Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkisalan suurjärjestö ehdottaa uusia työehtoneuvotteluja ilman hallituksen ehtoja

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja on myös neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja.
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja on myös neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ehdottaa, että palkansaajat ja työnantajat jatkavat neuvottelua työmarkkinasopimuksesta. Hallituksen ajama yhteiskuntasopimus kaatui keskiviikkoaamuna.

Juko on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat kaikkiaan lähes 600 000 työntekijää.

Juko esittää, että neuvottelut työehdoista jatketaan tällä kertaa puhtaalta pöydältä. Tämä tarkoittaisi, että sopimusta neuvoteltaisiin puhtaasti palkansaajien ja työnantajien kesken ilman hallituksen asettamia ehtoja ja pakkolakien tuomaa painetta.

Järjestö uskoo, että jos hyvä sopimus syntyisi, hallitus vetäisi lopulta pakkolait pois.

Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää valitettavana yhteiskuntaneuvottelujen katkeamista, koska hallitus on lähtenyt pakkolakien avulla kurittamaan erityisesti julkisalan koulutettuja palkansaajia.

Hallituksen väläyttämät pakkolait heikentäisivät eniten juuri naisvaltaisen julkisen sektorin työehtoja, Jukon hallituksen keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa sanotaan.

”Työmarkkinaneuvotteluja tulisi jatkaa heti vuodenvaihteen jälkeen, mutta ilman pakkolakeja tai muita ennakkoehtoja. Ensiksi tulee selvittää edellytykset löytää ratkaisu keskusjärjestöjen toimesta ja jos niitä ei löydy, neuvoteltaisiin liittotasolla”, Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mukaan hallitus voisi päättää aikeistaan neuvottelujen lopputuloksen mukaan. ”Julkinen sektori voisi tavoitella myös kokonaan omaa sopimusratkaisuaan, joka kattaisi kaiken pääosin julkisin varoin rahoitetun toiminnan”, Luukkainen sanoo Jukon tiedotteessa.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, että tällä hetkellä heti neuvottelujen päättymisen jälkeen on vaikea ajatella uusia keskusjärjestöjen välisiä neuvotteluja keskitetystä ratkaisusta. ”Ehdotusta pitää pohtia, kunhan vähän aikaa on kulunut”, Jalonen sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi julkisen alan toimialakohtaisen sopimuksen tekemistä hän pitää vakavasti mietittävänä asiana.

”Se olisi tutkimisen arvoinen asia. Joka tapauksessa eri toimialoilla on erilainen kustannusrakenne”, Jalonen sanoo.

Juko neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, kirkon ja yliopistojen sopimusalueilla. Nykyiset sopimukset ovat voimassa tammikuuhun 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat