Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehula: Sote-kiistoissa vedotaan jo Pähkinäsaaren rauhaan

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Mitä seuraavaksi?

Sote-alueiden pitäisi aloittaa 2019

 Lakiesitys sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä pitäisi valmistua ensi huhtikuuhun mennessä, jolloin se lähtisi lausuntokierrokselle.

 Lakiesitys on määrä saada eduskuntaan ensi syksynä.

 Sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi uusille sote-alueille 1. tammikuuta 2019.

 Sote-alueita tulee 15. Ne muodostetaan nykyisten 18 maakunnan pohjalta siten, että kolme väestöltään pienintä velvoitetaan yhteistyöhön naapurimaakunnan kanssa. 18 maakuntaa muuttuvat itsehallintoalueiksi, joille siirtyy muitakin kuntien sekä valtion aluehallinnon tehtäviä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) on kiertänyt syksyn aikana eri puolilla maata kuuntelemassa, miten sote-uudistukseen ollaan valmistautumassa. Kunnissa ovat Rehulan mukaan nousseet esiin kaikki vanhat kiistat ja kaunat, kun pitää miettiä, kenen kanssa kukin kunta haluaa tehdä yhteistyötä.

”Historiassa on menty niinkin pitkälle kuin Pähkinäsaaren rauhaan vuodelta 1323, kun esitetään perusteluja sille, mihin kohtaan sote-alueen rajat pitäisi vetää”, Rehula sanoi keskiviikkona ministeriön tiedotustilaisuudessa.

”On muistutettu esimerkiksi, että tervaporvarit veivät aikoinaan meidän tervat. Paljon kuulee kommentteja, että noitten kanssa ei ainakaan tehdä yhteistyötä”, Rehula kertoi.

Esimerkeillään Rehula halusi muistuttaa, että uudistuksessa on kyse isosta muutostyöstä, joka ravistelee yhteiskuntaa perusteellisesti ja nostaa esiin kipeitäkin asioita.

”On aivan olennaista, lähtevätkö alueet oikeasti mukaan tähän muutostyöhön vai tehdäänkö ratkaisuja valtion ohjauksessa.”

Hän muistutti, että iso määrä kysymyksiä on auki.

”Olennaista on myös se, pystymmekö me poliitikot tekemään tarvittavat päätökset, jotta pysymme asetetussa aikataulussa.”

Rehulan mukaan hänelle oli jo selvinnyt, että ”tusinan verran” kuntia haluaa liittyä johonkin toiseen sote-alueeseen kuin mihin ne maakuntajaon pohjalta kuuluisivat.

Uudistuksen seuraava iso haaste on ratkaista sote-palvelujen rahoitus, joka on Rehulan mukaan monin tavoin vaikea kysymys.

”Osaan sen verran ennustaa, että valvottuja öitä tulee paljon lisää ennen kuin tämä asia on ratkaistu”, hän sanoi.

Hallitus on jo lokakuussa linjannut, että tulevien sote-alueiden rahoitus kulkee ensisijaisesti valtion kautta.

Koska rahoitus ei enää kulje kuntien kautta, uudistus muuttaa olennaisesti myös kuntaveroja. Rehulan mukaan toistaiseksi on vielä auki, kuinka iso veroremontti tästä seuraa.

Hänen mukaan hallitus on ottanut itselleen ”melkoisen pakkopaidan” linjaamalla, että kokonaisveroaste ei saa nousta eikä kenenkään verotus saa kiristyä.

Tämän vuoksi kuntaverojen pitäisi laskea, kun sote-palvelujen rahoitusvastuu siirtyy kunnilta pois. Rehula ei halunnut vielä arvioida, miten se käytännössä tehdään.

”Lähtökohta on se, että kunnat itse päättävät siitä, koska niillä on itsehallinto. Tähän liittyvät tekniset ongelmat ovat isoja”, hän totesi.

Hän muistutti, että lähes kaikki edelliset hallitukset ovat kirjanneet ohjelmaansa valtionosuusuudistuksen.

”Sipilän hallituksen ohjelmassa siitä ei ole sanaakaan, mutta nyt ne valtionosuudet vasta muuttuvatkin”, hän sanoi.

Toistaiseksi selvää on vain se, että sote-alueiden välille tarvitaan jonkinlainen tulojen tasausjärjestelmä.

Kuntien tehtäväksi jää terveyden edistäminen, mikä tarkoittaa käytännössä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin huomioimista kaikessa päätöksenteossa. Terveyttä edistää esimerkiksi se, että kunta huolehtii liukkaiden katujen hiekoituksesta, jotta ihmiset eivät kaadu.

Rehula sanoi toivovansa, että uudessa tasausjärjestelmässä kunnat saisivat tukea myös terveyden edistämiseen.

”Tiedän kyllä, että se on sen luokan kysymys, että kunpa joulu tulisi meillekin.”

Rehulan mukaan seuraavan kuukauden aikana uudistuksen valmistelijoiden on ratkaistava, miten sote-palvelujen tietojärjestelmät saadaan yhteensopiviksi.

”Palvelujen parantamisen kannalta aivan keskeistä on se, että tieto saadaan kulkemaan.”

Lisäksi ratkaistavaksi tulee maakuntien vaalijärjestelmä sekä se, miten kunnissa ja sairaanhoitopiireissä vireillä olevia lähes neljän miljardin euron investointeja voidaan ohjata. Näistä tiedotetaan Rehulan mukaan viimeistään heti loppiaisen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat