Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n komission uusi turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi: Pariisin tapahtumat vaikuttivat valintaani

Politiikka
 
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Ilkka Salmi kuvattiin EU-tiedustelujohtaja-nimityksen jälkeen Brysselissä lokakuussa 2012.
Ilkka Salmi kuvattiin EU-tiedustelujohtaja-nimityksen jälkeen Brysselissä lokakuussa 2012. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES

Suojelupoliisin virkavapaalla oleva päällikkö Ilkka Salmi valittiin tänään keskiviikkona Euroopan komission turvallisuusjohtajan virkaan.

Komissaarit päättivät nimityksestä kokouksessaan aamulla. Samalla Supon päällikön tehtävä Suomessa pannaan uudelleen hakuun, sillä Salmen piti aloittaa työssä tammikuussa.

Supon nykyinen ja Salmea sijaistanut Antti Pelttari on hakenut Eduskunnan pääsihteerin virkaa.

”Pariisin tapahtuvat vaikuttivat varmasti siihen, että komissio halusi miettiä terrorismin torjuntaa laajemmassa mittakaavassa”, Salmi kertoo.

Hänen mukaansa tässä tilanteessa komissio halusi valita johtajan, jolla on hyvät suhteet jäsenmaiden tiedustelupalveluihin.

”Ratkaisu oli minulle tosi vaikea, sillä myös Supon tehtävässä jatkaminen houkutti”, Salmi sanoo. Salmen alkuperäinen tarkoitus oli palata Suomeen rakentamaan uutta tiedustelupalvelua, mutta suunnitelmat muuttuivat.

Salmen mukaan ”sota ei yhtä miestä kaipaa” ja hänen mielestään tiedustelulakien valmistelu näyttää Suomessa olevan hyvällä mallilla.

Komission tehtävien tavoin virka on hyvin palkattu eli käteen jäävä korvaus verojen jälkeen on 12 000 euroa. Supon päällikkö saa puhtaana käteen noin 4 000 euroa eli palkka on noin kolminkertainen.

Myös komission turvallisuudesta vastaavan osaston koko on noin 2-3-kertainen Supoon nähden. Osaston budjetti on 50 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on satoja ihmisiä.

Osaston tehtävänä on vastata EU:n tilojen terrorismin torjunnasta, vastavakoilusta, kyberturvallisuudesta ja komissaarien turvallisuusvartioinnista. Osasto tekee myös turvallisuusselvitykset korkeisiin ja kriittisiin tehtäviin nimitettävistä.

Kyse on siis eräänlaisesta EU:n sisäisestä Suposta. EU:n turvallisuusosastoa vuosia johtanut britti on jäänyt eläkkeelle.

”Tarkoitukseni on rakentaa aktiivisesti suhteita jäsenmaiden tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin. Selkeän tilannekuvan muodostaminen vaatii tätä”, Salmi sanoo.

EU:n komission turvallisuusosasto on perinteisesti ollut sisäänpäin kääntynyt, joten Salmen linjaus on uusi.

Ilkka Salmen urasuunnitelmien muutoksesta ja Supon uudesta päällikköhausta kertoi tiistaina aamulla ensimmäisenä Iltalehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat