Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTV: AKT antoi potkut hoitajia puolustaneelle luottamusmiehelle – AKT: Uutisessa on neljännes tai puolikas totta

Politiikka
 
MTV
Voitto Ketola.
Voitto Ketola. Kuva: MTV

MTV:n uutisten mukaan Auto- ja kuljetusalan liitto AKT on antanut potkut Rahjan sataman luottamusmies Veikko Ketolalle, joka puolusti MTV:n tv-uutisissa hoitoalan työntekijöitä.

Ketola sanoi torstaina MTV:n haastattelussa, että hän on pahoillaan matalapalkkaisten hoitajien puolesta siitä, että yhteiskuntasopimus kaatui ja pakkolait tulevat voimaan.

Yhteiskuntasopimus kaatui sen jälkeen, kun AKT irtisanoutui sopimuksesta jo kesken neuvottelujen. Pakkolait heikentävät monella kohdin palkansaajien työehtoja, mutta erityisen paljon ne heikentävät julkisella sektorilla työskentelevien ehtoja. Muun muassa julkisella sektorilla pitkään työskennelleiden lomat lyhenevät viikolla. AKT:n jäsenten lomia pakkolait eivät lyhennä.

Ketolan mielestä yhteiskuntasopimus olisi ollut parempi. ”Mää oon oikeastaan pahoillani tuosta matalapalkkaisten hoitajien puolesta. Se ensimmäinen versio olisi ollut parempi”, hän sanoi haastattelussa ja tarkoitti yhteiskuntasopimusta.

Ketola sanoo saaneensa soiton AKT:n varapuheenjohtaja Arto Sorvalilta. ”Se oli lyhyt, suorapuheinen ja jämäkkä puhelu. Syyksi sanottiin AKT:n maineen pilaaminen ja suun avaaminen valtakunnan uutisissa. Se, että otin kantaa matalapalkkaisten naisten puolesta oli ilmeisesti liikaa”, sanoo Ketola MTV:lle.

Ketola sanoo, että potkut tulivat täytenä yllätyksenä. Hän sanoo MTV:lle, että hän on toiminut liitossa pitkään ja haluaisi jatkaa toimintaa edelleen.

Arto Sorvali kiistää, että Ketola olisi jo saanut potkut. ”Mutta on uutisessa neljännes tai puolikas totta. Minä soitin Ketolalle sen jälkeen, kun monet AKT:n osastojen puheenjohtajat vaativat, että Ketola pitäisi erottaa AKT:sta. Minulle kun kuuluvat nämä järjestöasiat”, Sorvali sanoo HS:lle.

Sorvali arvioi, että erottamispyynnön esitti ehkä noin kymmenkunta ammattisosastojen puheenjohtajaa. AKT:ssa on parisensataa osastoa.

Ketola ihmettelee Sorvalin puheita. ”Sorvali ilmaisi asian kyllä hyvin selkeästi. Hän sanoi, että tiemme eroavat nyt ja että minä en ole enää AKT:n jäsen”, Ketola kertoi MTV:lle. ”Että kirjallinen irtisanominen tulee postissa ja minulle varataan siinä lausunnon antamisen mahdollisuus.”

AKT:ssa on irtautumisen jälkeen ollut sisäistä erimielisyyttä liiton linjasta. Etenkin paljon puhetta on aiheuttanut se, että puheenjohtaja Marko Piirainen ilmoitti liiton eroamisesta varsin omapäisesti kuulematta hallitusta. Aiheesta enemmän tämän linkin takana.

”Sanoin Ketolalle, että hänen pitää nyt varautua tekemään vastaus erottamista esittäville. Jos on rikkonut sääntöjä, erottaminen on mahdollista. Ei ole ainutlaatuista, että joku erotetaan AKT:sta”, Sorvali sanoo HS:lle ja muistaa muun muassa tilanteita, joissa lakkorikkureita on erotettu.

Erottamisesta päättää AKT:n hallitus. Se tiettävästi kokoontuu ensi viikolla, mutta ei ole varma, onko erottaminen jo nyt esillä.

Onko AKT:n säännöissä kielletty hoitajien puolustaminen?

”Ei ole. Ihmisillä on sananvapaus myös AKT:ssa. Luottamusmiehen puheet ovat vain aiheuttaneet vastareaktion jäsenistössä”, Sorvali vastaa kysymykseen.

Onko AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ollut erottamisen kannalla?

”Minulle kuuluvat järjestöasiat. En ole vielä Markolle maininnut asiasta.”

Mihin pykälään erottamisesta ehdottaneet ovat vedonneet?

”En ole asiaa näin yksityiskohtaisesti vielä selvittänyt, eikä minulla ole sääntöjä tässä. Erottamispyyntöjä on nyt toimistolle tullut ja hallitus käsittelee asiaa. Ketolaa tullaan kuulemaan. Sen jälkeen katsotaan, onko sääntöjä rikottu.”

Jussi Helttunen
AKT:n varapuheenjohtaja Arto Sorvali ilmoitti luottamusmies Voitto Ketolalle mahdollisista potkuista viikonloppuna.
AKT:n varapuheenjohtaja Arto Sorvali ilmoitti luottamusmies Voitto Ketolalle mahdollisista potkuista viikonloppuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat