Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinne yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta: Osapuolet takaisin neuvottelupöytään

Vasemmistoliiton Arhinmäki moitti sopimuksen vaihtoehtona olleita pakkolakeja, kokoomuksen Satonen pitää niitä nyt välttämättöminä.

Politiikka
 
Näin yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät joulukuussa umpikujaan
Näin yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät joulukuussa umpikujaan
Työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajat lopettivat joulukuun alussa tunnustelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin neuvonpidon jälkeen keskiviikkona aamulla Eteläranta 10:ssä. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertovat omat näkemyksensä siitä, miksi yhteiskuntasopimus kaatui.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii hallitusta kutsumaan osapuolet takaisin neuvottelupöytään.

”Prosessia on vietävä puolueettomasti eteenpäin. Hallituksen uuteen epäonnistumiseen ei ole varaa. Suomi tarvitsee edelleen pitkäkestoisen ja maltillisen palkkaratkaisun, joka luo yrityksille ja palkansaajille vakaita tulevaisuudennäkymiä”, Rinne kommentoi yhteiskuntasopimuksen kariutumista.

”Suomalaisten palkkoja leikkaavasta pakkolakipaketista luopuminen olisi hallitukselta ensimmäinen ja samalla se tärkein askel kohti ratkaisun löytymistä.”

Rinne pelkää pitkittynyttä työmarkkinakriisiä.

”Sen tien päässä ei odota mitään hyvää meille suomalaisille. Toivottavasti hallitus ymmärtää tämän ja antaa sopimiselle mahdollisuuden. Suomalaiset työmarkkinat toimivat silloin, kun niille antaa mahdollisuuden toimia.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää yhteiskuntasopimuksen kaatumista huonona.

”Valitettavasti alusta asti on näyttänyt siltä, että yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen ei ole todennäköistä. Tämä johtui siitä, että hallitus varsin yksipuolisesti ryhtyi työnantajien EK:n edusmieheksi ja antoi työntekijöille sisilialaisen tarjouksen: hyväksykää palkkaleikkaukset ja työehtojen heikennykset joko itse tai teemme ne joka tapauksessa.”

Arhinmäen mukaan EK lähti tarkoituksella ajamaan neuvotteluja karille ilmoittamalla, että se luopuu keskitetyistä tuloratkaisuista.

”Kun muut yrittivät purkaa esteitä neuvottelutuloksen tieltä, EK rakensi uusia barrikadeja sovun tielle.”

Hallituksen pakkolakeja Arhinmäki ei ymmärrä.

”Jatkossa pakkolait määrittävät, että työntekijöiltä palkkoja ja etuisuuksia on pakko leikata ja työehtosopimuksilla ei saa sopia paremmasta.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen pitää sopimuksen kaatumista valitettavana. Hän sanoo, että pakkolakipaketti on nyt toteutettava ja paikallista sopimista edistettävä.

”Toimenpiteet on tehtävä, jotta työn teettäminen olisi entistä kannattavampaa ja yhä useampi suomalainen työllistyisi”, Satonen viittaa talouden kokonaiskuvaan.

”Toivomme, että yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta huolimatta ensi syksynä saadaan kuitenkin aikaan työllisyyttä tukeva maltillinen palkkaratkaisu.”

Talouspäätösten syksy -erikoissivusto kokoaa yhteen Suomen synkkää taloussyksyä käsittelevät uutiset.

Markku Ulander / Lehtikuva
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat