Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten mielestä politiikkaa on vaikea ymmärtää

Politiikka
 

Enemmistö suomalaisista pitää politiikkaa vaikeana. Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen tehdyssä kyselyssä 69 prosenttia vastaajista sanoi yhtyvänsä osittain tai täysin näkemykseen, että politiikka vaikuttaa liian monimutkaiselta, jotta sitä voisi ymmärtää.

Torstaina julkaistun Demokratiaindikaattorit 2015 -raportin mukaan huono politiikan ymmärrys kytkeytyy poliittiseen tietämykseen ja kiinnostukseen.

Suomalaisten poliittinen kiinnostuneisuus ja poliittinen tietämys ovat kuitenkin kohtalaisen korkeita kansainvälisessä vertailussa.

Siksi onkin yllättävää, että eurooppalaisessa vertailussa (2008) Suomi on yhdessä Kreikan, Unkarin, Turkin ja Puolan kanssa kärkiviisikossa niiden maiden joukossa, joissa kansalaisten mielestä politiikkaa on vaikea ymmärtää. Muut Pohjoismaat edustavat toista ääripäätä.

Tutkijoiden mukaan suomalaisten ymmärryksen puute voi johtua siitä, että poliittisia tahoja Suomessa on paljon ja näiden valtasuhteet ovat hämärtyneet.

Itsehallintoalueiden eli uuden hallinnon väliportaan muodostaminen uusinen vaaleineen ja päättäjineen tuskin parantaa tilannetta.

Kuitenkin luottamuksessa poliittisiin instituutioihin Suomi on kansainvälisissä vertailuissa kärkiryhmässä yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Demokratiaraportti nojaa vaalituloksiin ja huhti-kesäkuussa tehtyy kyselyyn, johon vastasi 1 587 mannersuomalaista. Sen mukaan suomalaiset ovat yleisesti tyytyväisiä demokratian toimivuuteen. Tyytyväisyys on vakaata ja kansainvälisesti vertaillen korkeaa.

Suurimpia demokratian kompastuskiviä ovat alhainen äänestysprosentti, alueelliset ja ikäryhmien väliset erot osallistumisessa, etääntyminen puoluetoiminnasta ja politiikan kokeminen monimutkaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat