Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Yhteiskunta­sopimukselle ei ole jatkon edellytyksiä – pakkolait eduskuntaan helmikuussa

Politiikka
 
Sipilä: Yhteiskuntasopimusneuvotteluille ei jatkoedellytyksiä
Sipilä: Yhteiskuntasopimusneuvotteluille ei jatkoedellytyksiä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän totesi, että edellytyksiä yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkamiseksi ei käytännössä ole. Suurin este on AKT.
Fakta

Pakkolait voimaan ensi vuonna

 Hallitus alkoi valmistella pakkolakeja alkusyksystä sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet aikaan sopimusta yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

 Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitykset eduskunnalle helmikuussa 2016.

 Lakien pitäisi tulla voimaan kesällä 2016. Niitä sovellettaisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin, joista sovitaan lain voimaantulon jälkeen loppuvuodesta 2016 alkaen.

Yhteiskuntasopimuksesta käytävien neuvottelujen jatkamiseksi ei ole edellytyksiä, pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi.

Hän kertoi tavanneensa perjantain aikana työmarkkinajärjestöjen edustajia ja esittäneensä jonkinlaisia uusia ideoita siitä, miten keskusteluja yhteiskuntasopimuksesta voitaisiin päästä välittömästi jatkamaan.

”Vein pöytään muutamia asioita, joilla ajattelin, että lukko voisi lähteä purkautumaan”, hän sanoi.

”Oli kuitenkin selvää, että yhteiskuntasopimukselle ei ole tällä hetkellä jatkon edellytyksiä.”

Samaan hengenvetoon Sipilä kuitenkin totesi, että hallitus ei laita ovea kiinni eli ”pallo on yhä työmarkkinajärjestöillä”. Hän piti tiedotustilaisuuden iltapäivällä virka-asunnollaan Kesärannassa.

Sipilän mukaan järjestöjen kanssa keskitytään nyt neuvottelemaan paikallisesta sopimisesta.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kariutuivat keskiviikkoaamuna. Hallitus ilmoitti sen jälkeen lähtevänsä ajamaan läpi niin sanottuja pakkolakeja, joiden tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä.

Pakkolaeilla leikattaisiin lomarahoista 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä tulisi palkaton, vuosiloma muuttuisi enintään kuuden viikon mittaiseksi ja loppiainen sekä helatorstai muuttuisivat palkattomiksi vapaapäiviksi.

Pitkälle koulutettujen palkansaajien keskusjärjestön Akavan esimerkkilaskelmien mukaan lait voivat heikentää vuosiansioita 1 247–2 999 eurolla, jos palkansaajan ansio on kuukaudessa kolmetuhatta euroa.

Eniten ansiot heikentyvät niiltä, joiden lomaa leikataan esimerkiksi seitsemästä viikosta kuuteen viikkoon. Tällöin vuositulo voi heikentyä Akavan mukaan 7,9 prosenttia.

Pakkolait ovat parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy ensi viikolla. Pakkolakipaketti etenee nyt Sipilän mukaan niin, että ne tulevat eduskuntaan helmikuussa.

Ammattiyhdistysliikkeet eivät tuskin ole sulattamassa uusia lakeja helpolla.

Auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi torstaina HS:lle, että ay-liike järjestää mahdollisesti poliittisia lakkoja alkuvuodesta, jos pakkolait viedään eduskuntaan.

Ay-liike vastusti poliittisilla lakoilla pakkolakeja jo viime syyskuussa, jolloin Rautatientorille kokoontui tuhansia lakkoilijoita ja satamat pantiin kiinni ja paperikoneet pysähtyivät.

Liitoille on erityisen raskasta se, että lait ovat pakottavia eli ne rajoittavat palkansaajien ja työnantajien oikeutta sopia keskenään työehdoista.

Kun lakipakettia ryhdyttiin alkusyksyllä valmistelemaan, hallitus antoi ymmärtää, että heikennykset ovat tarkoitettu määräaikaisiksi. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että hallitus suunnittelee työehtoja heikentävistä lakipykälistä pysyviä. Lait eivät toisi tavoiteltuja tehoja talouteen vain kolmessa vuodessa, arvioidaan hallituksen esityksessä.

Lakiesityksen perustuslainmukaisuus on kyseenalainen, koska siinä rajataan palkansaaja- ja työnantajaliittojen oikeutta sopia työn ehdoista vapaasti. Yleensä laki on suojellut heikompaa osapuolta eli palkansaajaa, mutta laissa ei ole ollut tapana asettaa ylärajoja työnantajaa suosien ja palkansaajan edun vastaisesti.

Perustuslaillisen ongelman takia pykälistä tulee kolmivuotisia niiltä osin, joilta ne rajaavat sopimusvapautta. Työehtojen heikennykset jäävät voimaan kolmen vuoden kuluttuakin. Kolmen vuoden jälkeen palkansaajat ja työnantajat voivat sopia myös toisin kuin näissä laeissa määrätään.

Outi Pyhäranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat