Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb pahoitteli eduskunnalle virheellistä lausuntoaan – ”Pyydän nöyrästi anteeksi”

Politiikka
 
Oppositio kritisoi Stubbia voimakkaasti: "Mitta alkaa tulla täyteen"
Oppositio kritisoi Stubbia voimakkaasti: "Mitta alkaa tulla täyteen"
Antti Lindtman (sd), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) vaativat yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Juha Sipilää (kesk) tuomaan eduskuntaan vähintään ilmoituksen siitä, nauttiiko valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) yhä hallituksen luottamusta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) pyysi eduskunnan kyselytunnilla torstaina anteeksi viikko sitten kyselytunnilla antamaansa virheellistä lausuntoa hallintarekisterihankkeen lausunnoista.

Stubbin ilmoitus hämmensi ainakin osaa kansanedustajista, sillä kukaan ei kysynyt häneltä mitään, vaan Stubb kävi kesken istunnon kuiskuttelemassa eduskunnan puhemies Maria Lohelalle (ps). Puhemies ilmoitti Stubbin puheenvuorosta keskeyttäen keskustelun terveydenhuollon asiakasmaksuista.

”Arvoisa rouva puhemies, arvoisat edustajat. Viime viikolla kyselytunnilla tällä foorumilla tein virheen, kun puhuin hallintarekisterilausunnoista. Haluan teidän edessänne pyytää tätä virhettä nöyrästi anteeksi”, Stubb sanoi.

Stubb totesi olleensa ministerinä kahdeksan vuotta ja olevansa hyvin tietoinen siitä, että ministerin pitää olla lukujen kanssa erittäin tarkka.

Hän halusi samalla vakuuttaa kansanedustajille, että virhe ei missään nimessä ollut harkittu, vaan se oli pikemminkin harkitsematon.

Stubbin jälkeen puheenvuoron saanut Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma piti Stubbin ilmoitusta tärkeänä ja sanoi arvostavansa sitä.

Kyselytunnilla asiasta ei puhuttu sen pidempään, vaan keskeytynyt keskustelu jatkui. Kyselytunnin jälkeen tuohtuneet kansanedustajat kuitenkin purkivat tuntojaan käytävillä ja pitivät episodia pöyristyttävänä.

”Puhemies antoi Stubbille puheenvuoron kesken parhaaseen katseluaikaan”, eräs Sdp:n edustaja harmitteli HS:lle. Myös perussuomalaisten kansanedustaja piti outona perussuomalaisen puhemiehen lupausta antaa Stubbille puheenvuoro.

Stubbin puheenvuoroa oli kuitenkin ennakoitu, koska pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tiistaina, että luonnollinen foorumi, jossa Stubbin faktavirhettä voitaisiin käsitellä, olisi juuri kyselytunti.

Yksikään kansanedustaja ei kuitenkaan kysynyt aiheesta, vaan Stubb toimi oma-aloitteisesti.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto ja vihreät päättivät torstaina iltapäivällä omissa ryhmäkokouksissaan, että tekevät välikysymyksen Stubbin eduskunnalle antamista virheellisistä lausunnoista erityisesti hallintarekisterihankkeen yhteydessä.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, joka nosti hallintorekisterihankkeen esille viime viikon kyselytunnilla.

Myös Sdp:n eduskuntaryhmän piti päättää torstaina siitä, missä muodossa he haluavat Stubbin tilille, mutta ryhmä ei tehnyt vielä päätöstä. Keskustelu Stubbin sanomisista oli kuitenkin ollut Sdp:n ryhmäkokouksessa vilkasta.

Sdp:n eduskuntaryhmä on koolla perjantaiaamuna kello 8.30 ylimääräisessä kokouksessa pohtimassa sitä, haluaako ryhmä vielä kovistella Stubbia.

Arhinmäki muistutti torstaina, että muut oppositiopuolueet voivat liittyä myöhemmin välikysymykseen viitaten erityisesti Sdp:hen.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät tuskin tulevat mukaan välikysymykseen, sillä heille näyttää riittävän Stubbin anteeksipyyntö.

Välikysymyksellä oppositiopuolueet haluavat käsittelylle mahdollisimman suuren julkisuuden. Välikysymyskeskustelu päättyy aina luottamusäänestykseen.

Toinen vaihtoehto olisi ollut epäluottamuslause jonkun sellaisen lakiesityksen yhteydessä, jonka esittelijä Stubb on. Sekin johtaisi luottamusäänestykseen.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät tiistaina haudata kiistellyn hallintorekisterihankkeen, joka olisi sallinut pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille. Se olisi käytännössä mahdollistanut osakeomistusten piilottamisen ulkomaille.

Hallintarekisterin tiimoilta syntyi kohu, kun valtiovarainministeri Stubb sanoi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS:n selvityksen mukaan todellisuudessa vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli myönteisiä hankkeelle.

Stubb sanoi tiistaina, että hallituspuolueiden puheenjohtajat arvioivat, ettei tällä aikataululla ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan viranomaistahojen huoliin.

Stubb on myöntänyt, että hänen virheellisellä lausunnollaan on ollut vaikutusta hankkeen kaatumiseen. Hän on myös pyytänyt moneen kertaan anteeksi virhettään ennen torstain kyselytuntiakin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vahvisti tiistaina, että kun kolme puheenjohtajaa käsitteli hallintorekisterihanketta viime torstaina ennen eduskunnan kyselytuntia, hanke oli jo silloin vastatuulessa. Sipilän mukaan jo silloin oli hyvin epätodennäköistä, että olisi löydetty sellaista esitystä, jonka olisi voinut jättää.

Trio päätti kuitenkin vielä rauhassa tutkia asiaa niin, että lopullinen ratkaisu jätettiin tälle viikolle.

Sipilä: Ministereiden puheiden pitää perustua faktoihin
Sipilä: Ministereiden puheiden pitää perustua faktoihin
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) moitti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) sanasekoilua hallintarekisterin kanssa. Hän kommentoi, että ministerien pitää puhua totta, mutta samalla muistutti, että Stubbin harhaanjohtavasti kommentoima rekisteriasia ei ollut vielä hallituksen virallinen esitys. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.
Stubb pahoitteli prosenttivirhettään Tampereella
Stubb pahoitteli prosenttivirhettään Tampereella
Valtiovarainministeri Alexander Stubb astui median eteen ja pahoitteli vuolaasti eduskunnalle kertomaa virhettään prosenttiluvuissa. "Se tuli omasta päästä", hän sanoi.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. joulukuuta 2015.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. joulukuuta 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat