaation ja muuttaa Suomen työmarkkinat Saksan tyyliin joustavammiksi.

Yhteiskuntasopimuksen teossa vaikeinta oli juuri tuo sisäinen devalvaatio. Aikaisemmin talousongelmissa Suomi heikensi markan arvoa, jolloin vienti alkoi vetää, mutta kotimaassa tavaroiden hinnat nousivat.

Jos nyt olisi oma valuuttaa, sitä devalvoitaisiin ehkä jopa kymmenillä prosenteilla, mikä merkitsisi todennäköisesti vastaavaa hinnannousua vaikkapa iPhone-puhelimien hinnoissa Suomessa.

Yhteiseen valuuttaan mennessä pelättiin, etteivät Suomessa työehdot jousta, jos tulee isoja talousongelmia. Nyt todettiin, että näin todella on.

Suomessa devalvaatiota on korvattu matalilla keskitetyillä palkkaratkaisuilla, mutta työehdot eivät ole vakituisissa työsuhteissa heikentyneet tai joustaneet. Useiden ekonomistien mukaan tällöin joustaa vain työvoiman määrä eli työttömyys kasvaa.

STTK:n ja Akavan liitoissa oli enemmän valmiutta jonkinlaisiin työehtojen heikennyksiin kunhan ne kohtelisivat tasapuoleisemmin eri ammattiryhmiä kuin hallituksen pakkolait, jotka nyt hallitus aikoo laittaa voimaan.

Pakkolaissa työehdot heikkenevät merkittävästi, kun työaika pitenee, monien lomat lyhenevät, sairastamisesta tulee kalliimpaa ja lomarahoista leikataan 30 prosenttia. Hallitus ajaa voimaan myös paikallista sopimusta koskevia uudistuksia. Niistä hallitus kertoo lähiaikoina.

Sopimuksen kaatumisella voi olla isoja seurauksia. Pahimmillaan se kärjistää entisestään palkansaajien ja työnantajien välejä sekä ammattiliittojen ja hallituksen välejä. SAK:n liittojen luottamus hallitusta kohtaan on jo räjähdysalttiin heikkoa.

Jos yhteiskuntasopimusta ei enää nosteta kuopasta, seuraavan kerran palkoista ja muista työehdoista neuvotellaan ensi syksynä ja talvena liittojen välillä. Odotettavissa on lukuisia vaikeita neuvotteluja ja ehkä lakkoja, kun palkansaajat yrittävät saada korvauksia hallituksen pakkolakien aiheuttamiin tulomenetyksiin.

Yhteiskuntasopimuksella pyrittiin sekä tekemään maltillinen palkkaratkaisu ja siirtyä palkkamalliin, jossa vientiyritysten palkanmaksuvara määrittelee palkkakaton. Sen lisäksi työnantajamaksuja olisi siirretty työnantajilta palkansaajien maksettavaksi ja mahdollisesti joitakin työehtoja olisi muutettu.

Ehkä kuitenkin sopimuksen suurin etu olisi ollut se, että se olisi lisännyt luottamusta ja uskoa Suomen talouteen ja voinut luoda ilmapiirin, joka olisi lisännyt investointeja.

Ensimakua tulevista uhkista antoi SAK:n valtuusto, joka kokoontui pari viikkoa sitten Kiljavalle. Siellä monessa puheenvuorossa nostettiin taistelutahtoa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ennusti, että edessä ovat levottomat liittoneuvottelut, jos keskusjärjestöt eivät löydä sopua.

SAK:n liitot aloittavat liittokierroksen valmistelut ensi syksyn taistelua varten 23. tammikuuta Tampereella.

Lylyn puhetta vaarallisempi oli vihjaus, jonka SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola sanoi kokouksessa. Hän lopettaa puheensa varoittamalla, mitä tapahtuu Tampereella tammikuussa, jos sopimusta ei synny.

”Suunnitteilla on myös koulutusjaksoja järjestöllisen toimintavalmiuden lisäämiseksi.” Tämä tarkoittaa lakkokoulutusta. Se sai isot aplodit.

Tälle erikoissivustolle on koottu Suomen synkkää taloussyksyä käsittelevät uutiset.

Jukka Gröndahl HS
Ammattiyhdistysliikkeen mielenilmaus Helsingin rautatientorilla keräsi noin 30000 osallistujaa syyskuussa.
Ammattiyhdistysliikkeen mielenilmaus Helsingin rautatientorilla keräsi noin 30000 osallistujaa syyskuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat